Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανθρακες οι υποσχέσεις για εργασιακά - διαδοχική

Γενίκευση της «ευελφάλειας» θα φέρει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το Γενάρη για τις εργασιακές σχέσεις

Ανθρακες τελικά αποδεικνύεται η υπόσχεση της κυβέρνησης για την άρση των αδικιών στους ασφαλισμένους με «διαδοχική ασφάλιση», ενώ έωλες αποδεικνύονται και οι «εγγυήσεις» του υπουργού Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις.

Χτες συνεδρίασε για άλλη μια φορά η Επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο για τη διαδοχική και σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα στο οποίο καταλήγει θα είναι «μία από τα ίδια». Ως γνωστόν, με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, λαμβάνουν συντάξεις από 30% έως και 50% μικρότερες σε σχέση με το ύψος της σύνταξης αν η ασφάλιση είχε γίνει σε ένα μόνο Ταμείο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η ΝΔ - υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει την αδικία, όμως η «λύση» που επεξεργάζεται η Επιτροπή προβλέπει μια βελτίωση μόλις 5% και έτσι διαιωνίζει την αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σήμερα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους αλλάζουν Ταμεία Ασφάλισης, ενώ ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει στο βαθμό που υπονομεύεται η σταθερή εργασία και αυξάνεται η περιπλάνηση του εργαζόμενου από δουλειά σε δουλειά και από Ταμείο σε Ταμείο.

Στο μεταξύ στο τέλος φτάνουν και οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τα εργασιακά. Το μέλος της επιτροπής Γ. Κουκιάδης έκανε καθαρό χτες πως δεν τίθεται θέμα εξασφάλισης της εργασίας για όσους εργάζονται με «μπλοκάκι», αλλά απλώς θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο - μετά από 3μηνο απασχόλησης - να προσφεύγει στα δικαστήρια και να διεκδικεί την αναγνώριση ότι παρέχει εξαρτημένη εργασία. Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της εργασίας με μπλοκάκι, με το οποίο ο μισθωτός αναγορεύεται σε εργοδότη, όπως δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του άθλιου καθεστώτος της «ενοικίασης», της εκ περιτροπής εργασίας, της διευθέτησης κλπ. Μάλιστα, διαλύοντας κάθε αυταπάτη ως προς τις αλλαγές και τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση βιάζεται να τις προωθήσει, ο Γ. Κουκιάδης επισήμανε χτες ότι τα μέτρα που προωθούνται έρχονται για να τερματίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, για την «εξυγίανση της αγοράς εργασίας», για «να εφαρμοστεί σωστά η εργατική νομοθεσία». Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι προσαρμοσμένες και ρυθμίσεις όπως η κατοχύρωση της τηλε-εργασίας, δηλαδή η γενίκευση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον πως η κυβέρνηση όχι μόνο εμπαίζει φτηνά τους εργάτες, αλλά με τον μπαμπούλα της κρίσης επιδιώκει να επεκτείνει τις ληστρικές συνθήκες απασχόλησής τους, προσπερνώντας ασφαλώς ως ...αυτονόητο - θα έλεγε κανείς - τις δυνατότητες που δίνει ο σημερινός κοινωνικός πλούτος να έχουν όλοι ανεξαίρετα οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα.

Πτώση της απασχόλησης

Στο μεταξύ, μείωση της απασχόλησης κατά 0,5% (712 χιλιάδες εργαζόμενοι) εμφανίζεται το τρίτο τρίμηνο του 2009 στην «ευρωζώνη» και στην «Ευρώπη των 27» επίσης κατά 0,5% (1,019 εκατομμύρια εργαζόμενοι), σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Γιουροστάτ». Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,1% στην «ευρωζώνη» και κατά 2% στην «Ευρώπη των 27».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ