ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κι άλλη τραγωδία με πρόσφυγες

Μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών αραβικής καταγωγής που βρήκαν το θάνατο στα παράλια της Θράκης, στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα στη χώρα μας αναζητώντας καλύτερο μέλλον, μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες όπου η μπότα του ιμπεριαλισμού τσακίζει τις ζωές τους. Χθες βρέθηκαν οι σοροί δύο ακόμη μεταναστών αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 7. Οι έρευνες στα παράλια της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης συνεχίζονται με πλωτά σκάφη του Λιμενικού και τη συνδρομή αλιευτικών σκαφών της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού και της Αστυνομίας, οι 6 μετανάστες (3 άνδρες και 3 γυναίκες) ήταν ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών. Νεκρός βρέθηκε και ένας λευκός άνδρας 50-55 ετών. Οι δύο σοροί βρέθηκαν στην περιοχή της Μαρώνειας και του Ιμερου Ροδόπης και οι υπόλοιπες 5 στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, οι μετανάστες επέβαιναν σε σκάφος το οποίο βούλιαξε λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή την Πρωτοχρονιά. Ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε την ίδια μέρα, και ακολούθησε η εύρεση άλλων 4 το Σάββατο και άλλων 2 χθες. Το σκάφος ή συντρίμμια του δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη. Οι σοροί μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Σε σχόλιό του γι' αυτήν την τραγωδία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο νέος τραγικός θάνατος μεταναστών έρχεται να αποδείξει ότι η μετανάστευση εξαθλιωμένων ή προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ενισχύει τη απάνθρωπη καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας σε βάρος των μεταναστών. Αυτή η πολιτική χρησιμεύει μόνο στον έλεγχο της εισροής ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κατά καιρούς η πλουτοκρατία».


Πλημμύρισαν παραθαλάσσιες περιοχές

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Μπούκα Αμφιλοχίας

Eurokinissi

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Μπούκα Αμφιλοχίας
Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και προστατευτικών υποδομών είχε ως αποτέλεσμα τις προηγούμενες μέρες να πλημμυρίσουν πολλές παραθαλάσσιες περιοχές, όταν λόγω των ισχυρών νοτιάδων η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και τα νερά κατέκλυσαν σπίτια και καλλιέργειες. Τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφτηκαν στην Μπούκα Αμφιλοχίας, στη Σάμο, στην Πάτμο, στη Σύμη και τη Χαλκιδική.

Στην Μπούκα δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, προκαλώντας ζημιές σε οικοσκευές, ψυγεία, κουζίνες κ.ά. ενώ φθορές προκλήθηκαν σε οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες.

Κλιμάκιο της ΚΟ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη επισκέφθηκε την περιοχή όπου οι κάτοικοι εξέφρασαν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται παρόμοια προβλήματα. Επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι αυτά θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, αν υπήρχαν τα κατάλληλα εκείνα έργα που θα περιόριζαν την εισροή νερών στα σπίτια και τα μαγαζιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και στο ίδιο μέτρο επιφάνειας με τη θάλασσα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση εκ μέρους του Κόμματος και ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τη γύμνια σε ό,τι αφορά και τα απαραίτητα για την προστασία της περιουσίας των κατοίκων αντιπλημμυρικά έργα. Απαίτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών, καθώς και την αποπληρωμή αυτών στο 100% ζητήματα που θα αναδειχθούν και με σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Στη Σάμο πλημμύρισε για μια ακόμη φορά ο παραλιακός δρόμος στο Βαθύ. Το φαινόμενο είναι συχνό τον τελευταίο ιδιαίτερα μήνα και αποδίδεται στην ισχυροποίηση των νότιων ανέμων αλλά και στη σχετική καθίζηση που φαίνεται να έχει υποστεί το οδόστρωμα. Ετσι, οι κάτοικοι του νησιού έκαναν γιορτές με πλημμυρισμένο τον κεντρικό παραλιακό δρόμο, αλλά και τον εσωτερικό παράλληλο, με αποτέλεσμα μαγαζιά που πλημμύρισαν να κλείσουν και βέβαια να υποστούν και οικονομική ζημιά. Συνεργεία της Νομαρχίας αναμένεται να καταγράψουν τις ζημιές, ώστε να αποδοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα νησιά, όπως η Πάτμος και η Σύμη. Στην περίπτωση της Σάμου, το πρόβλημα εντείνεται και από τη σχετική καθίζηση που έχει υποστεί το οδόστρωμα, κυρίως λόγω του φόρτου που δέχεται από τα βαριά φορτηγά. Το πρόβλημα διαπίστωσε ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που μετέβη στο νησί. Επιτροπή από τεχνικούς που έχει συστήσει η Νομαρχία αναμένεται να μετρήσει το ύψος του δρόμου σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας, ώστε να γίνουν οι σχετικές εργασίες αποκατάστασης. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να «ανέβει» ο δρόμος κατά 10 με 15 εκατοστά.

Σημαντικές καταστροφές προκλήθηκαν επίσης σε Νέα Τρίγλια και Τορώνη Χαλκιδικής το περασμένο Σάββατο.

Στην Τρίγλια, τα κύματα της θάλασσας που «χτύπησαν» τη στεριά, έσπασαν την άσφαλτο, κατέστρεψαν το πλακόστρωτο, έριξαν κολώνες ηλεκτροφωτισμού. Οι καταστροφές επεκτάθηκαν σε όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι τα Πλάγια, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι επαρχιακοί δρόμοι Τρίγλιας - Σωζόπολης και Τρίγλιας - Πλαγίων, καθώς και το δίκτυο ύδρευσης. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και στην περιοχή της Τορώνης, όπου πλημμύρισαν 15 υπόγεια διαμερίσματα, καταστήματα και λεβητοστάσια. Σε πολλές περιπτώσεις, η στάθμη του νερού έφτασε το ενάμισι μέτρο.


Τελευταίο «αντίο» στον σ. Νίκο Τσουνάκη

Το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν, χτες, συγγενείς και πλήθος σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, στο στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκο Τσουνάκη, ο οποίος κηδεύτηκε στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων με πολιτική κηδεία.

Ο σ. Νίκος Τσουνάκης πέθανε ξαφνικά την Παρασκευή 1η Γενάρη, σε ηλικία 63 ετών. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Οικοδόμων Ιλίου της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1976. Διατέλεσε γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ. Ηταν συνδικαλιστικό στέλεχος στο χώρο των Οικοδόμων και υπήρξε πρόεδρος του Παραρτήματος Ιλίου - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Επίσης για ένα διάστημα χρεώθηκε τη δουλειά του γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Σκεπασμένος με την κόκκινη σημαία και με τους συντρόφους του από τις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του, τον αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά ο Γεράσιμος Θεοδωράτος, εκ μέρους των ΚΟ Αναργύρων του ΚΚΕ και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ο Γ. Θεοδωράτος, αναφερόμενος στο βιογραφικό του, ανέφερε πως «μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και του μαζικού κινήματος αντιπάλεψε την αντιλαϊκή πολιτική. Σε όποια θέση του εμπιστεύτηκε το Κόμμα, ανταποκρίθηκε. Διακρινόταν για την αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κόμματος. Στην τελευταία κρίση που πέρασε το ΚΚΕ, κράτησε σθεναρή στάση, υπερασπιζόμενος τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές, την ηρωική ιστορία δεκαετιών του ΚΚΕ».

Ο Γ. Τασιούλας από την πλευρά του σημείωσε πως «ο Ν. Τσουνάκης ήταν άξιο τέκνο της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ και συνέδεσε όλη του τη ζωή με το εργατικό κίνημα και τα συμφέροντά του. Από πολύ μικρός, από τότε που ήρθε στην Αθήνα, γνώρισε την εκμετάλλευση δουλεύοντας σαν οικοδόμος. Εκεί κατανόησε την ανάγκη του οργανωμένου ταξικού αγώνα.

Πρωτοστάτησε στα μέσα της δεκαετίας του '80 στην ίδρυση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σε μας τους νεότερους αποτελεί παράδειγμα η αποτελεσματικότητα με την οποία δούλεψε ο σ. Νίκος μαζί με άλλους συντρόφους εκείνη την περίοδο για να φτιάξουν το Συνδικάτο. Με μεγάλη επιμονή συγκρότησαν δεκάδες σωματειακές επιτροπές. Εχτισαν δεσμούς με τους οικοδόμους αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα. Εκατοντάδες είναι οι συσκέψεις που πραγματοποίησαν σε σπίτια, καφενεία, στις γειτονιές, στους τόπους δουλειάς.

Πίσω σου αφήνεις μεγάλο κενό, ιδιαίτερα σήμερα που τα καθήκοντα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πολλαπλασιάζονται. Σου δίνουμε υπόσχεση πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να καλύψουμε το κενό που αφήνεις και να πετύχουμε όλους τους στόχους που και εσύ υπηρέτησες».

Στην κηδεία παραβρέθηκαν, επίσης, από την ΚΕ του ΚΚΕ, τα μέλη της Σπύρος Χαλβατζής, Δημήτρης Ζάχαρης και Γιάννης Πρωτούλης, καθώς και ο Τέλης Γόντικας από το Γραφείο Πόλης της ΚΟ Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ