Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΕΡΚΑΤ
Να τερματιστεί η ομηρία των 100 οικογενειών

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος

Απλήρωτοι για διάστημα που φθάνει μέχρι και τους τέσσερις μήνες είναι οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΡΚΑΤ στο έργο της κατασκευής του Ογκολογικού Κέντρου Κορωπίου, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος αλλά ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνος, αρκέστηκε σε μια απλή περιγραφή της κατάστασης μεταφέροντας την προφορική δέσμευση της εταιρείας ότι σήμερα θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι. Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι καταγγελίες έγιναν από τις αρχές του 2009 και το Νοέμβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων κατήγγειλε την εταιρεία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και την παραβίαση της νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας είναι και το γεγονός ότι αρνήθηκε να παραστεί στην τριμερή που έγινε, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να υποβάλουν μήνυση. Ο υφυπουργός είπε ότι η εταιρεία διαμήνυσε πως σήμερα θα πληρώσει τους εργαζόμενος αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο θα επέμβει όπως κάνει με όλες τις καταγγελίες που γίνονται από τα σωματεία.

Η εν λόγω εταιρεία, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος, έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη το Συνδικάτο Οικοδόμων για καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων όχι μόνο στο έργο που γίνεται στο Κορωπί αλλά και σε άλλα έργα της εταιρείας στην Κρήτη, όπου μάλιστα σημειώθηκε και θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Σήμερα, συνέχισε, είναι απλήρωτες 100 οικογένειες εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία, η οποία προκλητικά αγνοεί τους ελέγχους και την Επιθεώρηση Εργασίας επιδιώκοντας να μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις σε σεληνιακό τοπίο.

Το ΠΑΜΕ, είπε ο βουλευτής, έκανε ό,τι είναι υποχρεωμένο να κάνει προκειμένου να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους οποίους καλεί να πάρουν δραστήριο μέρος στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση, κατέληξε, δεν πρέπει να αρκείται στο τι της λέει η εταιρεία αφού ισχυριζόταν ότι σήμερα (χτες) θα πλήρωνε τους εργαζόμενους, κάτι που δεν έγινε. Και φυσικά, είπε, δεν είναι η μόνη που χτυπάει τα εργατικά δικαιώματα αφού είναι πλήθος οι εταιρείες σε όλη τη χώρα που αυθαιρετούν κατά των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ