ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
Κάλεσμα αντεπίθεσης και από το ΜΑΣ

Να απεργήσει διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικαιωμάτων της στη μόρφωση και την εργασία καλεί τη νεολαία το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Σύσκεψη με εργαζόμενους φοιτητές έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη για την προετοιμασία της συμμετοχής των φοιτητών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων φοιτητών στην απεργία των ταξικών συνδικάτων πραγματοποιήθηκε, χτες, με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο αμφιθέατρο Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ΜΑΣ οργανώνει προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, από όπου θα ξεκινήσει πορεία για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στη χτεσινή σύσκεψη μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι φοιτητές, που κυρίως απασχολούνται στον επισιτισμό, στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ και σε άλλες δουλειές μερικής απασχόλησης, για να μπορούν να καλύπτουν το αυξημένο κόστος σπουδών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης που και οι οικογένειές τους δέχονται άγρια επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους.

Οι φοιτητές μίλησαν για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, τα χαμηλά μεροκάματα, για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας που τους αναγκάζει να βγαίνουν στο μεροκάματο παράλληλα με τις σπουδές τους. Αναγνώρισαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης μαζί με το εργατικό κίνημα και πολλοί από αυτούς προχώρησαν σε εγγραφή στα σωματεία του χώρου δουλειάς τους.

Οπως είπαν, η επίθεση που εξελίσσεται αφορά πρώτα και κύρια τους σημερινούς εργαζόμενους και τη νεολαία που θα βγει στην παραγωγή. Τονίστηκε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα για τους νέους ανθρώπους να σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών τους στον αγώνα να αποκρούσουν τα χειρότερα που έρχονται και κυρίως να μην επιτρέψουν να γίνουν η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας.

Για την επιτυχία της απεργίας στις 17 του μήνα, και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, το ΜΑΣ και τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει το πλατύ άνοιγμα που πραγματοποιεί με εξορμήσεις στις σχολές αλλά και στους χώρους όπου δουλεύουν οι φοιτητές.

  • Σύσκεψη εργαζόμενων φοιτητών πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με πρωτοβουλία του ΜΑΣ και κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Ιατρικής, Δασκάλων και ΦΠΨ.
Να οργανωθούμε όλοι στα συνδικάτα

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές να οργανωθούν στα σωματεία τους και να συμβάλουν με τη δράση τους στο χώρο δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για την Πέμπτη 17 του Δεκέμβρη απευθύνει το ΜΑΣ. Επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σπουδαστές δεν δουλεύουν από χόμπι! «Το 65% των σπουδαστών στα ΤΕΙ και το 45% των φοιτητών στα ΑΕΙ αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας για να καλύψουμε το μεγάλο κόστος σπουδών, για να συμβάλλουμε στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό το γεγονός αντικειμενικά δυσκολεύει τις σπουδές μας, αρκετοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και παρατούν τις σχολές, ειδικά τώρα που το πτυχίο δεν εξασφαλίζει δουλειά (...) Τα στοιχεία δείχνουν τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις σπουδές μας: 52.700 άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ», επισημαίνει το ΜΑΣ και καλεί τους φοιτητές - σπουδαστές να παλέψουν για:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους απόφοιτους στο αντικείμενο των σπουδών τους.
  • Σταθερή εργασία με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και μισθό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Καμία απόλυση λόγω της κρίσης.
  • Οχι στο διάλογο - απάτη που για άλλη μια φορά στήνουν η κυβέρνηση, τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., οι ξεπουλημένες και συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών, 6ωρο με αποδοχές 8ώρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο της εξεταστικής.
  • Καθολική δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση. Κανένας νέος ανασφάλιστος, να μην περάσει το κόστος ασφάλισης στις πλάτες μας, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση, δε θα γίνουμε η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.
  • Μέτρα προστασίας των άνεργων πτυχιούχων, επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού, χωρίς καμιά προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
«Παρών» δηλώνουν και οι εργαζόμενοι φοιτητές - σπουδαστές

Η συμμετοχή σε απεργία είναι βήμα συνείδησης, τονίστηκε σε σύσκεψη της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ με εργαζόμενους - φοιτητές

Οι δυσκολίες, αλλά και η αναγκαιότητα οργάνωσης της απεργίας αναδείχτηκαν στις συσκέψεις
Οι δυσκολίες, αλλά και η αναγκαιότητα οργάνωσης της απεργίας αναδείχτηκαν στις συσκέψεις
Ο σχεδιασμός για την οργάνωση της δουλειάς για την απεργία στις 17 Δεκέμβρη, το «μοίρασμα» των εμπειριών του προηγούμενου διαστήματος, η «εικόνα» απ' τα ιδεολογήματα που κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς, είναι μόνο λίγα απ' όσα «έδωσαν» οι συσκέψεις με εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές, που διοργάνωσε η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ, το Σαββατοκύριακο. Εγιναν συσκέψεις για τους τρεις βασικούς κλάδους που εργάζονται, συνήθως, φοιτητές και σπουδαστές (τηλεπικοινωνίες, επισιτισμός, εμπόριο).

Ο «Ρ» παρακολούθησε τη σύσκεψη που έγινε, το Σάββατο, για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, και μεταφέρει ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές της δουλειάς. Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο Βαγγέλης Χόρτης, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο οποίος περιέγραψε τη συνολική κατάσταση στον κλάδο, στάθηκε στη θέση του ΚΚΕ για ενιαίο κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών, αλλά και στη δυνατότητα που θα έπρεπε να έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι - με βάση τον πλούτο που υπάρχει και την εξέλιξη της τεχνολογίας - να απολαμβάνουν φθηνά προϊόντα τηλεπικοινωνίας. Αναφέρθηκε στη δράση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), σημειώνοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν πυρήνες αντίστασης σε κάθε μεγάλη και μικρή επιχείρηση, ενώ μίλησε και για τις Σωματειακές Επιτροπές που μπορούν να είναι το κύτταρο οργάνωσης της δράσης.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον ομιλητή αλλά και τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη έγινε για την οργάνωση της δουλειάς για την απεργία στις 17 Δεκέμβρη. Υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η απόφαση για απεργία για έναν εργαζόμενο, αφού πρόκειται για ένα βήμα συνείδησης, για να διεκδικήσει το μέλλον του. Οι εργαζόμενοι φοιτητές και σπουδαστές μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην οργάνωση της πάλης, αλλά τόνισαν την αναγκαιότητά της. Επίσης, μετέφεραν τις τακτικές της εργοδοσίας που προσπαθεί να δημιουργεί «οικογενειακό» και «φιλικό» κλίμα, ενώ έντεχνα καλλιεργεί τον ατομικό δρόμο της «επιτυχίας», με τα «μπόνους», την «ανακήρυξη» του «εργαζόμενου της εβδομάδας» κ.ά. Την ίδια ώρα βέβαια η «κινητικότητα» των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες «χτυπάει κόκκινο» και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις και μερική απασχόληση.

ΑΣΓΜΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το καλύτερο μάθημα είναι αυτό του αγώνα

«Στην επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια και η νέα γενιά απαντάμε με συντονισμένο και οργανωμένο αγώνα», ρίχνει το σύνθημα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που καλεί τους γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τη νέα γενιά να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης 17 Δεκέμβρη.

«Δεν πάει άλλο! Οι εργαζόμενοι γονείς συμβάλλουμε κάθε χρόνο στα έσοδα του κράτους καταθέτοντας περίπου το 65% της "πίτας" των άμεσων φόρων, πέρα από την έμμεση φορολογία του κράτους και την άμεση φορολογία των Δήμων. Το 1/3 των εργαζομένων δουλεύει πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα. Το 20% δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα. Το 30% των εργαζομένων της χώρας είναι μερικά απασχολούμενοι. Ολο και περισσότεροι αναγκάζονται να κάνουν δεύτερες και τρίτες δουλειές, όχι για να πλουτίσουν, αλλά για να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις της "δωρεάν" εκπαίδευσης (που τα ελλείμματά της χρυσοπληρώνουμε με πάνω από 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο), αλλά και της υγείας, της πρόνοιας, της ακρίβειας που καλπάζει, πάντα κάτω από τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας. Τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος, του ελεύθερου χρόνου, δεν είναι εθνικά προβλήματα, είναι ταξικά», τονίζει η ΑΣΓΜΕ και καλεί στον αγώνα όχι μόνο για τα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και για ριζικές ανατροπές στον οικονομία και στην κοινωνία, γιατί «όσο μέτρο προόδου της κοινωνίας είναι το κέρδος, ούτε η παιδεία, ούτε η επιστήμη, ούτε ο άνθρωπος θα μπορούν να μπουν πάνω από αυτό».

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά καλώντας: «Ολοι στους δρόμους γιατί το καλύτερο μάθημα είναι το μάθημα του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ