Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η απεργία να συμβάλει στον πανεργατικό ξεσηκωμό

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΜΕ, όπως αναδείχτηκε στην προχτεσινή σύσκεψη

Δυνάμεις που προσέγγισαν το ΠΑΜΕ μέσα από την αναμέτρηση με την εργοδοτική ασυδοσία συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη (φωτ. από το προεδρείο)

Motion Team

Δυνάμεις που προσέγγισαν το ΠΑΜΕ μέσα από την αναμέτρηση με την εργοδοτική ασυδοσία συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη (φωτ. από το προεδρείο)
Η ανασυγκρότηση του ΠΑΜΕ ώστε η δράση του να αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες της ταξικής πάλης, ώστε από καλύτερες θέσεις και πιο αποτελεσματικά να απαντήσει στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και η σημασία που αποκτά μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η μεθαυριανή απεργία συζητήθηκε στη διάρκεια της Πανθεσσαλονίκειας Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της νέας Τοπικής Γραμματείας.

Σ' αυτή τη διαδικασία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι που προσέγγισαν το ΠΑΜΕ μέσα από αγώνες που αναπτύχθηκαν κόντρα στην εργοδοτική επίθεση, συνδικαλιστές από καινούρια σωματεία που στήθηκαν μέσα στο καμίνι του ταξικού αγώνα και για πρώτη φορά συμμετέχουν σε οργανωμένη διαδικασία του ΠΑΜΕ. Στην πλούσια συζήτηση που έγινε, ιδιαίτερη βαρύτητα, δόθηκε στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη, που αποτελεί κρίσιμη μάχη στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Αναδείχθηκε, μέσα από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών από μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πως η μάχη της απεργίας, στην πράξη, θα συμβάλει στον πανεργατικό συντονισμό και τον πανεργατικό ξεσηκωμό.

Μεταφέρθηκε το απεργιακό κλίμα που υπάρχει σε μια σειρά χώρους, οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και η απόφασή τους να μπουν στη γραμμή ρήξης με την πολιτική της κυβέρνησης, των εργοδοτών και της ΕΕ, σε γραμμή σύγκρουσης με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που ανέλαβε εργολαβικά να κρατήσει καθηλωμένους τους εργαζόμενους και να οδηγήσει τα δικαιώματά τους στην γκιλοτίνα των πλουτοκρατών.

Σημειώθηκε ότι ακόμη πιο αποφασιστικά, τις μέρες που απέμειναν, οι ταξικές δυνάμεις θα πρέπει να ριχθούν στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, να μεταφέρουν το κάλεσμα πανεργατικού ξεσηκωμού σε όλους τους εργάτες και τους υπαλλήλους. Πιο αποτελεσματικά να αποκαλυφθούν οι στόχοι του «κοινωνικού διαλόγου» και ο ρόλος των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, σε Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που σέρνουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, αφού πρώτα πλήρωσαν την κερδοφορία της.

Γονιμοποιείται η συσσωρευμένη πείρα

Η επιτυχία της απεργίας δουλεύεται πολύμορφα. Με συσκέψεις, όπως αυτή που οργανώνει σήμερα το Συνδικάτο Χημικών Βιομηχανιών, με Γενικές Συνελεύσεις σωματείων όπως η χτεσινοβραδινή που έκανε το ΣΕΤΗΠ, αλλά και με μαζικές περιοδείες, εξορμήσεις, συζητήσεις, σε χώρους δουλειάς και κατοικίας.

Πρωτοπόροι στη μάχη της απεργίας μπαίνουν οι εργαζόμενοι που, έχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ, σήκωσαν ανάστημα και στάθηκαν κόντρα στην εργοδοτική επίθεση, καταφέρνοντας να την αποκρούσουν. Ετσι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Πλαίσιο» ομόφωνα πήραν απόφαση να συμμετέχουν στην απεργία. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης, που με τη στήριξη του ΠΑΜΕ κοντραρίστηκαν με την εργοδοσία και, μέσα στον ένα χρόνο δράσης του Σωματείο τους, είδαν τους εργοδότες να πανικοβάλλονται. Αλλά και οι εργαζόμενοι του βιομηχανικού επισιτισμού.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Γιώργος Πέρρος, που μαζί με άλλα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ παρακολούθησαν τη σύσκεψη, σημείωσε την ανάγκη να μπουν στη μάχη, στην οργανωμένη πάλη μαζί με το ταξικό κίνημα νέες εργατικές μάζες, νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες, μετανάστες. Να πολλαπλασιάζονται οι εργάτες που κατανοούν ότι ο αγώνας κατά των συνεπειών της κρίσης πρέπει να κατευθυνθεί σε πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάλει στο στόχαστρό του την ικανοποίηση όλων των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στο νομό της Πέλλας, μέσα από την οποία αναδείχθηκε και νέα Τοπική Γραμματεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ