ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το νέο Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για Αφγανιστάν και Πακιστάν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Νέα προσχήματα ψάχνει η κατοχή με την κατάσταση που διαμορφώνεται και στο Πακιστάν
Νέα προσχήματα ψάχνει η κατοχή με την κατάσταση που διαμορφώνεται και στο Πακιστάν
Συζήτηση με θέμα το νέο Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προκειμένου να παρουσιαστεί ο ενεργότερος ρόλος που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ενωση στην περιοχή, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο ελέγχου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, με σχετική δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με το νέο πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τo "νέο Πρόγραμμα Δράσης" της ΕΕ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν έρχεται να υλοποιήσει τη στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ να παίξει ακόμη πιο ενεργό ιμπεριαλιστικό ρόλο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Πακιστάν προωθεί συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή της Νότιας Ασίας.

Στο Αφγανιστάν επιδιώκει να σταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της, τόσο αυτοτελώς με την αστυνομική αποστολή της EUPOL Afganistan, όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Δύναμης Χωροφυλακής.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το μοίρασμα της λείας, παρά τη στρατηγική της συνεργασίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, οξύνονται. Η ΕΕ με πακτωλό χρημάτων που φτάνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο και διάφορα "αναπτυξιακά προγράμματα" επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη θέση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην καταλήστευση της κατεχόμενης χώρας και να αποκτήσει ορμητήριο για την εκμετάλλευση των λαών και του πλούτου της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, με την πολιτική "εξαγωγής της δημοκρατίας" επιχειρεί να διευρύνει τα ερείσματά της στην ιμπεριαλιστική κατοχική δομή.

Οι λαοί δεν μπορούν διαλέγουν τον "καλύτερο ιμπεριαλιστή". Πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα σχέδια όλων των ιμπεριαλιστών, για την αποτίναξη του ιμπεριαλιστικού κατοχικού ζυγού από το Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή».

Καταλήγοντας σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ενεργά και κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο με προετοιμασίες για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και για την εκπαίδευση μονάδων του Αφγανικού στρατού».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οξύνεται το πολιτικό σκηνικό

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες θεωρίες συνωμοσίας αναδύονται στο Πακιστάν, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που ακύρωσε την Τετάρτη το βράδυ την αμνηστία του Προέδρου της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που είχε χορηγηθεί με διάταγμα το 2007, από το στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς και σκανδάλων που αντιμετώπιζε. Η ακύρωση του διατάγματος αφορά εκτός από τον πρόεδρο, που εξακολουθεί να καλύπτεται από την ασυλία της θέσης του και σειρά από πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου που φέρονται να είναι αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα, δίνοντας «πράσινο φως» για την επαναδρομολόγηση δικαστικών διαδικασιών.

Η ακύρωση του διατάγματος επιτρέπει στην αντιπολίτευση να ζητήσει άρση και της προεδρικής του ασυλίας, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του αντισυνταγματική, αφού μέχρι το διάταγμα του 2007 είχε υποστεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ παρέμεινε και 11 χρόνια στη φυλακή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα του Υπουργού Αμυνας της χώρας, Αχμέντ Μουχτάρ, ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο και αποφασίστηκε η επανεξέταση της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Α. Ζαρντάρι διέψευσε τις φήμες που διέρρευσαν μετά τη δράση εναντίον του ΥΠΑΜ για πραξικόπημα, αποδίδοντας παράλληλα την απόφαση του δικαστηρίου σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Παράλληλα, εξακολουθούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας, με νέο πλήγμα εναντίον τεμένους να σημειώνεται χθες στα βορειοδυτικά του Πακιστάν, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σε επιθέσεις δεκάδων αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σκοτώθηκαν την Πέμπτη τουλάχιστον 17 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, στο πλαίσιο πάντα των αμερικανικών εντολών, που στηρίζουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την εξάπλωση του πολέμου από το Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, αυξάνουν οι κατηγορίες για κατασπατάληση των χρημάτων που δαπανά η Ουάσιγκτον σχετικά με συμβόλαια για έργα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στο Αφγανιστάν, με τα χρήματα που λείπουν όπως καταγγέλλουν γερουσιαστές να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια...

ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Ενταση σε πετρελαιοπηγή

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενταση επικρατεί από χτες το μεσημέρι μετά την εισβολή Ιρανών στρατιωτών σε «ουδέτερη περιοχή» μεταξύ των δύο χωρών στο νότο, στον Περσικό Κόλπο. Στην περιοχή βρίσκονται δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα. Το ένα, που ονομάζεται «Φάκαχ», χαρακτηρίζεται, και από τις δύο χώρες, ως «κοινό κοίτασμα» από το οποίο μπορούν και οι δύο ν' αντλούν. Χτες, όμως, όπως όλα δείχνουν, οι Ιρανοί στρατιώτες κατέλαβαν την πετρελαιοπηγή 4, που θεωρητικώς είναι υπό ιρακινή δικαιοδοσία, και ανέβασαν την ιρανική σημαία.

Αρχικώς, η είδηση διαψεύστηκε από τη Βαγδάτη, όμως, αργότερα την επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αχμαντ Αλι αλ Κχαμάτζι, που υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που ιρανικές δυνάμεις φθάνουν στη συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή. Τόσο ο Κχαμάτζι όσο και εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων τόνισαν ότι ο ιρανικός στρατός συχνά εισέρχεται στην «ουδέτερη» αυτή ζώνη, αλλά ποτέ δεν παραμένει σ' αυτήν, ούτε έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά.

Η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή βρίσκεται στο ένα χιλιόμετρο από την ιρανική μεθόριο. Την ευρύτερη περιοχή διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η ιρανική Εθνική Πετρελαϊκή Υπηρεσία διέψευσε τα περί εισβολής, αν και η Τεχεράνη δεν έχει σχολιάσει την είδηση σε άλλο επίπεδο. Αργά χτες βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράκ υπό τον πρωθυπουργό Μάλικι για να εξετάσει «τι μέλλει γενέσθαι».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βασανιστήρια με εμπλοκή της CIA

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Οι άνδρες των ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, δηλαδή της Υπηρεσίας Προληπτικής Ασφάλειας και της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Δ. Οχθη, που χρησιμοποιούνται ως βασανιστές κρατουμένων, συνεργάζονται στενά με τη CIA. Αυτό υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο της, χθες, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» τονίζοντας ότι τουλάχιστον τρεις συλληφθέντες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων αυτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μέλη της «Χαμάς».

Τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα επιβεβαίωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της «Χαμάς» χθες, αναφέροντας, μάλιστα, το όνομα του Αμερικανού στρατιωτικού Κιθ Ντέιτον ως κύριου υπευθύνου για τα βασανιστήρια, καθώς είναι αυτός που επιβλέπει, εκ μέρους των ΗΠΑ, τις δύο αυτές υπηρεσίες στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας των ΗΠΑ με την Π. Αρχή. Η «Χαμάς» κατηγόρησε και τον Πρόεδρο Αμπάς ως «ηθικό υπεύθυνο» και κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο ν' αντικαταστήσει τον Ντέιτον. Βέβαια, αρνήθηκε ν' απαντήσει σε ερωτήσεις για τις αντίστοιχες καταγγελίες περί βασανιστηρίων και εξαφανίσεων συλληφθέντων (της «Φατάχ» και άλλων οργανώσεων) που γίνονται σε βάρος των δικών της δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εμμεση επιβεβαίωση

Η μεγαλύτερη φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Αιγύπτου, η «al Gumhuria», επιβεβαίωσε, χθες, σε άρθρο της, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή υπόγειου τείχους κατά μήκους της μεθοριακής γραμμής της Ράφα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας το κείμενο ως άποψη της εφημερίδας, «είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Αιγύπτου να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια της χώρας και δεν έχει καμία σχέση η συγκεκριμένη κίνηση με τον αποκλεισμό της Γάζας». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, μέχρι στιγμής, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έχει καν επιβεβαιώσει ότι ανεγείρεται το συγκεκριμένο τείχος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Φιλοκουρδικές» δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, επιχείρησε χτες η τουρκική κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι θα συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις για απόδοση δικαιωμάτων στους Κούρδους», παρά την απαγόρευση, «με αποφασιστικότητα και ακόμα πιο γρήγορα». Οπως ισχυρίστηκε δε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι, «η κυβέρνηση θα πρόκειται να στείλει το νομοσχέδιο προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό», με τον επικεφαλής του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ, να ζητά να επικρατήσει «κοινή λογική» σε όλα τα κοινωνικά τμήματα καταγγέλλοντας συνωμοσία με αφορμή το Κουρδικό εναντίον του στρατού.

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του DTP ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση του κόμματός τους και της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων σε δύο μέλη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, αποσοβώντας έτσι την πολιτική κρίση για την κυβέρνηση Ερντογάν, απομακρύνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ