ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Αμέσως μετά τις δηλώσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τη συζήτηση απασχόλησε η στάση του ΚΚΕ απέναντι στα όσα τέθηκαν και ακούστηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς και διευκρινήσεις σχετικά με τις θέσεις που κατέθεσε το Κόμμα στη διάρκεια της σύσκεψης. Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα.

Η προσοχή μας είναι στην καρδιά των λαϊκών προβλημάτων

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
-- Επειδή γίνεται πολύ μεγάλη αναφορά στο δημοσιονομικό χρέος, το μεγάλο φαγοπότι που έγινε με τα Ολυμπιακά έργα, πιστεύετε ότι πρέπει κάποια στιγμή να βγουν ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι και να πληρώσουν;

-- Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν σκάνδαλα τα οποία έχουν αρχειοθετηθεί. Είναι και αυτό μέσα στην αρχειοθέτηση και το συμψηφισμό. Τώρα, αν γίνει νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Εμείς επιμένουμε στο να αλλάξει το ζήτημα της παραγραφής. Αν δεν αλλάξει αυτό το ζήτημα και υπάρχει παραγραφή, θα σου πουν δεν μπορείς να επανέλθεις. Δεν μπορείς να πας αναδρομικά.

Θέλω να ξεκαθαρίσω και το εξής: Δεν έχουμε καμιά διάθεση να συγκαλύψουμε κανένα σκάνδαλο, πολύ περισσότερο που επιλεκτικά τα σκάνδαλα θεωρούνται και αιτία της κρίσης. Αλλά και από την άλλη μεριά δεν ξεχνάμε ότι αυτή την περίοδο και εμείς συμπεριλαμβάνουμε και το 2010 και το 2011 και το 2012 θα περάσουν επιλογές μέσα από τη Βουλή ή και παράπλευρα, οι οποίες θα είναι αντιλαϊκές και φοβερές και έχουν σχέση με τους μισθούς, τα μεροκάματα, τα εργασιακά.

Οταν θέλεις να συγκεντρώσεις την προσοχή του λαού στην καρδιά των προβλημάτων - και που αναφέρονται άμεσα στο βιοτικό του επίπεδο - δε θέλουμε να υποκαταστήσουμε αυτό το ζήτημα με τα σκάνδαλα. Τώρα, το πόσα σκάνδαλα θα συζητηθούν ή τι θα βγει απ' αυτό, έχει να κάνει και με την αναδρομικότητα του νόμου. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν μπορούμε να κυνηγάμε τους νόμους και τα σκάνδαλα που συνήθως αρχειοθετούνται, όμως υπάρχουν πράγματα μπροστά μας τα οποία τρέχουν και μακάρι να μπορούμε σε όλα «να απλώσουμε χέρια και πόδια», αλλά το κυριότερο για εμάς είναι τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων.

Η συμμετοχή μας δε σημαίνει συναίνεση

-- Θα ήθελα να ρωτήσω, αν στα συμπεράσματα τα οποία φημολογείται ότι θα βγουν από αυτή τη σύσκεψη υπήρχαν σημεία τα οποία προσυπογράψατε και αν υπήρχαν άλλα σημεία στα οποία βάλατε αστερίσκο και είπατε διαφωνούμε ρητά. Και ποια είναι αυτά;

-- Μιλήσαμε ο καθένας. Οποιος ήθελε μπορούσε να κάνει μια δευτερολογία. Η δευτερολογία από την πλευρά μας ήταν η διευκρίνιση ότι δε θέλουμε η συμμετοχή μας σε αυτή τη συνάντηση να θεωρηθεί συναίνεση. Εξάλλου, δεν αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για να πεις συμφωνώ σε εκείνο, διαφωνώ στο άλλο. Θα έρθει, λέει, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που θα είναι πιο αυστηρός. Ε, ας έρθει να τον δούμε.

Επομένως, ο αστερίσκος που εμείς βάλαμε είναι στο ποια είναι η αιτία της διαφθοράς, στο πώς αντιμετωπίζεται και πόση σχέση έχει με την κρίση και τη διέξοδό της. Από εκεί και πέρα, λέει «θα φέρω τον εκλογικό νόμο». Εμείς θέλουμε απλή αναλογική. Τα έχουμε πει εκατό χιλιάδες φορές. Η για τη δημόσια διοίκηση, με τη συνένωση των δήμων και τις περιφέρειες. Τους εξηγήσαμε ότι η γνώμη μας είναι ότι αυτά γίνονται για μια ορισμένη αποκέντρωση και καλύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών τοπικά και ότι θα αναπαραχθεί και όλη η γραφειοκρατία, κλπ.

Δεν έγινε μια συζήτηση και στο τέλος να ψηφίσουμε πού είμαστε υπέρ και κατά. Ο καθένας δηλαδή έβγαλε το δικό του συμπέρασμα.

-- Αρα, δε βοήθησε;

-- Δε νομίζω ότι συνέβαλε η σύσκεψη αυτή σε τίποτα. Και αν καλλιεργηθεί από κάποιους ότι η σύσκεψη αυτή βοηθάει στη συναίνεση, αυτό θα είναι ζημιά. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Αν θεωρηθεί μια σύσκεψη, όπου ο καθένας είπε τις απόψεις του, εντάξει.

-- Ακουσα τον κ. Τσίπρα που και εκείνος διαχώρισε το ζήτημα της διαφθοράς από το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπισή της. Αρα, συμπεραίνω από αυτά που ξέρω - δεν ξέρω αν και κάποιος από τους άλλους δύο αρχηγούς της αντιπολίτευσης έβαλε αυτό το θέμα -, συμπεραίνω ότι σε αυτό το σημείο δεν υπήρξε καμία συναίνεση.

-- Θα έλεγα να κάνετε αυτή την ερώτηση και στους άλλους δύο. Η εντύπωσή μου όμως είναι ότι δεν ήμουν μόνο εγώ και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα τώρα από το τι διαφωνίες είναι. Αλλά δε θέλω να μεταφέρω για λογαριασμό άλλων.

-- Στην εισήγηση που έκανε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια στις τοποθετήσεις του εξέπεμπε τη δραματικότητα που είχε εκπέμψει πριν λίγες μέρες;

-- Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός - λέω την προσωπική μου γνώμη - πήρε υπόψη το θέμα που και εμείς θέσαμε εδώ και μέρες: Οτι θα έρθουμε στη σύσκεψη, αλλά δε δεχόμαστε αυτή η σύσκεψη να ταυτιστεί με την κρίση. Επομένως, η εισήγηση του πρωθυπουργού, σε σύγκριση με αυτά που είπε χτες στο Ζάππειο, περιελάμβανε εκείνα τα σημεία που προσέγγιζαν το θέμα της διαφθοράς. Η επέκταση έγινε, αλλά όχι με έναν καταχρηστικό τρόπο. Ενδεχομένως, δηλαδή, πήρε υπόψη ότι κοιτάξτε, μην ανακατέψουμε αυτή τη συνάντηση με όλα, γιατί τότε δεν έχει νόημα και η συνάντηση.

Οι μικροί επαγγελματίες δε θα αντέξουν

-- Αναφερθήκατε στη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% και είπατε ότι η φορολόγηση ορισμένων μεσαίων στρωμάτων και λίγα έσοδα θα αποδώσει, αλλά και θα συμβάλει στην επιδείνωση της θέσης τους. Μια διευκρίνηση.

-- Η κυβέρνηση λέει: Οι υδραυλικοί, οι δικηγόροι και άλλοι φοροδιαφεύγουν. Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, δε θα βγω εγώ υπερασπίστρια. Προσέξτε όμως: Υπάρχουν ορισμένα τμήματα τα οποία μπορούν να επιβιώσουν φοροδιαφεύγοντας, διότι η τάση είναι να συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια, να διαμορφώνονται εταιρείες και οι υδραυλικοί θα γίνουν υπάλληλοι αυτών των εταιρειών. Αυτή είναι η τάση. Χτυπώντας λοιπόν αυτά τα στρώματα, μερικοί από αυτούς δε θα αντέξουν.

Γιατί κάνει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων; Θα εμφανιστούν οι μεγάλες εταιρείες και αυτοί θα γίνουν υπάλληλοι. Εμείς αυτό που ζητάμε από αυτά τα μεσαία στρώματα, τους ελευθεροεπαγγελματίες, είναι να συνειδητοποιήσουν ότι δε λύνουν τα προβλήματά τους με τη φοροδιαφυγή. Η τάση είναι να παίρνουν όλο και μικρότερο μερίδιο της αγοράς. Υπάρχει αυτή η φοροδιαφυγή και αυτά τα ήξεραν οι κυβερνήσεις γιατί με αυτό τον τρόπο άμβλυναν τις αντιθέσεις.

Αλλά και ένα μέρος τους πρέπει να καταλάβει ότι φοροδιαφεύγοντας - και που τώρα τους εκθέτουν γι' αυτό στην κοινή γνώμη - δε λύνουν το πρόβλημά τους, το μεγάλο ψάρι θα τους φάει και από τη μια μεριά η κλασική πελατεία που έχουν όλο και λιγότερο θα μπορεί να αγοράζει υλικά ή υπηρεσίες από αυτούς. Η λύση είναι να παλέψουν για άλλου είδους ανάπτυξη στην οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ