ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτείνει ως «λύση» την επιβολή φόρων στους εργαζόμενους

Αποκαλυπτική των διαθέσεων αλλά και της πολιτικής στάσης που κρατά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) απέναντι στο μείζον θέμα της οικονομικής χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας προσπεράστηκαν οι παρακρατήσεις θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης που επιφέρει και ο νέος προϋπολογισμός του 2010, αλλά και η αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους δήμους και από τη νέα κυβέρνηση. Τη στάση αυτή έρχεται να εξηγήσει γραπτή τοποθέτηση της ΚΕΔΚΕ επί του προϋπολογισμού, η οποία κατατέθηκε και στον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία προτείνεται ο περιορισμός των απωλειών που έχει η ΤΑ με φορολογική αποκέντρωση. Δηλαδή, η ΚΕΔΚΕ όχι μόνο αποδέχεται μείωση στους πόρους των δήμων, αλλά ζητά να αντισταθμιστεί αυτή με νέα φορολογική επέλαση στο εισόδημα των εργαζομένων!

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του εκπροσώπου της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρ. Τέγου, προς τα μέλη του ΔΣ ότι «η συναίνεσή σας δεν έχει προηγούμενο», καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ούτε μια διαμαρτυρία μπροστά στη νέα αφαίρεση θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης, στο όνομα της κρίσης. Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, με τον οποίο συνεχίζονται οι παρακρατήσεις. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Τέγος ενημέρωσε για τα εξής: Υπάρχει λαθροχειρία στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Δηλαδή, τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης εμφανίζουν αύξηση των εσόδων της ΤΑ κατά 2% σε σχέση με το 2009. Η αναλυτική, όμως, μελέτη των κωδικών των υπουργείων καταδεικνύει μείωση κατά 12,7%. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, «με το καλημέρα του προϋπολογισμού, παρακρατούνται από την ΤΑ 517 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης, δεν αποδίδονται στην ΤΑ περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ από τον πράσινο φόρο (των ετών 2009 και 2010) των τελών κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, άλλα 900 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αποδοθεί στα ταμεία του «Θησέα» (πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των δήμων), ο οποίος λήγει στα τέλη του χρόνου. Το κράτος όφειλε να δώσει περίπου 635 εκατομμύρια ευρώ και έχει δώσει μόνο 100. Κατά τ' άλλα, «κατάφερε» η ΚΕΔΚΕ να αποσπάσει από τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη την απόδοση ...30 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που έχουν γίνει μέσω του «Θησέα». Από τον δε υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, η ΚΕΔΚΕ απέσπασε την παρότρυνση - όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης - να αυξήσουν τα τέλη, αν δεν έχουν λεφτά!

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ κάθε ευθύνη για τις μαζικές προληπτικές προσαγωγές στις πρόσφατες συγκεντρώσεις, επιχείρησε χτες στην Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης. Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση υπερασπίστηκε τη στάση της αστυνομίας και είπε ότι ο ίδιος ως «υπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης» δεν μπορεί να δίνει εντολές για συλλήψεις. Μία δήλωση που γίνεται λίγες μέρες μόνο μετά τις δηλώσεις του ότι η αστυνομία θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και σε 2.000 προσαγωγές αν ήταν αναγκαίο...

Ο υπουργός είπε ότι ο αποκλεισμός του Πανεπιστημίου την ημέρα των διαδηλώσεων έγινε μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος και υπερασπιζόμενος συνολικά τη στάση της αστυνομίας είπε ότι «μερικοί όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της την κατηγορούν ότι εκφράζει την σιδηρόφρακτη δημοκρατία και διάφορες άλλες τέτοιες ανοησίες ενώ όταν δείχνει ανοχή κατηγορείται για προβοκάτσια και συνέργεια με την ανομία. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε επιτέλους». Δεν δίστασε δε να κινδυνολογήσει και στρεφόμενος κατά των κινητοποιήσεων είπε ότι λόγω αυτών, χάθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με περιοριστικούς όρους και με καταβολή εγγύησης, αφέθηκε ο Π. Μαυρίδης, προφυλακισμένος για την υπόθεση της Siemens. Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, ήταν και ο τελευταίος προφυλακισμένος της υπόθεσης, για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η εφέτης, αναφέρει στη διάταξή της, ότι δεν κρίνεται πιθανή, η διάπραξη στο μέλλον οποιουδήποτε αδικήματος.

«ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ»: Ετσι χαρακτηρίζει η υπεράσπιση του Γ. Δημητράκη την εκ νέου μεταφορά του στις φυλακές του Δομοκού, καθώς «παραβιάζει επιδεικτικά μια δικαστική απόφαση». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο που επρόκειτο να τον δικάσει προχτές, διέκοψε για λίγες μέρες, προκειμένου ο κατηγορούμενος να μπορέσει να προετοιμάσει απρόσκοπτα την υπερασπιστική γραμμή, μαζί με τους δικηγόρους του.

ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝτο κυνήγι για όλα τα είδη των θηραμάτων, καθώς το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέστειλε απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης (από τον Αύγουστο του 2009), με την οποία καθοριζόταν από 20/8/2009 μέχρι 28/2/2010 η κυνηγετική περίοδος, τα είδη και ο αριθμός των θηραμάτων ανά κυνηγό κλπ.

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ»
«Ενόχλησαν» το δήμαρχο οι θέσεις της παράταξης

Τον δήμαρχο Ελευσίνας καταγγέλλει με ανακοίνωση της η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας» (ΠΑΚΕ), για τη στάση του σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα ψήφισμα για την ακτογραμμή και την προστασία της θάλασσας του κόλπου της Ελευσίνας, με αποδέκτη την κυβέρνηση.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωση η ΠΑΚΕ, ο δημοτικός της σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης χαρακτήρισε το ψήφισμα που κατατέθηκε «πρόχειρο και επιλεκτικό που δεν καλύπτει ουσιαστικά τα προβλήματα της ρύπανσης του κόλπου και αυτό δεν είναι τυχαίο», και επισήμανε: «Τα μεγάλα προβλήματα της κατάληψης των ακτών και αποκλεισμού του λαού από αυτές, από ΤΙΤΑΝ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ. Ο νέος Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού δίπλα στη Χαλυβουργική, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που εγκατέστησε ο δήμος δίπλα στον ΤΙΤΑΝΑ και, τέλος, το μεγάλο πρόβλημα των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ δε θίγονται στο ψήφισμα, ενώ αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης μας. Και για τα παραπάνω προβλήματα ευθύνες έχουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».

«Η πλειοψηφία όμως του Δημοτικού Συμβουλίου, κατήγγειλε στη συνέχεια ο Α. Χοροζάνης, συνέταξε το συγκεκριμένο ψήφισμα για να δώσει άλλοθι και χρόνο, ώστε να αποδείξει η σημερινή κυβέρνηση ότι ασχολείται με το περιβάλλον. Γιατί η σημερινή δημοτική αρχή συνεργάζεται με το μεγάλο κεφάλαιο στην περιοχή, μέσα από τη λεγόμενη Εταιρική Ευθύνη και τις χορηγίες στα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου.

Συνηγορεί έτσι η δημοτική αρχή ώστε να περνούν όλα τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου πιο ανώδυνα στην περιοχή μας και συγκεκριμένα: Προχωρά σταδιακά στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων (καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου και πλατειών). Στην Ανακύκλωση κατασκευάζει ΚΔΑΥ δίπλα στην ΠΕΤΡΟΛΑ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ, όπου μέτοχοι είναι μεγαλοεπιχειρηματίες».

Η παραπάνω τοποθέτηση, όπως καταγγέλλει η ΠΑΚΕ, δεν άρεσε στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και στο δήμαρχο ο οποίος απάντησε λέγοντας: «Στον καπιταλισμό λύνονται τα προβλήματα του περιβάλλοντος, ενώ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες υπήρχε βαρβαρότητα». Σχολιάζοντας στην ανακοίνωση αυτή την απάντηση η ΠΑΚΕ σημειώνει: «Αρα, κύριε Αμπατζόγλου, στο Θριάσιο τα προβλήματα τα δημιούργησε ο σοσιαλισμός και όχι ο καπιταλισμός; Δυστυχώς σε τέτοιο φαιδρό αντικομμουνισμό προσχωρούν για να βγάλουν λάδι τον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητά του και τις δικές τους ευθύνες».


ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΝΤΙΝΟΥ

Επίτιμο Δικηγόρο - Ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 12/12/2009 και ώρα 2.00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών. Τα ταφή θα γίνει στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας.

Τα παιδιά: Ρένα και Νίκος, Γιάννα και Γιώργος. Τα εγγόνια: Ελίνα, Ακης, Μαριάννα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογενείας αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η ΕΛΠΙΔΑ».

***

Σήμερα Σάββατο στο Γ' Νεκροταφείο στη 1 μ.μ. γίνεται η κηδεία του αγαπημένου μας συντρόφου

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η οικογένειά του και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Δάφνης, την Κυριακή 13.12.09 και ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα του Παραρτήματος (Ελευθερίου Βενιζέλου 25), διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στη ζωή και τη δράση των μαχητών του στην περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρ. Τσιντζιλώνης. Για το ΔΣΕ θα μιλήσει ο Τάκης Δουληγέρης, γραμματέας της ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ και την ομιλία για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων θα κάνει η Ρούλα Ελευθεριάδου, παιδί πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη, στέλεχος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στην εκδήλωση θα γίνει προβολή ανέκδοτου οπτικού υλικού από τη ζωή των Ελλήνων ανταρτών στην προσφυγιά και θα υπάρξει μουσικό αφιέρωμα.

- Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), διοργανώνουν, την Κυριακή 13.12.09 και ώρα 10.30 πμ, στην πλατεία Ελευθερίας, εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς του Μπλόκου των Προσφυγικών από τους Γερμανούς φασίστες, τον Δεκέμβρη του 1943.

Αύριο οι εκλογές στην Ενωση Ελλήνων Χημικών

Η ΔΕΚ - Πανεπιστημονική Χημικών απευθύνει κάλεσμα στήριξης του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της από όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους χημικούς στις εκλογές της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) που θα γίνουν αύριο Κυριακή στις 13 Δεκέμβρη 2009.

«Οι φετινές εκλογές - τονίζει η παράταξη - γίνονται σε μια περίοδο που στη χώρα βαθαίνει η εκδήλωση της κρίσης και οξύνονται βαθμιαία τα προβλήματα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και οι συνάδελφοι εργαζόμενοι, ειδικότερα. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι χημικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι έχουν μια μόνο επιλογή: Να συνταχθούν με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις για να ορθώσουν ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ