Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται «Καποδίστριας» και νέος εκλογικός νόμος

Σύσκεψη χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών

Αργά το μεσημέρι - και αφού μεσολάβησε συζήτηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για την εξωτερική πολιτική - πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το νέο εκλογικό νόμο και τον «Καποδίστρια 2».

Τα σχετικά νομοσχέδια εμφανίζονται να είναι έτοιμα, αφού οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και έχουν παραδώσει τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με αυτές, ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει τη δημιουργία 180 μονοεδρικών περιφερειών, όπου ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει με σταυρό. Το πλαφόν για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή θα είναι 2% ή 3%, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα διατηρηθούν οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εναπομείναντες βουλευτές θα εκλέγονται στις ευρείες περιφέρειες με λίστα και, ενδεχόμενα, ένας μικρός αριθμός, από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86,6% (νόμος Σκανδαλίδη), όπως θα διατηρηθεί και το πριμ των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η κυβέρνηση προωθεί τις συγκεκριμένες αλλαγές με πρόσχημα την καταπολέμηση της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρο που στοχεύει στο δυνάμωμα του δικομματισμού και τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος. Στη βάση των συγκεκριμένων προτάσεων, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει τη συναίνεση της ΝΔ, η οποία, χωρίς να διαφωνεί ως προς το χαρακτήρα του εκλογικού νόμου, εμφανίζεται να ζητά ολιγοεδρικές και όχι μονοεδρικές περιφέρειες.

Την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου υπηρετεί και ο «Καποδίστριας 2», ο οποίος προβλέπει συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων. Στη βάση της συγκεκριμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, σχεδιάζεται να γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές στις 14 Νοέμβρη του 2010 και όχι τον Οκτώβρη, οπότε συμπληρώνεται η τετραετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ