ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Κλείνουν αντί ν' ανοίξουν κρεβάτια

Λόγω έλλειψης γιατρών αδυνατεί να λειτουργήσει η Μονάδα στο νοσοκομείο «Aγιος Ανδρέας» Πάτρας

Την ώρα που η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου επαναλάμβανε και χτες από το βήμα της Βουλής τις υποσχέσεις ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει 61 απ' τα 150 κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, ήρθε η είδηση για το κλείσιμο Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας.

Με έγγραφο προς τους αρμόδιους η διευθύντρια της Μονάδας Ε. Φαρρή-Κωστοπούλου τονίζει ότι «λόγω της επικινδυνότητας από έλλειψη ιατρικού προσωπικού αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία της μονάδας». Την αδυναμία λειτουργίας η διευθύντρια την τεκμηριώνει με το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη οι 8 απ' τις 10 μέρες ήταν χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο ενώ για το μήνα Γενάρη θα είναι χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο οι 22 απ' τις 30 μέρες. Η Μονάδα Νεογνών του Αγίου Ανδρέα έχει 4 κρεβάτια και μαζί με τα 20 του Νοσοκομείου του Ρίου καλύπτει την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές.

Βέβαια και αυτές οι υποσχέσεις για το άμεσο άνοιγμα των 61 κρεβατιών των ΜΕΘ έχουν ημερομηνία λήξης καθώς θα πραγματοποιηθούν με γιατρούς 11μηνης σύμβασης έργου και μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας, ενώ αναλυτικά στοιχεία για τη σύμβαση που αποτελεί μια ακόμα κερκόπορτα για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, δημοσίευσε ο «Ρ» (12.12.2008).

Την ακύρωση των προσλήψεων γιατρών με 11μηνη σύμβαση έργου ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με υπόμνημά της προς την υπουργό Υγείας. Ωστόσο όμως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ περιορίζει τις διεκδικήσεις για τη στελέχωση των νοσοκομείων στην εφαρμογή με ταχείες διαδικασίες του νόμου 3745/2009, που προβλέπει την πρόσληψη κοντά 2.000 γιατρών, που υπολείπονται κατά - τουλάχιστον - 2.500 των κενών οργανικών θέσεων. Ακόμα και η προώθηση αυτών των θέσεων θα χρειαστεί χρόνο καθώς αρχίζει η διαδικασία της προκήρυξης των 700 ενώ τώρα θεσπίζονται οι θέσεις για τους 1.000. Επιπλέον η ΟΕΝΓΕ δεν αγγίζει καν το θέμα των 1.250 επικουρικών γιατρών, η μονιμοποίηση των οποίων θα έδινε μια ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Η λύση βρίσκεται στις μαζικές προσλήψεις γιατρών και στην άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών - καθώς και των νοσηλευτών - που θα ανακούφιζε τα δημόσια νοσοκομεία.

Με το ίδιο υπόμνημα η ΟΕΝΓΕ ζητά την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Υγείας με την οποία «εκχωρείται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο (σ.σ. πρόκειται για το «Ερρίκος Ντυνάν») το δικαίωμα να εκπαιδεύει ειδικευόμενους στη βιοπαθολογία».

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Η ανεργία θερίζει, οι εργατοπατέρες «συσκέπτονται»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ

Tην ώρα που στην Κορινθία περίπου 3.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους τη φετινή χρονιά και η ανεργία βρίσκεται πάνω από 20%, το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου (ΕΚΚ) απέχει από οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και επιδίδεται σε συσκέψεις με βουλευτές του νομού, σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Στη σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμβιβασμένες πλειοψηφίες σωματείων, εκφράστηκε απλά η θλίψη για το μεγάλο αριθμό των απολύσεων και η ανάγκη προστασίας των απολυμένων, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ σημειώνει πως η «εργατική τάξη της Κορινθίας έχει πικρή πείρα από τους κοινωνικούς διαλόγους και τις "συσκέψεις" της διοίκησης του ΕΚΚ με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με παράγοντες και μεγαλοστελέχη των κομμάτων αυτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τη στιγμή που η μεγαλοεργοδοσία πετούσε στο καναβάτσο της ανεργίας τους εργάτες της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑΣ, της ΒΕΚΚΑ, της ΚΟΡΦΙΛ, του ΓΚΙΛΛΑ, η διοίκηση του ΕΚΚ και οι συνομιλητές της ζητούσαν κίνητρα για τους βιομήχανους, ταυτίζοντας το συμφέρον των εργατών με τα κέρδη των εργοδοτών.

Η λογική της αύξησης της ανταγωνιστικότητας που υιοθετείται από το ΕΚΚ συνέβαλε να χάσουν την εργασία τους πάνω από 500 εργάτες μόνο σε ΛΑΝΤΙΣ και ΦΟΥΛΓΚΟΡ, ανοίγει το δρόμο στην εργοδοσία στου ΜΟΥΡΙΚΗ και σε άλλες επιχειρήσεις (ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ, ΡΕΚΚΑΣ, ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ...) να κλιμακώσουν την επίθεση στους εργάτες προκειμένου να διατηρήσουν την υψηλή κερδοφορία των προηγούμενων χρόνων.

Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΝΔ και των εργατοπατέρων του ΕΚΚ καλλιεργεί τώρα το παραμύθι του χωροταξικού που θα δώσει δήθεν απάντηση στην ανεργία, προσπαθεί και πάλι να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να κρύψει τις πραγματικές αιτίες της ανεργίας.

Η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη του νομού να οργανωθεί και να συνταχθεί με τις ταξικές δυνάμεις. Είναι σύγχρονο και αναγκαίο η οικονομία και η παραγωγή να οργανωθούν με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των καπιταλιστών, γιατί νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Σε καθεστώς δουλείας

Οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που έχουν επιβάλει οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στους οδηγούς που απασχολούν συνεχίζουν να αποκαλύπτονται. Από συντονισμένο έλεγχο Τροχαίας και ΙΚΑ που έγινε χτες το πρωί στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του Πανελλαδικού Συνδικάτου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, διαπιστώθηκε η καταστρατήγηση της ΣΣΕ και η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία.

Συνολικά ελέγχθηκαν 15 λεωφορεία και στα 12 από αυτά βεβαιώθηκαν εργατικές και τροχονομικές παραβάσεις. Συνολικά 9 οδηγοί βρέθηκαν να δουλεύουν ανασφάλιστοι και 2 στο ρεπό τους.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνει ένα μέρος των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται οι οδηγοί. Στην πλειοψηφία τους, κάτω από την απειλή της απόλυσης και την ανάγκη να εξασφαλίσουν εισόδημα για τις οικογένειές τους, εξαναγκάζονται να αποδέχονται το καθεστώς «δουλείας» που έχουν επιβάλει οι εργοδότες για να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Και όσοι τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, να διεκδικήσουν εφαρμογή της ΣΣΕ, να μπουν στα σωματεία που δεν ελέγχονται από την εργοδοσία, απειλούνται με απολύσεις.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι οδηγοί, συντονισμένα με το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης. Να αποκαλύψουν το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να παλέψουν και να επιβάλουν το δίκιο τους.

To θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τη «νέα γρίπη» ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Ο 69χρονος άντρας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, μεταβολικό νόσημα) και παχυσαρκία. Πρόκειται για τον 59ο θάνατο απ' τη νέα γρίπη που καταγράφεται στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά της «νέας γρίπης» με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προχτές Τρίτη εμβολιάστηκαν 3.047 άτομα, ενώ συνολικά, απ' την έναρξη των εμβολιασμών, έχουν εμβολιαστεί 348.724 άτομα.

Ούτε το δώρο Χριστουγέννων δεν πήραν οι 25 εργαζόμενοι του εργοστασίου μεταλλοκατασκευών «ΚΑΝΑΚΗΣ» στο Βόλο, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν εδώ και επτά μήνες και αντιμετωπίζουν, πλέον, μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Προχτές, που έληγε η προθεσμία καταβολής του δώρου οι εργαζόμενοι υπέβαλαν ομαδικές μηνύσεις εναντίον του διευθύνοντας συμβούλου της επιχείρησης, ο οποίος, όμως, εξαφανίστηκε, μετά τη διαδικασία του αυτόφωρου που κινήθηκε εναντίον του.

ΟΤΕ
Διαφωνίες για την «εθελούσια έξοδο»

Αντίθετος στην απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Αντρέας Λοβέρδος. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά σε σχεδόν 250 εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Ο υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι αντίθετη με την πολιτική της κυβέρνησης και επιβαρύνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι «η εθελούσια αυτή έξοδος δε θα γίνει».

Αυτό που ξεχνά να πει ο υπουργός είναι ότι παρόμοια πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 1996 με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ). Με άλλα λόγια, τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν με τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Στόχος τους - τον οποίο και πέτυχαν - ήταν να συρρικνώσουν δραματικά το προσωπικό και να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση του ΟΤΕ στο μεγάλο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ