ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης και το ΚΚ Ισραήλ

Κατέθεσε Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιθετικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης

H συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονική εισβολή Ισραήλ στη Γάζα σημαδεύεται από την ένταση της επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, οι ισραηλινές αρχές κλιμακώνουν τις αυταρχικές ενέργειες, τις απαγορεύσεις και τις επιθέσεις σε βάρος του Κόμματος, των βουλευτών, των συμμάχων του και των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη απαγόρευση στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα να επισκεφθεί τη Γάζα.

Το ΚΚ Ισραήλ καταγγέλλει την τρομοκρατική επίθεση (29/12/2009) με στόχο το δήμαρχο της Ναζαρέτ Ρ. Ζεράισι, που συνεργάζεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ στο Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ισότητα και Ειρήνη. Καταγγέλλει ακόμα την απαγόρευση σειράς δημόσιων αντιπολεμικών εκδηλώσεων του ΚΚ Ισραήλ σε πανεπιστήμια, καθώς και διώξεις σε βάρος στελεχών του Κόμματος, μεταξύ των οπoίων είναι και ο Μοχάμαντ Μπαρακί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτής του ΚΚ Ισραήλ στην Κνεσέτ.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες ενθαρρύνονται από την κλιμάκωση των αντικομουνιστικών μέτρων της ΕΕ και από την στήριξη που αυτή ουσιαστικά προσφέρει, μαζί με τις ΗΠΑ, στη πολιτική του Ισραήλ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης κατέθεσε Ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το αν καταδικάζει τις αντικομμουνιστικές, αντιδημοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι τέτοιες μεθοδεύσεις στοχεύουν στην υποταγή των λαών και στην τρομοκράτηση του αντιιμπεριαλιστικού τους αγώνα, γι' αυτό και είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ την αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στο 67,48% η κάλυψη του πλάνου

Οι Οργανώσεις Πελοποννήσου, Αθήνας και Πειραιά στις τρεις πρώτες θέσεις της άμιλλας

Στο 67,48% σκαρφάλωσε η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ύστερα από το πρώτο κλείσιμο για το 2010. Η πορεία της Εξόρμησης δείχνει ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο για να υπερκαλυφθεί το πανελλαδικό πλάνο, αλλά για να πιαστούν και οι επιμέρους στόχοι που βάζουν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Το γεγονός ωστόσο ότι ήδη διανύουμε το δεύτερο μήνα της Εξόρμησης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη πιο αποφασιστικά να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και οι αδυναμίες, όπου αυτές εντοπίζονται.

Σε ό,τι αφορά την άμιλλα, ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος η πρωτιά παραμένει στην Οργάνωση της Πελοποννήσου με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της κατά 93,67%. Ακολουθούν η Οργάνωση της Αθήνας, με 74,55%, του Πειραιά, με 73,72%, της Αττικής, με 70,64%, της Θεσσαλονίκης, με 68,00%, της Στερεάς - Εύβοιας, με 66,00%, του Αιγαίου, με 63,54%, της Κεντρικής Μακεδονία, με 62,33%, της Κρήτης, με 56,02%, της Δυτικής Μακεδονίας, με 55,78%, της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με 54,00%, της Θεσσαλίας, με 52,55%, του Εξωτερικού, με 51,00% και της Βορειοδυτικής Ελλάδας, με 49,82%.

Η ΚΝΕ έχει καλύψει το πλάνο της κατά 60,00%, η ΚΟΒ «Ριζοσπάστης» κατά 48,03% και του «902» κατά 50,00%.

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Με πείσμα και επαναστατική αισιοδοξία

Το Σάββατο κυκλοφορούν μαζί με τον «Οδηγητή» οι Θέσεις του ΚΣ της Οργάνωσης για το Συνέδριο

Το εξώφυλλο των Θέσεων, που θα δημοσιοποιηθούν με τον «Οδηγητή» του Σαββάτου
Το εξώφυλλο των Θέσεων, που θα δημοσιοποιηθούν με τον «Οδηγητή» του Σαββάτου
Με επαναστατική αισιοδοξία και πείσμα για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας βαδίζει προς το 10ο Συνέδριό της, που θα γίνει στις 7, 8 και 9 Μάη, με κεντρικό σύνθημα: «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας». Ηδη, έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πανεξορμήσεις, με στόχο να φτάσουν παντού οι θέσεις του Συνεδρίου που δημοσιεύονται μαζί με τον «Οδηγητή», να γίνει μια πλούσια κουβέντα με τους νέους, να ανταλλαχθούν απόψεις, να εκφραστούν παρατηρήσεις και ανησυχίες, να αγκαλιάσει όσο γίνεται μεγαλύτερα κομμάτια της νεολαίας.

«Πηγαίνουμε στο 10ο Συνέδριο με επαναστατική αισιοδοξία, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι η Οργάνωση ενίσχυσε τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά όλο αυτό το διάστημα. Ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις και τα καθήκοντα που είχαν τεθεί, πάντα στο πλευρό του Κόμματος», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και προσθέτει:

«Στο επίκεντρο του 10ου Συνεδρίου είναι η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της ΚΝΕ, η - ακόμη μεγαλύτερη - προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μας απασχολεί ιδιαίτερα πώς θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο και καλύτερα στην προετοιμασία των νέων μελών και κομμουνιστών και σε ό,τι αφορά την αντοχή μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και σε συνθήκες γενικότερης κρίσης του επαναστατικού κινήματος. Δηλαδή, πώς τα μέλη της ΚΝΕ και συνολικά η ΚΝΕ θα ανταποκρινόμαστε με επάρκεια στη μάχη των ιδεών, στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία, πώς θα βελτιωθεί αποφασιστικά η εσωτερική ζωή της Οργάνωσης (άνοδος της συλλογικής δουλειάς, καλύτερη αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος και της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, να γίνει κτήμα των μελών μας η Ιστορία του Κόμματος και του επαναστατικού κινήματος).

Με βάση και αυτά, στόχος είναι να πρωτοστατήσουμε στην αναζωογόνηση του κινήματος, στη συσπείρωση των νέων - σε όλους τους χώρους που βρίσκεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης - σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει πολιτικές διώξεις στην Τουρκία

Ερώτηση στην Κομισιόν για την απαγόρευση του κόμματος DTP

Την καταπάτηση θεμελιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων και την προσπάθεια τρομοκράτησης των Τούρκων πολιτών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), ενώ ακολούθησε επιχείρηση «σκούπα» που πραγματοποιήθηκε από την τουρκική αστυνομία εναντίον στελεχών του κόμματος στο Ντιγιαρμπακίρ και σε ακόμα 11 επαρχίες της Τουρκίας.

Στην Ερώτηση σημειώνεται συγκεκριμένα:

«Δυο μέρες μετά τα συγχαρητήρια της ΕΕ στην Κυβέρνηση της Τουρκίας για την πορεία "εκδημοκρατισμού" της χώρας και την πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων με την κουρδική κοινότητα, το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε 37 στελέχη του Κόμματος αφαιρώντας και τη βουλευτική ιδιότητα του Προέδρου του Κόμματος Αχμέτ Τουρκ και της Αϊσέλ Τουγλούκ. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία του δημάρχου του Ντιγιαρμπακίρ, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των τουρκικών αρχών, 81 μέλη του κόμματος συνελήφθησαν και κρατούνται, ανάμεσα στα οποία 9 δημοκρατικά εκλεγμένοι δήμαρχοι.

Καταδικάζει η Επιτροπή τέτοιου είδους ενέργειες που στοχεύουν να τρομοκρατήσουν και να εμποδίσουν την πολιτική δράση καταπατώντας βάναυσα τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των Τούρκων πολιτών;».

Στη Λευκωσία ο Θ. Παφίλης

Σε διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε χτες στη Λευκωσία η ΕΔΟΝ Κύπρου, στα πλαίσια του 16ου Παγκύπριου Συνεδρίου της, πήρε μέρος ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, βουλευτής του ΚΚΕ. Θέμα του σεμιναρίου ήταν «Οι παγκόσμιες ανισότητες, οι κλιματικές αλλαγές και η μετανάστευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ