ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εγκώμια στην ιμπεριαλιστική κατοχή

Προκλητικός ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, προσπάθησε να ταυτίσει το «εθνικό συμφέρον» με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή

Οι Ελληνες στρατιώτες καμιά δουλειά δεν έχουν έξω από τα σύνορα της χώρας. Η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς κατοχής μόνο δεινά μπορεί να σημαίνει για τους λαούς της περιοχής

Motion Team

Οι Ελληνες στρατιώτες καμιά δουλειά δεν έχουν έξω από τα σύνορα της χώρας. Η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς κατοχής μόνο δεινά μπορεί να σημαίνει για τους λαούς της περιοχής
Το δόγμα της ενεργού ελληνικής εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επιβεβαίωσε κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στο υπό ΝΑΤΟική κατοχή Κοσσυφοπέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για την ανταλλαγή ευχών με αφορμή τις γιορτές.

«Η Ελλάδα - είπε - όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, είναι δυναμικά παρούσα στις διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις, με σεβασμό στις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της, αλλά πάνω απ' όλα με ενδιαφέρον για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων σε μια περιοχή που γνώρισε πολύ πρόσφατα τον πόλεμο, το αίμα, τις συγκρούσεις». Επαναλαμβάνοντας το νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας πρόσθεσε: «Στόχος μας ως χώρα είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε το δυναμικό ειρηνικό «παρών» στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο Κόσσοβο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης, όπως εξάλλου το κάνουμε και σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές, όπου χρειάζεται στον κόσμο. Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα εξυπηρετεί καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα όταν συμμετέχει και συμβάλλει ενεργά στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας, όπως είναι τα Δυτικά Βαλκάνια».

Με άλλα λόγια, ο Π. Μπεγλίτης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι με τη συμβολή και των ελληνικών κυβερνήσεων διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία και δημιουργήθηκε το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου. Σ' αυτό το πλαίσιο προσπάθησε με προκλητικό τρόπο να ταυτίσει τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «εθνικό συμφέρον» την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν και να διατηρήσουν το έδαφος για υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τα όσα ανέφερε ο Π. Μπεγλίτης, είναι σε εφαρμογή των κυβερνητικών διακηρύξεων σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει στο ακέραιο τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας» σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και οι στρατοί κατοχής με τη σημαία του ΝΑΤΟ. Αλλά και ότι θα προχωρήσει τις αναπροσαρμογές στις Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999, με δύναμη περίπου 1.500 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αριθμός που έκτοτε διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, αυτή την περίοδο 2.100 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των μέσων και των οπλικών συστημάτων που έχουν διατεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Πολεμικό Ναυτικό σε μόνιμη βάση έχουν διατεθεί πέντε βασικές μονάδες (φρεγάτες, υποβρύχια κλπ). Το συνολικό κόστος γι' αυτές τις αποστολές ξεπερνάει σε ετήσια βάση τα 300 εκατομμύρια ευρώ και αυτό αφορά μόνο στις λειτουργικές δαπάνες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Αναθερμαίνουν τη βολική σκανδαλολογία

Σε αναθέρμανση της σκανδαλολογίας ως μέρους της ανέξοδης και αποπροσανατολιστικής για το λαό δικομματικής διαμάχης επιδίδονται κυβέρνηση και ΝΔ, με αφορμή την κυβερνητική πρόταση για σύσταση από τη Βουλή εξεταστικής επιτροπής για το υπαρκτό σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Χτες, από την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπός της, Π. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι ναι μεν το κόμμα του τάσσεται υπέρ της σύστασης εξεταστικών επιτροπών, αλλά μιλώντας συγκεκριμένα για την εξεταστική που αφορά στο Βατοπέδι σημείωσε: «Εχει γίνει ήδη εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ακολουθήθηκαν τα διαλαμβανόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα και βγήκε με νόμιμο τρόπο πόρισμα». Ουσιαστικά, δηλαδή, θέση της ΝΔ είναι πως η υπόθεση του Βατοπεδίου για τη Βουλή έχει κλείσει, εκτός εάν υπάρξουν «καινούρια στοιχεία», όπως είπε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Στη βολική για τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης σκανδαλολογία εισχώρησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, υποστήριξε: «Οι βουλευτές της ΝΔ καλούνται σήμερα να αποδείξουν αν υιοθετούν όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ στη συγκεκριμένη υπόθεση του Βατοπεδίου ή όχι». Για το ίδιο θέμα υπήρξε δήλωση και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, ο οποίος είπε: «Είναι άξιο απορίας το ότι η ΝΔ σπεύδει να προκαταλάβει τους βουλευτές της και να απορρίψει ουσιαστικά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δύο τινά συμβαίνουν: Η δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει διαφάνεια, ή κάτι έχει να κρύψει».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις και προκλήσεις από την Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεδρίασε χτες στην Τουρκία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της χώρας, με βασικό θέμα το Κυπριακό. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε αναλυτική ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, προκειμένου να καθοριστεί η πολιτική στάση της Αγκυρας στο ζήτημα. Στη συνεδρίαση του ΣΕΑ επαναβεβαιώθηκε η θέση του Τούρκου πρωθυπουργού, όπως αυτή εκφράστηκε και στην επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, που υποστηρίζει ότι θα πρέπει «να αποφεύγονται βήματα τα οποία θα προκαλέσουν ζημιά στην πορεία των συνομιλιών και τον τελικό στόχο», παραπέμποντας σε τυχόν προσκόμματα από την πλευρά της Λευκωσίας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξαιτίας της στάσης της στο Κυπριακό.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, σε μία έμμεση αναφορά στο Κυπριακό, «εκτιμήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου» και υπογραμμίζεται ότι «θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται με αποφασιστικότητα από την Τουρκία, καθώς και η αφαίρεση πολιτικών εμποδίων και διμερών προβλημάτων που δε σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Μ. Ταλάτ από την πλευρά του, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, υποστήριξε ότι αν ο ρυθμός των συνομιλιών δεν επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, θα τεθεί σε κίνδυνο η ευκαιρία για επιτυχή κατάληξή τους. Αποτυχία των εντατικών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια το Γενάρη, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, δίνοντας τροφή στο κλίμα απαισιοδοξίας. Οπως ισχυρίστηκε ο Ν. Αναστασιάδης, επελέγη λάθος χρόνος για την εντατικοποίηση των συνομιλιών.

Το «Παζάρι της Ειρήνης»

Συνεχίζεται μέχρι τις 10 Γενάρη το «Παζάρι της Ειρήνης», που έχει καθιερωθεί να γίνεται στα πλαίσια των εορτών. Φιλοξενείται στα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος) και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ.-2 μ.μ., ενώ Δευτέρα και Πέμπτη θα είναι ανοιχτό και το απόγευμα 6 μ.μ.-8 μ.μ.

ΚΚΕ
Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες

Σε σχόλιο για την επίσκεψη και την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Π. Μπεγλίτη στην ελληνική δύναμη Κοσσόβου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η τοποθέτηση του Π. Μπεγλίτη υπέρ της "δυναμικής παρουσίας" της χώρας μας σε στρατιωτικές αποστολές όπως αυτή στο Κόσσοβο αποκαλύπτουν τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να αναλάβει πιο ενεργητικό - επιθετικό ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Τα εθνικά συμφέροντα που επικαλείται ο υπουργός για την ενίσχυση αυτής της πολιτικής δεν είναι τίποτα άλλο από τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας για να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την εκμετάλλευση των λαών της περιοχής.

Η στρατιωτική δύναμη στο Κόσσοβο δεν είναι ειρηνευτική, αλλά δύναμη κατοχής που προστατεύει την απόσχιση και την ανεξαρτητοποίησή του που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από εκεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ