ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε γίνεται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Να γίνεται η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τους ίδιους τους δικαστές κατόπιν συνταγματικής αναθεώρησης, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, με ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). «Οσο υφίσταται ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την πολιτική εξουσία με τη Δικαιοσύνη, μέσω του διορισμού της ηγεσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αυτονομία της τελευταίας δεν είναι εξασφαλισμένη», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της Δικαιοσύνης και τόνισε:

«Γνωρίζετε πολύ καλά την πολιτική, ιδεολογική, φιλοσοφική προσέγγιση του Κόμματός μας όσον αφορά το χαρακτήρα της Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή αυτή δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τις σχέσεις παραγωγής, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε ένα σύστημα που κυριαρχεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οτι δε μπορεί να υπάρχει ισότητα στο πεδίο του δικαίου και της δικαιοσύνης όσο διαρκεί η ανισότητα στο πεδίο της οικονομίας.

Οι εφαρμοστές του νόμου, οι δικαστικοί λειτουργοί, συνεπώς δεν ενεργούν στο κενό, αλλά καλούνται να λειτουργήσουν μέσα στις συμπληγάδες πέτρες ενός θεσμικού πλαισίου που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων συνοδεύεται με την ενίσχυση μέτρων και μηχανισμών κρατικής καταστολής, με την ποινικοποίηση αγώνων, με τις διώξεις σε βάρος αγωνιστών, συνδικαλιστών. Ηδη, βρίσκονται για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής αιτήματα για την άρση της ασυλίας 3 βουλευτών του ΚΚΕ, με στόχο να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για την πολιτική τους δράση. Το αδίκημα ήταν ότι συμπαραστέκονταν σε αγωνιστικές εργατικές κινητοποιήσεις.

Με την ευκαιρία που βρισκόμαστε σε αυτό το βήμα, θέλουμε να δηλώσουμε ότι ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στις πύλες των εργοστασίων, εκεί που σταματά η όποια δημοκρατία. Νομίζουμε επίσης ότι, οι δικαστικοί, οι εισαγγελείς θα πρέπει να ανασηκωθούν και να κοιτάξουν πίσω από τις μάντρες των εργοστασίων, εκεί όπου παραβιάζεται η όποια νομιμότητα, εκεί που εκβιάζονται και απολύονται εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το προηγούμενο διάστημα και ο χώρος της οργανωμένης συνδικαλιστικής έκφρασης δικαστικών λειτουργών δέχτηκε απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές επιθέσεις. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους πρακτικές πλήττουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, σε έναν κλάδο που ούτως ή άλλως τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι περιορισμένα και καλλιεργούν ένα κλίμα εκφοβισμού στους δικαστές. Εχουν σα στόχο να διαμορφώσουν ένα δικαστικό λειτουργό απόμακρο, ξεκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα και τα προβλήματα του λαού μας».

Στην ετήσια συνέλευση της ΕΔΕ αναφέρθηκαν τα τεράστια κενά στο χώρο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά, επισημάνθηκε ότι από το 1997 έχει να γίνει διαγωνισμός για πρόσληψη ειρηνοδικών, στους δικαστικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα υπάρχουν 2.207 κενές θέσεις, ενώ τα περισσότερα δικαστήρια της χώρας λειτουργούν με 50% προσωπικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Συναγωνιστές από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γαλατσίου, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, προσφέρουν:

Νικολέττα Τσακαριτσιάνου 350 ευρώ.

Καραντζάς Ηλίας και Αφροδίτη 200 ευρώ.

Χαϊδεμένος Νώντας 200 ευρώ.

Κοτή Μαρία και φίλη της 200 ευρώ.

***

Καταθέτουμε στο ταμείο της ΚΕ του ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση, 440 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από μέλη του ΔΣ, φιλοξενούμενους και προσωπικό του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ». Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε, κατά περιόδους, στη μνήμη των συναγωνιστών που άφησαν τη ζωή τους και συγκεκριμένα των Β. ΤΕΡΤΙΠΗ, Υ. ΛΙΒΑ, Μ. ΧΕΛΗ, Θ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΣΟΛΩΝΑ ΦΑΣΟΥΛΑ.

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

***

Εργάτες στη βιομηχανία Μετάλλου «ΡΟΚΑ» στην Τρίπολη και το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αρκαδίας ο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Αρκαδίας, 300 ευρώ, για την ανέγερση του Μνημείου των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

***

Οι μαχητές του ΔΣΕ Λαζαρίδης Μενέλαος, Λαζαρίδου Τασούλα και Χριστοφορίδου Αθανασία προσφέρουν 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ντεπό Θεσσαλονίκης για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

***

«Στο ριζοποτισμένο με μυριάκριβους ποταμούς αίματος, το ΚΚΕ, που σ' αυτές τις ρίζες "καμιά σκουριά δεν πιάνει" όπως λέει ο ποιητής του κόσμου», προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 300 ευρώ, ως πρώτη δόση, μέσω της ΚΟ Κυψέλης.

Μπάμπης Λεωνιδάκης, γεροσυνταξιούχος αντιστασιακός

***

Η Ευαγγελία και ο Πρόδρομος Μελιτζανάς προσφέρουν 100 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συκεών για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

***

Ο Στεφανίδης Στέφανος προσφέρει 20 ευρώ, μέσω ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά, για την ανέγερση του μνημείου στη Φλώρινα.

***

Για το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών στη μάχη της Φλώρινας, η Ελλη Αλμετίδου - Κωτσιαλή προσφέρει 50 ευρώ, μέσω της ΚΟ Τριανδρίας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

***

Η Αρτεμισία Ορφανέα στη μνήμη της ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, από τη Σαϊδώνα της μεσσηνιακής Μάνης, προσφέρει 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

Ο Πασαγιώτης Ιωάννης προσφέρει για την ανέγερση του μνημείου της Φλώρινας 40 ευρώ μέσω της ΚΟ Μεσσηνίας.

***

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΩΠΟΔΗ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ο σ. Στεφανάκης Γιώργος προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγ. Σπυρίδωνα.

***

Στην άσβεστη μνήμη του συζύγου και πατέρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ προσφέρουμε 50 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, του οποίου ήταν σταθερός ψηφοφόρος.

Χρύσα - Βαγγέλης Καρακόλης

***

Στη μνήμη των συντρόφων μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΣΔΡΑ και ΤΑΣΣΟΥ ΜΕΡΜΙΓΚΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγ. Μαρίνας.

Παλούμπας Διονύσιος

***

Ο Γεώργιος Μανώλης, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και τραυματίας στη μάχη της χώρας στη Μεσσηνία Πελοποννήσου κατά των Γερμανών, προσφέρει στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ριζούπολης, θυμίζοντας πως στη μάχη αυτή 200 Γερμανοί κατακτητές έπεσαν σε ενέδρα του ΕΛΑΣ, δεν έμεινε κανένας.

***

Το σωματείο Συνταξιούχων Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης προσφέρει 400 ευρώ ενίσχυση στη «Δημοκρατική Μέριμνα».

***

Η συναγωνίστρια Βάσω Ρεκατσίνα - Ζαχαριά δώρισε 50 βιβλία κι ένα ρολόι τοίχου στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης στο Περιστέρι, στη μνήμη του ανιψιού της ΑΡΗ. Η Διοικούσα του Μουσείου ευχαριστεί τη συναγωνίστρια για τη συμβολή της, μ' αυτόν τον τρόπο, στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στα ιδανικά της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ κατάσταση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ένας 16χρονος, καθώς το βράδυ της Κυριακής δέχθηκε επτά σφαίρες από δύο επίδοξους ληστές. Το θύμα βρισκόταν στο κατάστημα του πατέρα του στον Ασπρόπυργο, όταν δύο ένοπλοι μπήκαν και του ζήτησαν να τους παραδώσει όλα τα χρήματα που βρίσκονταν στο ταμείο. Ο 16χρονος αντιστάθηκε και τότε τον πυροβόλησαν επτά φορές σε διάφορα σημεία του σώματός του. Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να σταματήσει τους δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών χωρίς να τραυματιστεί κανένας. Οι δράστες, παρά το γεγονός ότι έπεσαν από τη μηχανή, δε συνελήφθησαν.

ΚΡΗΤΗ: Η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης ερευνά εάν υπάρχουν υπό κατάληψη κτίρια που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία των πρυτανικών αρχών, μέσω αρθρογραφίας αλλά και με επιστολή τους προς τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ι. Τέντε, που ζήτησαν από τις εισαγγελικές αρχές του νησιού να γίνουν οι περαιτέρω ενέργειες για να σταματήσει η κατάληψη των κτιρίων που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές.

ΛΗΣΤΕΙΑ έγινε χτες σε υποκατάστημα της «EUROBANK» στο Αλιβέρι από το οποίο άγνωστοι απέσπασαν 20.000 ευρώ. Ακολούθησε καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών. Οταν οι δράστες έφυγαν από το κατάστημα, πήγαν σε σημείο της πόλης όπου πήραν δεύτερο όχημα, προσπαθώντας να διαφύγουν. Ομως, στην Αμάρυνθο, συνάντησαν μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη των δύο δραστών μέχρι την Ερέτρια, όπου οι ένοπλοι έφτασαν σε ξενοδοχειακή μονάδα, εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό τους. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και από αυτούς ένας δράστης τραυματίστηκε και συνελήφθη. Ανδρες των ΕΚΑΜ, αλλά και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα, άρχισαν να «χτενίζουν» τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου για να βρουν το συνεργό του. Τελικά, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, συνελήφθη και ο δεύτερος δράστης. Στο αυτοκίνητο των ενόπλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, αλλά και η λεία από την τράπεζα.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού για δύο κακουργήματα, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών, γιατί δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στην υπόθεση του Μ. Χριστοφοράκου και γιατί δεν έδωσε τα έγγραφα της δικογραφίας στους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για την υπόθεση του Αλ. Γρηγορόπουλου, καθώς απορρίφθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή το αίτημα της μητέρας του Αλ. Γρηγορόπουλου να γίνει στην Αθήνα.

ΦΩΤΙΑ σε διπλωματικό αυτοκίνητο του Προξενείου της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, έβαλαν άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η φωτιά προκάλεσε μερικές ζημιές στο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε δρόμο κοντά στο Προξενείο. Την ευθύνη για τον εμπρησμό του οχήματος, ανέλαβε η οργάνωση «Αναρχική Δράση» με προκήρυξη που έστειλε ιστοσελίδα. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους αυτούς που έστω και για λίγο αρχικά ξεγελάστηκαν, αναθάρρησαν ή έστω έδωσαν και λίγο χρόνο σε ΠΑΣΟΚ και Χρυσοχοΐδη οτι κανένα "σοσιαλιστικό" προκάλυμμα δεν μπορεί να αποκρύψει τον εξουσιαστικό ολοκληρωτισμό της εποχής μας».


ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με την 6η κλήρωση της 212ης έκδοσης, μέρα 13η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση του φόρου 10%

Ο αριθμός 11194 κερδίζει 36.100 ευρώ.

Ο αριθμός 66172 κερδίζει 9.100 ευρώ.

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

11216 66194

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

11181 11927 66159 66905

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

11110 11155 11159 11279 11789 11813 66088 66133 66137 66257 66767 66791

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

11020 11028 11029 11061 11089 11093 11097 11105 11128 11131 11156 11161 11186 11202 11222 11224 11234 11275 11311 11316 11319 11337 11338 11343 11347 11348 11355 11361 11365 11384 11397 11413 11414 11421 11444 11449 11458 11464 11468 11499 11510 11513 11526 11546 11596 11598 11625 11634 11682 11685 11695 11715 11733 11748 11755 11757 11782 11785 11794 11828 11836 11872 11887 11889 11940 11950 11964 11973 11979 11981 66006 66007 66039 66067 66071 66075 66083 66106 66109 66134 66139 66164 66180 66200 66202 66212 66253 66289 66294 66297 66315 66316 66321 66325 66326 66333 66339 66343 66362 66375 66391 66392 66399 66422 66427 66436 66442 66446 66477 66488 66491 66504 66524 66574 66576 66603 66612 66660 66663 66673 66693 66711 66726 66733 66735 66760 66763 66772 66806 66814 66850 66865 66867 66918 66928 66942 66951 66957 66959 66998

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 11 και 66. Τέλος, από 240,00 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 11000 έως 11999 και από 66000 έως 66999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.

Εκδρομή ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Βουλγαρία

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 5ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή, στη Βουλγαρία, με επίσκεψη σε Σόφια, Βίτοσα, Ρίλα, Ζαντάνσκι και συναντήσεις με τις οργανώσεις «ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» και τη Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση. Αναχώρηση, την επόμενη Τετάρτη 23 Δεκέμβρη και επιστροφή στην Αθήνα, την Κυριακή 27 Δεκέμβρη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108225407 και 2108831368. (Στην τιμή των 340 ευρώ το άτομο, περιλαμβάνονται: Μετακινήσεις, 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό - οι 3 σε Σόφια και 1 στο Ζαντάνσκι - και 3 γεύματα και χριστουγεννιάτικο γλέντι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ