ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Πλατύ άνοιγμα στις εργατικές συνοικίες

Με πικετοφορίες και άλλες δραστηριότητες συνέχισαν χτες οι μαζικοί φορείς την προετοιμασία για την απεργία

Σε πολλές λαϊκές συνοικίες (φωτ. από την πικετοφορία στο Γαλάτσι) συνεχίστηκαν χτες οι πολύμορφες παρεμβάσεις για την απεργία
Σε πολλές λαϊκές συνοικίες (φωτ. από την πικετοφορία στο Γαλάτσι) συνεχίστηκαν χτες οι πολύμορφες παρεμβάσεις για την απεργία
Στις μικρές και μεγάλες γειτονιές της Αττικής, σε σπίτια και μαγαζιά, στους δρόμους μεταφέρθηκε χτες το απόγευμα το απεργιακό κάλεσμα για τις 17 Δεκέμβρη καθώς μαζικοί φορείς, παραρτήματα Συνδικάτων, εργαζόμενοι, νεολαίοι, γυναίκες και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πικετοφορίες και εξορμήσεις δίνοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Το κάλεσμα ξεκάθαρο. Αύριο οι αυτοαπασχολούμενοι να κλείσουν τα καταστήματα, να κατέβουν μαζικά στον Πεδίον του Αρεως, να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση και στην πολιτική που οδηγεί στην οικονομική ασφυξία τους. Αύριο οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πάνε για δουλειά, αλλά να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση το Πεδίον του Αρεως, να πούμε ένα βροντερό «ΟΧΙ» στους μισθούς πείνας, την ανασφάλεια, τη μερική δουλειά, το μερικό ένσημο, τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα που επιβάλλει η κυβέρνηση. Αύριο οι νοικοκυρές, οι άνεργοι και οι άνεργες, οι συνταξιούχοι να κλειδώσουν τα σπίτια τους και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πεδίον του Αρεως. Να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που επιβάλλει τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία.

Στο Γαλάτσι έγινε πικετοφορία που ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Βεΐκου και Γαλατσίου, διέσχισε τη Βενιζέλου, τον εμπορικό δρόμο της Βεΐκου και κατέληξε στα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας μοιράστηκε πλατιά η απεργιακή ανακοίνωση στους περαστικούς, τα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και αλλού. Ενώ με συνθήματα καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. Στο Νέο Ηράκλειο έγινε εξόρμηση σε εμπορικά καταστήματα και καφετέριες, συναντώντας τη θετική ανταπόκριση του κόσμου. Εξορμήσεις και κουβέντες με τον κόσμο έγιναν ακόμα σε Περιστέρι, Ιλιον, Πετρούπολη, Μαρούσι, ενώ σήμερα προγραμματίζεται πικετοφορία στους Αγίους Αναργύρους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Να δυναμώσει η κοινή δράση φοιτητών - εργατών

Η ανάγκη να δυναμώσει η αγωνιστική συμπόρευση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος αλλά και ειδικότερα οι εργαζόμενοι φοιτητές - σπουδαστές να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, αναδείχθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τους εργαζόμενους φοιτητές.

Στην εκδήλωση, εισηγητικά αλλά και μέσα από τις ερωτήσεις τέθηκαν ζητήματα και μεταφέρθηκαν εμπειρίες σχετικά με τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, όπου οργιάζει η εκμετάλλευση των φοιτητών και σπουδαστών που δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η μαύρη εργασία, η «επιλογή» μεταξύ ικανοποιητικού μεροκάματου ή μισής έως καθόλου ασφάλισης, τα ωράρια - λάστιχο και μια σειρά άλλες πλευρές της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας που ενισχύει και διαμορφώνει η ανάπτυξη που έχει κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία, μειώνοντας ακόμη παραπέρα το «κόστος εργασίας». Σε αυτό ακριβώς το πλέγμα των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων τις επιπτώσεις που έχει για το παρόν και μέλλον στη ζωή και τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, με σκοπό τη χειραγώγηση των νεανικών συνειδήσεων, τη διαμόρφωση ενός πειθήνιου μακριά από τη συλλογική δράση και πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Πέτρος Γιωτόπουλος εκ μέρους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Καλώντας τους φοιτητές, εργαζόμενους και μη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανωθούν στα σωματεία και στους συλλόγους για το δυνάμωμα του κοινού αγώνα και πάλης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και κεφαλαίου, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση να συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή το κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 17 του μήνα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΨΝΑ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα

Τις τεράστιες ελλείψεις από τις οποίες στενάζει και το Νοσοκομείο Πατησίων φέρνουν στην επιφάνεια οι επισχέσεις εργασίας που ξεκίνησαν την Παρασκευή σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και συμμετείχαν οι συντονιστές διευθυντές των ιατρικών τμημάτων διαπιστώθηκε ότι «η λειτουργία των ιατρικών τμημάτων του νοσοκομείου είναι αδύνατη λόγω της παρατεινόμενης επίσχεσης εργασίας των ειδικευομένων και των επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου (λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων), σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα ανεπαρκή για τις σύγχρονες συνθήκες οργανισμό του νοσοκομείου». Γι' αυτό και αποφάσισαν το νοσοκομείο να μην κάνει γενικές εφημερίες και να μη δέχεται νέες εισαγωγές.

Οι γιατροί καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις, ο ξεπερασμένος οργανισμός 20ετίας υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών. Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν το νοσοκομείο, χωρίς να γίνουν προσλήψεις, εντάχθηκε στη γενική εφημερία και ενώ κάθε χρόνο αποχωρούν 20 με 30 εργαζόμενοι. Οι προσπάθειες του υπουργείου να καλύψουν τα κενά με «μπαλώματα» οδηγεί σε καταστάσεις όπως αυτή που διαμορφώθηκε στο παθολογικό τμήμα, που μετά την επίσχεση καλείται να λειτουργήσει για 38 κλίνες μόνο με το διευθυντή και μια επιμελήτρια Β', η οποία αναγκάστηκε να εφημερεύσει τέσσερις ολόκληρες μέρες στη σειρά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών υγείας κρούουν και οι νοσοκομειακοί ψυχολόγοι και γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με αφορμή τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες τους και την επιχειρούμενη δραστική περικοπή των εφημεριών, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια γονείς και παιδιά - που συμμετέχουν σε θεραπευτικές διαδικασίες απεξάρτησης - σε ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν παράνομα με την ανοχή του κράτους.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και της Πενταμελούς Επιτροπής του ΨΝΑ, τονίστηκε ότι γιατροί και ψυχολόγοι του ΨΝΑ έχουν να πληρωθούν για εφημερίες από τον Ιούλη, απλήρωτοι είναι και για τις εφημερίες των δύο τελευταίων μηνών του 2008. Εδώ και δύο βδομάδες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, μετά από ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης και σήμερα θα αποφασίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στηρίζουν το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, η Επιτροπή Εργαζομένων «18 ΑΝΩ», ΕΣΥΝ, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, γιατροί με την Πενταμελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ - ΨΝΑ, οι οποίοι κάλεσαν σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία.

Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο περιλαμβάνονται αιτήματα για: Δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας, μαζικές προσλήψεις, δωρεάν παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών από τη δημόσια περίθαλψη.

Από σήμερα η απεργία σε δασκάλους - νηπιαγωγούς

Απεργούν σήμερα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και ΕΛΜΕ παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή και στην αυριανή απεργία με τρίωρες στάσεις εργασίας.

Στις 23 ΕΛΜΕ που είχαν πάρει απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας (επιπλέον της τρίωρης που έχει πάρει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετατρέποντας έτσι την αυριανή απεργία σε 24ωρη για τους καθηγητές), προστέθηκαν και οι Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και Β' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Επίσης, στους 12 συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν πάρει αποφάσεις για τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.) για αύριο Πέμπτη, προστέθηκαν και οι σύλλογοι Νέας Σμύρνης και Σαλαμίνας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλούν σήμερα τους απεργούς δασκάλους και νηπιαγωγούς της Αθήνας, σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στις 11.30 π.μ., με τα πανό και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Αύριο, οι ταξικές δυνάμεις καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως και στις υπόλοιπες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Μας αφορά όλους!

Συνεχίζοντας την αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) κατεβαίνει στη μεγάλη αυριανή απεργία. Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ θα συγκεντρωθούν αύριο, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, ενώ προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε ΙΕΚ, καθώς αυτή η απεργία «αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους σπουδαστές των ΙΕΚ. Ολους εμάς, που δουλεύουμε ανασφάλιστοι, που δουλεύουμε με μισά ένσημα. Ολους εμάς που δουλεύουμε 4ωρα, 5ωρα, τις μισές μέρες της βδομάδας. Ολους εμάς που δουλεύουμε με συμβάσεις 600, 700 ευρώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αφορά όλους τους σπουδαστές που είναι εργαζόμενοι, αφορά όλους τους σπουδαστές που αύριο θα βγουν στην παραγωγή», υπογραμμίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ