ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η απεργία να συμβάλει στον πανεργατικό ξεσηκωμό

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΜΕ, όπως αναδείχτηκε στην προχτεσινή σύσκεψη

Δυνάμεις που προσέγγισαν το ΠΑΜΕ μέσα από την αναμέτρηση με την εργοδοτική ασυδοσία συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη (φωτ. από το προεδρείο)

Motion Team

Δυνάμεις που προσέγγισαν το ΠΑΜΕ μέσα από την αναμέτρηση με την εργοδοτική ασυδοσία συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη (φωτ. από το προεδρείο)
Η ανασυγκρότηση του ΠΑΜΕ ώστε η δράση του να αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες της ταξικής πάλης, ώστε από καλύτερες θέσεις και πιο αποτελεσματικά να απαντήσει στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και η σημασία που αποκτά μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η μεθαυριανή απεργία συζητήθηκε στη διάρκεια της Πανθεσσαλονίκειας Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της νέας Τοπικής Γραμματείας.

Σ' αυτή τη διαδικασία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι που προσέγγισαν το ΠΑΜΕ μέσα από αγώνες που αναπτύχθηκαν κόντρα στην εργοδοτική επίθεση, συνδικαλιστές από καινούρια σωματεία που στήθηκαν μέσα στο καμίνι του ταξικού αγώνα και για πρώτη φορά συμμετέχουν σε οργανωμένη διαδικασία του ΠΑΜΕ. Στην πλούσια συζήτηση που έγινε, ιδιαίτερη βαρύτητα, δόθηκε στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη, που αποτελεί κρίσιμη μάχη στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Αναδείχθηκε, μέσα από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών από μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πως η μάχη της απεργίας, στην πράξη, θα συμβάλει στον πανεργατικό συντονισμό και τον πανεργατικό ξεσηκωμό.

Μεταφέρθηκε το απεργιακό κλίμα που υπάρχει σε μια σειρά χώρους, οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και η απόφασή τους να μπουν στη γραμμή ρήξης με την πολιτική της κυβέρνησης, των εργοδοτών και της ΕΕ, σε γραμμή σύγκρουσης με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που ανέλαβε εργολαβικά να κρατήσει καθηλωμένους τους εργαζόμενους και να οδηγήσει τα δικαιώματά τους στην γκιλοτίνα των πλουτοκρατών.

Σημειώθηκε ότι ακόμη πιο αποφασιστικά, τις μέρες που απέμειναν, οι ταξικές δυνάμεις θα πρέπει να ριχθούν στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, να μεταφέρουν το κάλεσμα πανεργατικού ξεσηκωμού σε όλους τους εργάτες και τους υπαλλήλους. Πιο αποτελεσματικά να αποκαλυφθούν οι στόχοι του «κοινωνικού διαλόγου» και ο ρόλος των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, σε Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που σέρνουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, αφού πρώτα πλήρωσαν την κερδοφορία της.

Γονιμοποιείται η συσσωρευμένη πείρα

Η επιτυχία της απεργίας δουλεύεται πολύμορφα. Με συσκέψεις, όπως αυτή που οργανώνει σήμερα το Συνδικάτο Χημικών Βιομηχανιών, με Γενικές Συνελεύσεις σωματείων όπως η χτεσινοβραδινή που έκανε το ΣΕΤΗΠ, αλλά και με μαζικές περιοδείες, εξορμήσεις, συζητήσεις, σε χώρους δουλειάς και κατοικίας.

Πρωτοπόροι στη μάχη της απεργίας μπαίνουν οι εργαζόμενοι που, έχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ, σήκωσαν ανάστημα και στάθηκαν κόντρα στην εργοδοτική επίθεση, καταφέρνοντας να την αποκρούσουν. Ετσι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Πλαίσιο» ομόφωνα πήραν απόφαση να συμμετέχουν στην απεργία. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης, που με τη στήριξη του ΠΑΜΕ κοντραρίστηκαν με την εργοδοσία και, μέσα στον ένα χρόνο δράσης του Σωματείο τους, είδαν τους εργοδότες να πανικοβάλλονται. Αλλά και οι εργαζόμενοι του βιομηχανικού επισιτισμού.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Γιώργος Πέρρος, που μαζί με άλλα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ παρακολούθησαν τη σύσκεψη, σημείωσε την ανάγκη να μπουν στη μάχη, στην οργανωμένη πάλη μαζί με το ταξικό κίνημα νέες εργατικές μάζες, νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες, μετανάστες. Να πολλαπλασιάζονται οι εργάτες που κατανοούν ότι ο αγώνας κατά των συνεπειών της κρίσης πρέπει να κατευθυνθεί σε πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάλει στο στόχαστρό του την ικανοποίηση όλων των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στο νομό της Πέλλας, μέσα από την οποία αναδείχθηκε και νέα Τοπική Γραμματεία.

Θέση μάχης παίρνουν και οι φτωχοί αγρότες

Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει και η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» μετά την Πανελλαδική Σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Λάρισα

Το συνεπές αγροτικό κίνημα θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην απεργία του ΠΑΜΕ, στις 17 Δεκέμβρη, με δικά του πανό και ομιλίες στελεχών του στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Αυτή την απόφαση πήρε η πανελλαδική σύσκεψη της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λάρισα.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, δε χρειάστηκε να περάσουν ούτε καν 70 μέρες, ώστε η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να δείξει «πού το πάει». Τα μέτρα για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και για αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ αποτελούν «στάχτη στα μάτια» των αγροτών, ενώ οι διακηρύξεις για «πράσινη ανάπτυξη» και «μεσογειακή διατροφή», η ακατάσχετη «οικολογία» στόχο έχουν να «θολώσουν τα νερά» για να περάσει, με λιγότερες διαμαρτυρίες, η ίδια και χειρότερη αντιαγροτική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, σημειώθηκε με έμφαση, «οι αγρότες συνεχίζουν να δίνουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση αφού έχουμε ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των αγροτικών προβλημάτων, καθώς οι περσινές εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων έπεσαν, φέτος, κι άλλο και μεγάλες ποσότητες σοδειάς παραμένουν απούλητες, οι επιδοτήσεις που περικόπτονται συνεχώς δε δόθηκαν ακόμα κι ας φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς, το υπέρογκο κόστος παραγωγής αυξήθηκε κι άλλο».

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση που στον Πύργο θα γίνει στην πλατεία ΟΤΕ, απευθύνει στους αγροτοκτηνοτρόφους και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) ώστε μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες να αποκρούσουν και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΑΣΗ στην ανακοίνωσή της «τα σύγχρονα και οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι άμεσα δεμένα με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά της ελληνικής υπαίθρου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε από τον ιδρώτα και το αίμα μας να θησαυρίζουν εμποροβιομήχανοι, μεσάζοντες, τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις να τους καλύπτουν και να τους στηρίζουν».

Στο απεργιακό μέτωπο και η ΕΤΙΤΑ

Να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Σε μαζική και δυναμική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, που συντονίζονται με όλους τους εργαζόμενους, υψώνοντας μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, καθώς και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Χτες, τη συμμετοχή της στην απεργία ανακοίνωσε και η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, καλώντας όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων στην ενημέρωση της Αθήνας να περιφρουρήσουν δυναμικά την απεργία. Να σημειωθεί ότι, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει ακόμα η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΣΠΗΤ και η Ενωση Προσωπικού Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου.

Την Πέμπτη από τις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ συμμετέχουν με αποφάσεις των σωματείων και των Ενώσεων στην απεργιακή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να μην μεταδοθεί κανένα δελτίο ειδήσεων και καμία ενημερωτική εκπομπή στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και καμία αράδα να μην γραφτεί στα έντυπα μέσα. Χτες, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνεδρίαση της Διασωματειακής Επιτροπής στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι η Διασωματειακή Επιτροπή αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να συνεδριάσει ξανά χτες, προκειμένου «να δοθεί χρόνος για να συνεδριάσουν με εισήγηση την κήρυξη απεργίας όσα Διοικητικά Συμβούλια δεν έχουν συγκεκριμένη απόφαση και στη συνέχεια να καταλήξει σε οργανωτικά ζητήματα». Ομως, τη μη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν χτες η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Ενωση Τεχνικών Ημερήσιου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, η Ενωση Εφημεριδοπωλών, καθώς και η ΠΟΕΣΥ.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί τα μέλη του Μεικτού Συμβουλίου σε συνεδρίαση - ως απεργιακή επιτροπή - αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί στον χώρο της ΕΣΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ