Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε γίνεται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Να γίνεται η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τους ίδιους τους δικαστές κατόπιν συνταγματικής αναθεώρησης, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, με ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). «Οσο υφίσταται ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την πολιτική εξουσία με τη Δικαιοσύνη, μέσω του διορισμού της ηγεσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αυτονομία της τελευταίας δεν είναι εξασφαλισμένη», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της Δικαιοσύνης και τόνισε:

«Γνωρίζετε πολύ καλά την πολιτική, ιδεολογική, φιλοσοφική προσέγγιση του Κόμματός μας όσον αφορά το χαρακτήρα της Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή αυτή δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τις σχέσεις παραγωγής, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε ένα σύστημα που κυριαρχεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οτι δε μπορεί να υπάρχει ισότητα στο πεδίο του δικαίου και της δικαιοσύνης όσο διαρκεί η ανισότητα στο πεδίο της οικονομίας.

Οι εφαρμοστές του νόμου, οι δικαστικοί λειτουργοί, συνεπώς δεν ενεργούν στο κενό, αλλά καλούνται να λειτουργήσουν μέσα στις συμπληγάδες πέτρες ενός θεσμικού πλαισίου που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων συνοδεύεται με την ενίσχυση μέτρων και μηχανισμών κρατικής καταστολής, με την ποινικοποίηση αγώνων, με τις διώξεις σε βάρος αγωνιστών, συνδικαλιστών. Ηδη, βρίσκονται για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής αιτήματα για την άρση της ασυλίας 3 βουλευτών του ΚΚΕ, με στόχο να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για την πολιτική τους δράση. Το αδίκημα ήταν ότι συμπαραστέκονταν σε αγωνιστικές εργατικές κινητοποιήσεις.

Με την ευκαιρία που βρισκόμαστε σε αυτό το βήμα, θέλουμε να δηλώσουμε ότι ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στις πύλες των εργοστασίων, εκεί που σταματά η όποια δημοκρατία. Νομίζουμε επίσης ότι, οι δικαστικοί, οι εισαγγελείς θα πρέπει να ανασηκωθούν και να κοιτάξουν πίσω από τις μάντρες των εργοστασίων, εκεί όπου παραβιάζεται η όποια νομιμότητα, εκεί που εκβιάζονται και απολύονται εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το προηγούμενο διάστημα και ο χώρος της οργανωμένης συνδικαλιστικής έκφρασης δικαστικών λειτουργών δέχτηκε απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές επιθέσεις. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους πρακτικές πλήττουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, σε έναν κλάδο που ούτως ή άλλως τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι περιορισμένα και καλλιεργούν ένα κλίμα εκφοβισμού στους δικαστές. Εχουν σα στόχο να διαμορφώσουν ένα δικαστικό λειτουργό απόμακρο, ξεκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα και τα προβλήματα του λαού μας».

Στην ετήσια συνέλευση της ΕΔΕ αναφέρθηκαν τα τεράστια κενά στο χώρο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά, επισημάνθηκε ότι από το 1997 έχει να γίνει διαγωνισμός για πρόσληψη ειρηνοδικών, στους δικαστικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα υπάρχουν 2.207 κενές θέσεις, ενώ τα περισσότερα δικαστήρια της χώρας λειτουργούν με 50% προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ