Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει πολιτικές διώξεις στην Τουρκία

Ερώτηση στην Κομισιόν για την απαγόρευση του κόμματος DTP

Την καταπάτηση θεμελιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων και την προσπάθεια τρομοκράτησης των Τούρκων πολιτών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), ενώ ακολούθησε επιχείρηση «σκούπα» που πραγματοποιήθηκε από την τουρκική αστυνομία εναντίον στελεχών του κόμματος στο Ντιγιαρμπακίρ και σε ακόμα 11 επαρχίες της Τουρκίας.

Στην Ερώτηση σημειώνεται συγκεκριμένα:

«Δυο μέρες μετά τα συγχαρητήρια της ΕΕ στην Κυβέρνηση της Τουρκίας για την πορεία "εκδημοκρατισμού" της χώρας και την πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων με την κουρδική κοινότητα, το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε 37 στελέχη του Κόμματος αφαιρώντας και τη βουλευτική ιδιότητα του Προέδρου του Κόμματος Αχμέτ Τουρκ και της Αϊσέλ Τουγλούκ. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία του δημάρχου του Ντιγιαρμπακίρ, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των τουρκικών αρχών, 81 μέλη του κόμματος συνελήφθησαν και κρατούνται, ανάμεσα στα οποία 9 δημοκρατικά εκλεγμένοι δήμαρχοι.

Καταδικάζει η Επιτροπή τέτοιου είδους ενέργειες που στοχεύουν να τρομοκρατήσουν και να εμποδίσουν την πολιτική δράση καταπατώντας βάναυσα τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των Τούρκων πολιτών;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ