ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Σήμερα απεργούμε όλοι για τα συμφέροντα της τάξης μας

Το κάλεσμα σε πανεργατικό ξεσηκωμό που απηύθυναν και οι προχτεσινές δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτ.) πρέπει σήμερα να δυναμώσει

Motion Team

Το κάλεσμα σε πανεργατικό ξεσηκωμό που απηύθυναν και οι προχτεσινές δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτ.) πρέπει σήμερα να δυναμώσει
Σήμερα «νεκρώνουμε» βιομηχανίες, γραφεία, εργοτάξια, σήμερα απεργούμε όλοι, όχι μόνο για να βάλουμε φρένο στην επίθεση, αλλά διεκδικώντας ό,τι μας κλέβουν τα μονοπώλια και όσοι τα στηρίζουν.

Σήμερα απεργούμε για τα συμφέροντα της τάξης μας. Απεργούμε με το διεκδικητικό πλαίσιο των εκατοντάδων δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, κάτω από την πρωτοπόρα παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και κόντρα στην υποταγή που με κάθε τρόπο καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Απεργούμε με τη δύναμη που μας δίνει το θαρρετό και πλατύ άνοιγμα που αναπτύχθηκε για την προετοιμασία της απεργίας σε ακόμα περισσότερους τόπους δουλειάς, ενάντια στα εμπόδια που γεννά ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Απεργούμε με τα λάβαρα και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ, γιατί το ΠΑΜΕ είναι αυτό που παλεύει απαρέγκλιτα και ολόπλευρα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, γιατί το ΠΑΜΕ είναι αυτό που αντιπαλεύει αταλάντευτα την πολιτική που θυσιάζει κάθε λαϊκό δικαίωμα στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας».

Απεργούμε με τη σιγουριά ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο γιατί στρατευόμαστε ενάντια στον κοινό εχθρό, μαζί, εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, φτωχοί αγρότες, μικροβιοτέχνες, γυναίκες, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην πλουτοκρατία και τους υπηρέτες της, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απευθύνουν μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Συντονιστική ΕΒΕ, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδας, Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.

Απεργούμε με τη σιγουριά ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο όπως βεβαιώνουν και οι λυσσασμένες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το απεργιακό μέτωπο σε εργοδότες - δυνάμεις του ευρωμονόδρομου - πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όλους εκείνους που θέλουν τον εργάτη με σκυμμένο κεφάλι, να ζητιανεύει από τους εκμεταλλευτές του όσα ψίχουλα τους περισσεύουν κι ύστερα να συνεχίζει να γεμίζει με το δικό του πλούτο τα δικά τους θησαυροφυλάκια.

Απεργούμε και διεκδικούμε μεταξύ άλλων:

  • Μαζικές προσλήψεις τώρα - Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους.
  • 1.400 βασικό μισθό, 1.120 ευρώ σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα όρια κατά 5 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Αποκλειστικά δημόσια αναβαθμισμένη και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.
  • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή!

Χτες στο υπουργείο Παιδείας συγκεντρώθηκαν απεργοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. 25 ΕΛΜΕ και 14 Σύλλογοι Δασκάλων - Νηπιαγωγών συμμετέχουν στη σημερινή απεργία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Και σήμερα, και αύριο, και κάθε μέρα, παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Για ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. Για εξασφάλιση καθολικού δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Παιδείας - Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, μετατρέποντας τη χτεσινή διασπαστική απεργία της ΔΟΕ σε μέρα αγώνα, διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ενάντια στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - κομμάτων του ευρωμονόδρομου - συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και κάλεσαν κάθε εργαζόμενο στη σημερινή απεργία, στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Αρεως. «Απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο, αντιπαραθέτουμε το δικό μας ταξικό μέτωπο. Και το ταξικό μέτωπο δεν περνάει ποτέ την κόκκινη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης με αυτά της αστικής, του κεφαλαίου. Είναι τοποθετημένο αταλάντευτα με το λαό, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες και ταξικά στραμμένο ενάντια στο κεφάλαιο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο υπουργείο Παιδείας, η Θεοδώρα Δριμάλα, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται δεν μπορεί να αντιπαλευτεί με κλαδικές κινητοποιήσεις και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποκρουστεί με αποσπασμένες, κλαδικές διασπαστικές απεργίες.

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου έκαναν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με πανό του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι για σήμερα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία 25 ΕΛΜΕ και 14 Σύλλογοι Δασκάλων - Νηπιαγωγών από όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΔΣ της ΔΟΕ, χθες, με την υφυπουργό Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιηθεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία και εμπορευματοποιεί τη γνώση. Η υφυπουργός, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι στην Ειδική Αγωγή, θα καταργηθούν τα σεμινάρια των 400 ωρών με στόχο να υπάρξει προκήρυξη μονίμων διορισμών των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στο επόμενο ΑΣΕΠ.

ΠΑΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ - ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας

Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν τη σημερινή απεργία αφετηρία για την ένταση των ταξικών αγώνων

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάτσουμε να συζητήσουμε με την κυβέρνηση και την εργοδοσία για το "τι θα χάσουμε". Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας. Δεν τους χρωστάμε. Μας χρωστάνε», σημειώνουν μεταξύ άλλων με κοινή τους ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Πετρελαίων και η Ταξική Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στα Πετρέλαια και τη Χημική Βιομηχανία, προς όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου. Ταυτόχρονα, εκφράζουν τη στήριξή τους στη σημερινή απεργία και στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οπως υπογραμμίζεται στους εργαζόμενους, «δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να περιμένουμε. Το τι θα γίνει έχει ήδη εξαγγελθεί. Και ήταν ήδη προαποφασισμένο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Ηταν ήδη προαποφασισμένο σε επίπεδο ΕΕ πριν τη μεγάλη κρίση»: Αύξηση της ανεργίας, της «μερικής και ελαστικής απασχόλησης», πάγωμα μισθών και αύξηση των άμεσων ή έμμεσων φόρων για τους εργαζόμενους, μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «κίνητρα» για παραμονή στην εργασία, μείωση κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων, πετσόκομμα αναπηρικών συντάξεων και λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών, χαριστικές ρυθμίσεις προς τους επιχειρηματίες για τη «ρύθμιση των οφειλών» τους προς τα Ταμεία, την ώρα που οι βεβαιωμένες εργοδοτικές εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί μόνο μέσα στο 2009 ανέρχονται στα 4,7 δισ. ευρώ.

«Εμείς παράγουμε τον πλούτο και αυτός είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία. Τα αιτήματα για αύξηση μισθών, σταθερή και μόνιμη εργασία, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, σύγχρονες δωρεάν παροχές Παιδείας και Υγείας είναι σήμερα πιο εφικτά παρά ποτέ. Κι όμως, οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις που ελέγχουν προσπαθούν σχεδιασμένα να μας τα στερήσουν όλα, προσπαθούν να μας φέρουν δεκαετίες πίσω», τονίζεται, αναδεικνύοντας την ανάγκη τα σωματεία του κλάδου να συμμετάσχουν στην απεργία.

ELITE
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE, οι οποίοι και χτες συνέχισαν την επίσχεση εργασίας, που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, ενώ, ταυτόχρονα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στη σημερινή πανελλαδική απεργία, στο πλευρό του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η εργοδοσία ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους 250 εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι, επιπλέον, είναι απλήρωτοι για τους μήνες Νοέμβρη, Δεκέμβρη και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι αμφίβολη. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση της ταξικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και του Συνδικάτου, οργάνωσαν τον αγώνα τους και προχώρησαν σε δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καλούνται πλέον να δυναμώσουν την ενότητα και τον ταξικό τους προσανατολισμό, κόντρα στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις και τις διασπαστικές κινήσεις στοιχείων που στηρίζουν τις επιλογές της εργοδοσίας, η οποία - αντιγράφοντας το μοντέλο «Λαναρά» - ζητά έξι εκατομμύρια ευρώ από το κράτος για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Συγκεντρώσεις σε 63 πόλεις

Αθήνα: 11 π.μ., Πεδίον Αρεως

Πειραιάς: 10 π.μ., πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού

Θεσσαλονίκη: 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Μουδανιά Χαλκιδικής: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γρεβενά: 10 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Φλώρινα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά: 10.30 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία Καστοριάς

Κατερίνη: 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Βέροια: 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Νάουσα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά: 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Σέρρες: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ξάνθη: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα: 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 10 π.μ., Δημαρχείο

Γιάννενα: 10 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα: 9 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ

Ηγουμενίτσα: 10 π.μ., Πεζόδρομος

Αγρίνιο: 10 π.μ., πλατεία Δημάδη

Μεσολόγγι: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα: 11.30 π.μ., Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς

Σκόπελος: 10 π.μ., παραλία

Ελασσόνα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Θήβα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα: 11.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Λαμία: 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα: 11 π.μ., πλατεία λαού

Αλιβέρι: 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ιστιαία: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα: 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα: 9.30 π.μ., Αγιος Μηνάς

Πάτρα: 11 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Αίγιο: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πύργος: 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Καλαμάτα: 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Κόρινθος: 10 π.μ., Περιβολάκια

Αργος: 10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Τρίπολη: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σπάρτη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργοστόλι: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά: 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Ηράκλειο: 10 π.μ., Νομαρχία

Ρέθυμνο: 11 π.μ., Δημαρχείο

Ιεράπετρα: 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Σάμος: 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ικαρία: 12 μ., Εύδηλος

Κως: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λήμνος: 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη: 10.30, πλατεία Σαπφούς

Ρόδος: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χίος: 11.30 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Μέγαρα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ