ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Προς μεγιστοποίηση της εμπορευματοποίησής τους

Την «γκρίζα» κατάσταση (κακοσυντήρηση, μη αξιοποίηση) στις αθλητικές υποδομές - που δημιουργήθηκε από «πράσινες» και «γαλάζιες» κυβερνήσεις - έρχεται τώρα να εκμεταλλευτεί και το ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Αυτή είναι η ουσία των χτεσινών εξαγγελιών του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή, πίσω από τις διαπιστώσεις για την πραγματικότητα και τις δηλώσεις προθέσεων.

Σύμφωνα με την εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου, «η αθλητική υποδομή, την οποία με κόπο και θυσίες έφτιαξε ο ελληνικός λαός, δείχνει σημάδια κόπωσης, στην καλύτερη περίπτωση, και στη χειρότερη, καταρρέει. Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η οποία σοβεί χρόνια, αντιμετωπίστηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Αντί να προστατευτεί η αθλητική υποδομή από την κατάρρευση και να δοθεί σε σωστή χρήση στον ελληνικό λαό, στήθηκε ένας μηχανισμός πελατειακού κράτους. Η Ελλάδα γέμισε λευκές επιταγές υποσχέσεων, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς καμία μελέτη για το τι θα συμβεί μετά». Ορισμένα από αυτά είναι αλήθεια. Εγιναν όμως τυχαία; Ποιος ζημιώθηκε και ποιος ωφελήθηκε από την περιγραφείσα κατάσταση, ο ΓΓΑ απέφυγε να μας ενημερώσει.

«Δεν μπορεί να χτίζονται εγκαταστάσεις, χωρίς κανείς να έχει σκεφτεί πόσο θα στοιχίζουν μετά και ποιος φορέας θα τις διαχειριστεί», ανέφερε ο κύριος Μπιτσαξής. Μόνο που - και το γνωρίζει - αυτό που παρουσιάζεται σαν αφέλεια ή αβλεψία ήταν εξ αρχής σχεδιασμένο. Υπάρχουν κάποιες σημαντικές ...λεπτομέρειες που το αποδεικνύουν και «ξέχασε» να τις αναφέρει. Οι εγκαταστάσεις χτίστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και τις διαχειρίζονται (εκμεταλλεύονται) εταιρείες και ιδιώτες. Εντελώς «συμπτωματικά» απέφυγαν λοιπόν το κόστος δημιουργίας των υποδομών και καρπώνονται τη χρήση τους...

Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο - στο οποίο, κατά το ΠΑΣΟΚ, θα μεταστεγαζόταν η ΓΓΑ - παραχωρήθηκε για 40 χρόνια στη «Lamda Development» (όμιλος Λάτση) και τώρα το έχει η οικογένεια Βαρδινογιάννη ως εμπορικό και εκθεσιακό κέντρο. Και η ΓΓΑ εξακολουθεί να πληρώνει νοίκι στην εταιρεία του Μπ. Βωβού. Το γήπεδο Μπάντμιντον παραχωρήθηκε σε ιδιώτες για 20 χρόνια και έχει μετατραπεί σε θέατρο 2.200 θέσεων και οι εγκαταστάσεις Κανόε - Καγιάκ Σλάλομ για νεροτσουλήθρα (!!!) και άλλες εμπορικές χρήσεις...

Σαν πρώτο μέτρο αντιμετώπισης των δεδομένων εξήγγειλε τη σύνταξη χάρτη της εθνικής αθλητικής υποδομής. «Να μάθουμε ποια είναι αυτή η αθλητική υποδομή (σχολική, δημοτική, νομαρχιακή, υπερνομαρχιακή, ακόμη και ιδιωτική υποδομή)». Παραδεχόμενος ότι συνολική εικόνα (ύστερα και από τα 20 συνεχή χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) «δεν υπάρχει. Ξεκινάμε από το μηδέν»... Ετερο μέτρο θα είναι η διοχέτευση των πόρων από τις δημόσιες επενδύσεις της ΓΓΑ «πρώτα και κυρίως, σε ένα εθνικό πρόγραμμα συντήρησης». Από ποιον και για ποιον; Τη συντήρηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και του Παγκρήτιου - αντί 1,2 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως αντίστοιχα - έχει η «Χόχτιφ»...

Η κυβέρνηση - με το πρόσχημα να είναι τοπικές κοινωνίες «σχεδιαστής, από κοινού, της αθλητικής πολιτικής και όχι επαίτης του "Μινώταυρου" των Αθηνών» - θα προχωρήσει σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ευθυνών. «Περιφέρειες, νομαρχίες, δήμοι θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην αθλητική σχεδίαση, στην επιλεξιμότητα των έργων και στον περιφερειακό σχεδιασμό. Η διαδικασία της αποκέντρωσης μπορεί να γίνεται με διάφορους τρόπους. Με συνδιαχειριστικά σχήματα, με επιχορήγηση, ανάλογα με το στόχο και τις οικονομικές δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν».

Στο παραπάνω, για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ας προσθέσουμε άλλον έναν κυβερνητικό σχεδιασμό. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ο «Καποδίστριας 2», θα δημιουργήσει μεγαλύτερες διοικητικές περιφέρειες και κατά συνέπεια προϋποθέσεις ανάλογες για επενδύσεις και αύξηση της κερδοφορίας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές.

Ας μην ξεχνάμε επιπλέον ότι - εκτός από τους ιδιώτες - ούτε το κράτος (σε κεντρική ή περιφερειακή διοικητικά μορφή) κάνει τίποτα χωρίς ανταποδοτικότητα. Η συντήρηση και η χρήση λοιπόν των αθλητικών υποδομών θα ξαναφορτωθεί στο λαό. Είτε με αύξηση τελών, είτε με παραχώρησή τους στους ιδιώτες (ή και με τα δύο). Που θα αποκτήσουν δικαίωμα περαιτέρω επενδύσεων (π.χ. για τον αθλητικό τουρισμό απαιτούνται και εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης) ή/και διαχείρισης. Δηλαδή με εισιτήριο κλπ. θα βγάζουν έξοδα και κέρδος...

Συνάντηση ΚΚΕ - ΕΣΚΑ
Η σημερινή κατάσταση αντίθετη στο λαϊκό δικαίωμα της άθλησης

Για τη σύγκρουση δυο κόσμων έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής (ΕΣΚΑ) αποτελούμενη από τους Γιάννη Αλεξόπουλο (γενικό γραμματέα), Αντώνη Κορωνίδη (αντιπρόεδρο) και Δημήτρη Πέτρου (σύμβουλο) είχε χτες ο επικεφαλής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Θοδωρής Λιάπης. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚΑ μίλησαν για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα για να αθληθεί η νεολαία και αυτά εστιάζονται κυρίως στην έλλειψη ελεύθερων χώρων, στους ρυθμούς ζωής που στερούν τον ελεύθερο χρόνο αλλά και στα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τις περισσότερες οικογένειες.

Οσον αφορά την ίδια την Ενωση έκαναν λόγο για προβλήματα που δημιουργούνται από τις μειωμένες οικονομικές επιχορηγήσεις της πολιτείας. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ΕΣΚΑ Γιάννης Αλεξόπουλος ανέφερε το παράδειγμα του προγράμματος ανάπτυξης των κλιμακίων που συμμετείχαν αρκετά παιδιά το οποίο πλέον έχει καταργηθεί εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Παράλληλα έθεσαν και το ζήτημα της καλύτερης συνεργασίας με την ΤΑ την οποία μέχρις στιγμής χαρακτήρισαν στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτη και σε άλλες ακόμα και ανταγωνιστική. Μια συνεργασία που όπως είπαν θα μπορούσε να αφορά μια σειρά ζητημάτων και ιδιαίτερα αυτό της ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας των αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των χώρων άθλησης που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως διευκρίνισαν, αυτά τα γυμναστήρια δεν έχουν πολεοδομική άδεια και άλλα δεν πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Μάλιστα αποκάλυψαν ότι εάν τεθεί ζήτημα ανακαίνισής τους, αυτόματα μπαίνει το εκβιαστικό δίλημμα κλεισίματός τους.

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Λιάππης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως με τη σημερινή κατάσταση μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως οι ανάγκες ανάπτυξης υποδομής ενός αθλήματος. Οπως είπε, ο προσανατολισμός είναι αντίθετος με την ικανοποίηση του δικαιώματος για άθληση του λαού και της νεολαίας σε επίπεδο γειτονιάς ή σωματείου. «Σήμερα συγκρούονται δυο "«ρεαλισμοί". Αυτός που θέλει την επιβίωση μέσα σε αυτή την κατάσταση και οδηγεί σε όλα τα σημερινά προβλήματα του αθλητισμού (ακόμα και σε θανάτους αθλητών), και από την άλλη ο ρεαλισμός που έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες για άθληση. Για να έρθει ο δεύτερος, χρειάζεται η ανάπτυξη ενός κινήματος διεκδίκησης των λαϊκών δικαιωμάτων» δήλωσε ο Θοδωρής Λιάππης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΣΑΚ
Σε ρόλο ... Πιλάτου ο υπουργός Εργασίας

Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου φαίνεται να αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος, όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα που θέτει ο Σύνδεσμος Παικτών Μπάσκετ (ΠΣΑΚ) και τα οποία ως γνωστό παραμένουν ανικανοποίητα μέχρις στιγμής. Με την απάντησή του σχετικά με το ζήτημα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που υπήρχε στη σχετική Ερώτηση που είχε θέσει το ΚΚΕ για τα προβλήματα των παικτών της Α2 ο υπουργός επί της ουσίας...νίπτει τας χείρας του για τα προβλήματα. Αφού αναφέρει τον ήδη γνωστό νόμο στον οποίο υπάγονται τα ασφαλιστικά των αθλητών κάτι που επί της ουσίας δε λύνει τα προβλήματα γι' αυτό οι παίκτες έχουν οδηγηθεί στις κινητοποιήσεις στο τέλος παραπέμπει το ζήτημα σε επανεξέταση του όλου ζητήματος από το εν λόγω υπουργείο και την ΓΓΑ. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ ΠΣΑΚ - Ομοσπονδίας και Πολιτείας για το καθεστώς της Α2 δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί, ενώ και τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτει ο ΠΣΑΚ και αφορούν τους αθλητές της Α1 παραμένουν στον αέρα εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης για συζήτηση από τον ΕΣΑΚΕ και την αδιαφορία της ΓΓΑ. Γι' αυτόν το λόγο, μάλιστα, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση οι παίκτες έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις από την 1 Γενάρη.

ΚΥΠΕΛΛΟ - ΜΠΑΣΚΕΤ
Ωρα ημιτελικών

Με το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού να επικεντρώνεται στο ζευγάρι Ολυμπιακός - Αρης (19.00, ΕΤ1), διεξάγονται σήμερα οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου στο μπάσκετ. Στον αντίποδα, οι Θεσσαλονικείς θέλουν να ξεχάσουν και αυτοί την εκτός έδρας ήττα από την ΑΕΚ στην Α1 .

Στο άλλο ζευγάρι των ημιτελικών, ο Παναθηναϊκός, που θα φιλοξενηθεί στο «Ιβανώφειο» (16.00, ΝΕΤ), έχει θεωρητικά ευκολότερο έργο από τον πρωτοπόρο της Α2 Ηρακλή. Οι δεύτεροι αγώνες της ημιτελικής φάσης θα διεξαχθούν στις 20 Γενάρη.

ΒΟΛΕΪ
Πρεμιέρα με ντέρμπι

Το ντέρμπι του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής στην Α1 του βόλεϊ, η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη του Β' γύρου του πρωταθλήματος της Α1.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Μετς (16.00) Παναθηναϊκός - Απόλλων Καλ., Βασιλικά (17.00) ΑΡΗΣ Ε. - ΑΕΚ, Σύρου (18.00) Φοίνικας Σύρου - Πανελλήνιος , Ζηρίνειο (18.30) Κηφισιά - ΠΑΟΚ, Μίκρας (18.30, Novasports 1) Ηρακλής - Ολυμπιακός, Λαμίας (19.00) Λαμία - ΕΑ Πατρών Λουξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ