ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απολογούνται οι πέντε αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό κρατούμενου

Στον ανακριτή απολογούνται σήμερα οι πέντε αστυνομικοί του Τμήματος Ακρόπολης, που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό ενός 30χρονου κρατουμένου από την Χιλή, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας με βαριά τραύματα στο σώμα και στα άκρα. Και οι πέντε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για βασανιστήρια, άμεση συνέργεια στην αξιόποινη πράξη και κατάχρηση εξουσίας κατά περίσταση.

Το περιστατικό είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως εγκληματίες. Είναι αποτέλεσμα των επιχειρήσεων-«σκούπα» που στοχοποιούν όσους εξαθλιωμένους αλλοδαπούς ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Αλλωστε από τον περασμένο Οκτώβρη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει δηλώσει πως «πρέπει να γίνουμε ισχυρά αποτρεπτικοί στους παράνομα εισερχομένους στη χώρα», έχει εξαγγείλει δε τη «νέα πολιτική» η οποία είναι «μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα , που σημαίνει επιχειρησιακή αναδιάταξη όλων των δυνάμεων».

Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται ένας 24χρονος υπαστυνόμος β', ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, δύο ειδικοί φρουροί 28 και 27 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου, καθώς και ένας αστυφύλακας και ένας ειδικός φρουρός, ηλικίας 23 και 27 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε σε βάρος τους ΕΔΕ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο 30χρονος Χιλιανός, που κρατούνταν, διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα, στη γλώσσα του και με χειρονομίες, στο σκοπό του κρατητηρίου για να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει, αφού το καρτοτηλέφωνο όπου βρισκόταν δεν λειτουργούσε. Ο σκοπός φέρεται να τον εξύβρισε και στη συνέχεια μπήκε στο κρατητήριο χτυπώντας τον στο χέρι και στο πρόσωπο. Μετά τον οδήγησε σε άλλο χώρο, όπου μαζί με έναν άλλο ειδικό φρουρό τον ξυλοκόπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Οι άλλοι συλληφθέντες ήταν παρόντες, αλλά δεν αντέδρασαν, ούτε κατήγγειλαν τα γεγονότα. Ο δε υπαστυνόμος β', που ήταν αξιωματικός υπηρεσίας, σχημάτισε μεν δικογραφία σε βάρος του αλλοδαπού για απόπειρα απόδρασης, εξύβριση και σωματική βλάβη, παρέλειψε όμως να διερευνήσει την υπόθεση σε όλο το βάθος της, με αποτέλεσμα να μην κατηγορηθούν αρχικά οι αστυνομικοί για τον τραυματισμό του κρατούμενου.

Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί στις 23 Δεκέμβρη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς φέρεται να επιτέθηκε σε πολίτη με σιδερένια λάμα. Την επομένη είχε οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος του όρισε ρητή δικάσιμο για τις 8 Γενάρη 2010 και στη συνέχεια κρατούνταν προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος του το μέτρο της διοικητικής απέλασης, λόγω στέρησης άδειας παραμονής στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση φέρει πολλαπλές θλαστικές κακώσεις στο σώμα, καθώς και στα κάτω άκρα και παρουσιάζει οξεία νεφρική ανεπάρκεια από τα χτυπήματα.

Κηδεύτηκε χτες ο Γ. Βούλτεψης

Παρουσία πλήθους κόσμου, της οικογένειάς του, φίλων και συναδέλφων και πολιτικών προσώπων, κηδεύτηκε χτες, στο νεκροταφείο Π. Φαλήρου, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης που «έφυγε» σε ηλικία 87 χρόνων. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923. Κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Ακέλας. Μετά τη Βάρκιζα συνελήφθη στο Αργοστόλι με διαταγή των Αγγλων και παρέμεινε κρατούμενος χωρίς δίκη έως τον Αύγουστο του 1945. Συνελήφθη και πάλι το 1946, ως διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Κεφαλονιά» και καταδικάσθηκε για «αδικήματα Τύπου» σε φυλάκιση πέντε ετών και τριετή εκτόπιση.

Υπήρξε συντάκτης της «Αυγής» από το Μάρτη του 1953 έως τη δικτατορία του Απρίλη 1967 και ανταποκριτής της «Ελευθερίας» Λάρισας. Τον Ιούνη του 1965 βραβεύθηκε σε γενικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό για την πληρέστατη κάλυψη της υπόθεσης Λαμπράκη. Στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας έζησε ως αυτοεξόριστος στη Ρώμη. Ενώ μετά τη δικτατορία, εργάστηκε σε διάφορα περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες.

Από το 1984 έως το 1993 διατέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Διατέλεσε, επί πολλές θητείες, πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Για τη δημοσιογραφική του δουλειά έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λίτινα του Ιδρύματος Μπότση. Εγραψε αρκετά βιβλία.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καλλιθέας προσφέρει 300 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμησή του.

***

Στη μνήμη των γονιών μας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ, καθώς και στην μνήμη της εξαδέλφης μας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Νίκος και Ελένη Ιωαννίδη

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Προφυλακιστέοι οι δύο ταμίες

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες, μετά την απολογία τους, οι δύο ταμίες του Δήμου Παγγαίου, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημάρχου Τριαντάφυλλου Κουκούδη. Οι δύο ταμίες, Σ. Σ. 47 ετών και Ι. Μ. 48 ετών, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία. Κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας Καβάλας. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (τακτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) και μετά από καταβολή εγγύησης αφέθηκε ο 37χρονος συνεργός τους που τους νοίκιασε το υποπολυβόλο «ούζι», με το οποίο εκτέλεσαν τον δήμαρχο. Ο 37χρονος κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και διάθεση όπλου σε τρίτο.

Θυμίζουμε ότι οι δύο ταμίες του δήμου και ο δήμαρχος Παγγαίου εμπλέκονταν στην υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε στο δήμο και το οποίο ερευνούσαν από τις 15 του Δεκέμβρη ορκωτοί ελεγκτές.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αστυνομικός με ... φαλτσέτα

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για απειλή, εξύβριση και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά 40χρονου αστυνομικού από το Αστυνομικό Τμήμα της Κορίνθου, ο οποίος απείλησε πολίτη με φαλτσέτα, σχηματίσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου. Επίσης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας διατάχθηκε σε βάρος του αστυνομικού η διενέργεια ΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, ο 40χρονος αστυνομικός, ενώ ήταν σε κανονική άδεια και χωρίς να κάνει χρήση της ιδιότητάς του, το απόγευμα του Σαββάτου στο Λουτράκι, φέρεται να διαπληκτίστηκε με πολίτη για μια διεκδικούμενη θέση στάθμευσης των αυτοκινήτων τους και, σύμφωνα με την καταγγελία του πολίτη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ο αστυνομικός τον εξύβρισε και τον απείλησε με φαλτσέτα.

Στη συνέχεια ο αστυνομικός εξαφανίστηκε και μετά από μια περίπου ώρα παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, όπου την ώρα που ενημέρωνε τον αξιωματικό υπηρεσίας για το περιστατικό, εμφανίστηκε ο πολίτης, ο οποίος τον αναγνώρισε και υπέβαλε σε βάρος του έγκληση για τις παραπάνω πράξεις.

ΕΔΕ ζήτησε η υπουργός Υγείας

Εντολή στο διοικητή του «Ευαγγελισμού», Γιάννη Μυλωνάκη, να προχωρήσει στη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση της νοσηλείας του Νίκου Κακαουνάκη έδωσε, χτες, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» συγκέντρωσε τα στοιχεία για τη νοσηλεία και ενημέρωσε την υπουργό, η οποία, ως φαίνεται, έκρινε ότι πρέπει να γίνει και ΕΔΕ. Απ' την αναφορά του «Ευαγγελισμού» στην υπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκύπτει ιατρικό λάθος.

Η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Εκδήλωση κοπής της πίτας και συνεστίαση για τον καινούριο χρόνο, το 2010, διοργανώνει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου ώρα 1 το μεσημέρι σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52 - τηλ. 210.3326.228), η Κεντρική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Εκτός από την κοπή της πίτας, στη συνεστίαση θα υπάρχει πλούσιος μπουφές και μουσική. Για συμμετοχή και προσκλήσεις στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, τηλ:2108225407) και στα παραρτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ