Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΨΝΑ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα

Τις τεράστιες ελλείψεις από τις οποίες στενάζει και το Νοσοκομείο Πατησίων φέρνουν στην επιφάνεια οι επισχέσεις εργασίας που ξεκίνησαν την Παρασκευή σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και συμμετείχαν οι συντονιστές διευθυντές των ιατρικών τμημάτων διαπιστώθηκε ότι «η λειτουργία των ιατρικών τμημάτων του νοσοκομείου είναι αδύνατη λόγω της παρατεινόμενης επίσχεσης εργασίας των ειδικευομένων και των επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου (λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων), σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα ανεπαρκή για τις σύγχρονες συνθήκες οργανισμό του νοσοκομείου». Γι' αυτό και αποφάσισαν το νοσοκομείο να μην κάνει γενικές εφημερίες και να μη δέχεται νέες εισαγωγές.

Οι γιατροί καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις, ο ξεπερασμένος οργανισμός 20ετίας υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών. Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν το νοσοκομείο, χωρίς να γίνουν προσλήψεις, εντάχθηκε στη γενική εφημερία και ενώ κάθε χρόνο αποχωρούν 20 με 30 εργαζόμενοι. Οι προσπάθειες του υπουργείου να καλύψουν τα κενά με «μπαλώματα» οδηγεί σε καταστάσεις όπως αυτή που διαμορφώθηκε στο παθολογικό τμήμα, που μετά την επίσχεση καλείται να λειτουργήσει για 38 κλίνες μόνο με το διευθυντή και μια επιμελήτρια Β', η οποία αναγκάστηκε να εφημερεύσει τέσσερις ολόκληρες μέρες στη σειρά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών υγείας κρούουν και οι νοσοκομειακοί ψυχολόγοι και γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με αφορμή τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες τους και την επιχειρούμενη δραστική περικοπή των εφημεριών, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια γονείς και παιδιά - που συμμετέχουν σε θεραπευτικές διαδικασίες απεξάρτησης - σε ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν παράνομα με την ανοχή του κράτους.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και της Πενταμελούς Επιτροπής του ΨΝΑ, τονίστηκε ότι γιατροί και ψυχολόγοι του ΨΝΑ έχουν να πληρωθούν για εφημερίες από τον Ιούλη, απλήρωτοι είναι και για τις εφημερίες των δύο τελευταίων μηνών του 2008. Εδώ και δύο βδομάδες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, μετά από ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης και σήμερα θα αποφασίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στηρίζουν το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, η Επιτροπή Εργαζομένων «18 ΑΝΩ», ΕΣΥΝ, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, γιατροί με την Πενταμελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ - ΨΝΑ, οι οποίοι κάλεσαν σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία.

Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο περιλαμβάνονται αιτήματα για: Δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας, μαζικές προσλήψεις, δωρεάν παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών από τη δημόσια περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ