ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Να απαντήσουν αποφασιστικά στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που ενισχύουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, συνολικά οι εργαζόμενοι

Τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στηθεί με πρωτεργάτη την ηγεσία της ΠΑΣΚ και κύριο στόχο το χτύπημα της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, όπου τονίζει:

«Η ΠΑΣΚ, ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που δίνουν καθημερινά εξετάσεις "κοινωνικής ειρήνης και συναίνεσης" συνδιαλεγόμενοι με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση, που έχουν αλλεργία και μόνο στη λέξη "απεργία", ακολουθεί πιστά την ίδια γραμμή στο χώρο της εκπαίδευσης.

Καταψήφισε στις ΟΛΜΕ και ΔΟΕ την απεργία, ακόμα και την 3ωρη στάση εργασίας που μετά από πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ αποφάσισε η ΟΛΜΕ, δηλώνοντας χωρίς αιδώ ότι "δε χρειάζονται κινητοποιήσεις". Ομως, η κατρακύλα τους δε σταμάτησε εδώ. Μετά από γενικευμένη κατακραυγή και τις αποφάσεις δεκάδων συλλόγων για τρίωρη στάση στις 17/12, κάλεσαν σε απεργία στις 16/12 μαζί με τη ΔΑΚΕ, προσπαθώντας να απομονώσουν τον κλάδο, με το κατάπτυστο επιχείρημα "δεν μπορούμε να συρθούμε πίσω από το ΠΑΜΕ". Το άγχος να υπερασπιστούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης τους οδήγησε στην ακόλουθη πρωτοφανή ενέργεια: Στο Σύλλογο της Γλυφάδας μαζεύτηκαν εν κρυπτώ οι δυνάμεις των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ ώστε να ανατρέψουν προηγούμενη απόφαση του Συλλόγου για 3ωρη στάση εργασίας στις 17/12!

Οι υμνητές της "ενότητας" - την ίδια στιγμή που δεκάδες Ομοσπονδίες και Συνδικάτα καλούν σε απεργία, η ΟΛΜΕ καθώς και δεκάδες σύλλογοι καλούν σε 3ωρη στάση όλοι στις 17/12 - απομονώνουν τον κλάδο καλώντας τον μια μέρα πριν. Οι μάσκες πέφτουν! Μας καλούν τόσο καιρό "ενωμένοι" να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι στην αντιλαϊκή θύελλα της κυβέρνησης, "ενωμένοι" να δεχθούμε να πληρώσουμε τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Οταν βρίσκονται μπροστά στο πραγματικό δίλημμα, σύγκρουση ή υποταγή, διαλέγουν πρόθυμα το ρόλο του κολαούζου της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Συνάδελφοι, ο δρόμος της ρήξης και της σύγκρουσης είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας, των ελλειμμάτων και των τελεσίγραφων από την ΕΕ, προχωρά στη μια αντιδραστική εξαγγελία μετά την άλλη. Αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης με αιχμή τις γυναίκες, καθηλώνει τους μισθούς, εισάγει το "δόκιμο εκπαιδευτικό", οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους που χρόνια δοκίμασαν το "καθεστώς γαλέρας" της ωρομισθίας και της αναπλήρωσης».

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!» τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως. Παράλληλα, αύριο, Τετάρτη, καλεί τους εκπαιδευτικούς να πυκνώσουν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στις 11.30 π.μ. «Γυρίζουμε την πλάτη στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές που μπροστά στην κατάκτηση της καρέκλας του διευθυντή ή του συμβούλου ξεπουλάνε τα δικαιώματά μας. Συγκροτούμε επιτροπές για την οργάνωση της πάλης, στρατευόμαστε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

Υπονομεύουν ανοιχτά την απεργία

Ρόλο υπονομευτών της απεργίας αναλαμβάνουν με τη στάση τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και σε μια σειρά άλλους κλάδους. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας ούτε καν δέχθηκε να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία.

Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ του Νομού Θεσπρωτίας, οι 3 εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΝ καταψήφισαν σύσσωμοι την πρόταση για 24ωρη απεργία. Με διάφορα προσχήματα, ότι η παράταξη έχει τη δική της γραμμή, ότι δεν είναι κατάλληλη χρονική στιγμή, κ.ά., αρνήθηκαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κήρυξη απεργίας την οποία αποδέχθηκαν ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΝΑΡ και οι δύο της ΠΑΣΚΕ. Με ψήφους 3-3 (η παράταξη της ΔΑΚΕ απουσίαζε) καταψηφίστηκε η πρόταση για απεργία καθώς η ψήφος του προέδρου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόσκειται στο ΣΥΝ, υπερτερεί σε περίπτωση ισοψηφίας. Αποκαλυπτική είναι η στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη Χίο, η οποία όχι μόνο απέρριψε τη συμμετοχή στην απεργία αλλά και θα ενημερώσει τους εργαζόμενους - μέλη της ότι δεν μπορούν να απεργήσουν!

Την περασμένη Παρασκευή η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας («Αγωνιστική Κίνηση» και ΠΑΣΚΕ) απέρριψε την πρόταση της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» για συμμετοχή στην απεργία και επέλεξε να κηρύξει στάση εργασίας αναιρώντας ακόμα και όσα οι ίδιοι («Αγωνιστική Κίνηση») διακηρύττουν για απεργία στις 17 του Δεκέμβρη.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε στον «Ρ» για τη μη συμμετοχή της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) στην 24ωρη απεργία ο Δ. Καμαρινόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται «για μια απεργία που δεν εκπορεύεται από τους εργαζόμενους και δεν συναποφασίστηκε από τις Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αλλά από κομματικούς μηχανισμούς». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ενωση δε συμφωνεί και με το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας. Πράγματι, η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους είναι ένα αίτημα που καθόλου δεν «ταιριάζει» στις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΝΑ

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πειραιά

Συμβολική κατάληψη του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Οργανισμού στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο (ΣΕΔΑ) και τα σωματεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τον ΟΝΑ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά καθώς πολλοί απασχολούνται με συμβάσεις έργου.

Στη χτεσινή συμβολική κατάληψη στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Παναττικής Συντονιστικής Συμβασιούχων ΟΤΑ εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Την ίδια μέρα σε συνεδρίαση των τριών σωματείων αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες μέχρι και την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη. Ακόμα η οργάνωση συγκεντρώσεων σήμερα και την Πέμπτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Στο μεταξύ κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και εργαζόμενοι στο Δήμο Ζωγράφου, που το περασμένο καλοκαίρι μεταφέρθηκαν από Δημοτική Επιχείρηση στο Δήμο και δεν έχουν πληρωθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι οδηγοί, μηχανικοί και εργατοτεχνίτες στο Δήμο Πειραιά, απαιτώντας από την δημοτική αρχή την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στη Δ/νση Καθαριότητας και τη Διεύθυνση Μηχανολογικού - Ηλεκτρολογικού. Το σωματείο τους καταγγέλλει «διάλυση και κατακερματισμό μιας οργανωμένης υπηρεσίας που εδώ και χρόνια λειτουργεί στο Δήμο μας», καταδικάζοντας τη στάση του δημοτικού συμβουλίου που αρνήθηκε την απόσυρση του θέματος ώστε να ενημερωθούν και να συζητήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τελικά, η δημοτική αρχή προχώρησε στην ψήφιση του θέματος με ψήφους 18 έναντι 15. Αύριο οι εργαζόμενοι θα κάνουν έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν.

ΚΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εχθρός του λαού οι «εργατοπατέρες»

«Εχθρός του λαού δεν είναι μόνο η πλουτοκρατία, το κεφάλαιο, η ΕΕ, οι πολιτικοί υπάλληλοί της, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χειρότεροι είναι οι "εργατοπατέρες", η εργατική αριστοκρατία που λειτουργούν σαν "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο λαό και στο κίνημα», σημειώνει η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, απαντώντας στην κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφία του Συνδικάτου Οικοδόμων Λιβαδειάς (ΠΑΣΚΕ) για να παρακινήσει τους εργάτες του κλάδου να μη συμμετάσχουν στην απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία, επειδή «οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας για την απεργία είναι προς την κατεύθυνση του ΠΑΜΕ και καλεί ανοιχτά τους εργαζόμενους στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ»!

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ΚΚΕ ΑΕ, με έδρα το παλατάκι Περισσού», για «εγκλωβισμένους φανατισμένους οπαδούς», μέσω των οποίων το ΚΚΕ «εξασφαλίζει αμέτρητες δωρεές κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων από στελέχη της που αποβιώνουν» κ.ά.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης «ξεπέρασε κάθε όριο. Φαίνεται πως οι συγκεκριμένοι πιστεύουν ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στους "φτωχούς πλουτοκράτες"». «Οταν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, ο λαός, πάνε να σηκώσουν κεφάλι να υπερασπιστούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, οι "καμπάνες πληρωμένες κάνουνε σαν λυσσασμένες"», τονίζεται μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ