ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Δε θα καταργήσετε τα δικαιώματά μας

Εμείς στη χώρα μας δε θα σας αφήσουμε κ. πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργέ της Ελλάδας, με μια μονοκονδυλιά να καταργήσετε κεκτημένα δικαιώματά μας. Οι κυβερνήσεις 15 χωρών της ΕΕ έχουν έγκαιρα αντιληφθεί ότι θα αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Γι' αυτό αποφάσισαν να δημιουργήσουν Ευρωσώμα Πραιτοριανών, Αστυνομία και Στρατό για να τρομοκρατήσουν και ματοκυλήσουν την εργατική τάξη που δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για να μη χάσει τα κεκτημένα με σκληρούς αγώνες για το ψωμί των παιδιών της.

Ο κ. Σημίτης, αμέσως μόλις επέστρεψε από τη Φέιρα της Πορτογαλίας, κάλεσε την πλουτοκρατία του τόπου να την ενημερώσει, ανάμεσα σε σαμπάνια και πλούσια εδέσματα, για την ένταξη στην ΟΝΕ. Τους έδωσε το πράσινο φως να εφαρμόσουν την αντεργατική τους πολιτική, εφαρμόζοντας ελαστικά ωράρια κατά τη βούλησή τους. Ενα πράγμα να έχετε υπόψη σας κ. Σημίτη ότι η ταξική πάλη δε θα σταματήσει, η εργατική τάξη δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι. Ο δρόμος της σύγκρουσης είναι αναπόφευκτος, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη. Και είναι αυτός ο αγώνας που μπορεί να διασφαλίσει την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των εργαζομένων. Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτύξει η εργατική τάξη το παλλαϊκό πανεργατικό μέτωπο πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η ταξική πάλη θα μας οδηγήσει ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενάντια στο Μάαστριχτ και το ΔΝΤ. Θα λύσει το πρόβλημα της λαϊκής εξουσίας για το σοσιαλισμό.

ΦΩΤΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ

Αντιστασιακός

Φοβούνται τη δραστηριότητα του ΚΚΕ

Τον τελευταίο καιρό κι εμείς εδώ στο εξωτερικό διαπιστώσαμε τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από το μοναδικό ελληνικό πρόγραμμα διαμέσου του δορυφόρου που μπορούμε να δούμε εδώ. Ενώ, πριν μερικά χρόνια βλέπαμε τακτικά στις πολιτικές συζητήσεις και εκπροσώπους του ΚΚΕ, τώρα χάθηκαν αυτές οι «δημοκρατικές» διαδικασίες από το πρόγραμμα της ΝΕΤ. Γι' αυτό είχε δίκιο ο Μ. Κοψίδης με το άρθρο του στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

... Είμαι της γνώμης ότι οι αντικομμουνιστές δημοσιογράφοι μαυρίζονται μόνοι τους και δε χρειάζεται να τους κάνει «μαύρη λίστα» το ΚΚΕ. Μερικοί διασπαστές του κινήματος ξεσήκωσαν θόρυβο κατά του Κόμματος, πιστεύω, για να καλύψουν τα «λερωμένα» τους. Γιατί αυτοί συμβιβάστηκαν με την άρχουσα τάξη και προσπαθούν να γίνουν «καλά παιδιά» πουλώντας εκδούλευση. θα πρέπει όμως να ξέρουν ότι η σημερινή καθοδήγηση του ΚΚΕ βαδίζει πολύ καλά και συνεχίζει σε σωστή μαρξιστική - λενινιστική βάση. Το καπιταλιστικό κατεστημένο και τα τσιράκια του στην πατρίδα μας αγρίεψαν διότι ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΚΚΕ του 6%, για τρίτη φορά καλεί 63 κομμουνιστικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο. Κι αυτό δεν τους άρεσε.

... Απ' όλα αυτά συμπεραίνω ότι το καπιταλιστικό κατεστημένο της πατρίδας μας και οι συνοδοιπόροι του φοβούνται τη δραστηριότητα του ΚΚΕ και στην προσπάθειά του αυτή. Μάλιστα, λένε εδώ οι απλοί συμπατριώτες ότι η έδρα της Διεθνούς θα είναι στον Περισσό. Εγώ προσωπικά θα είμαι υπερήφανος αν κάτι τέτοιο γίνει από το ΚΚΕ. Γι' αυτό είμαι της γνώμης η Ελληνες κομμουνιστές να συνεχίζουν να αγωνίζονται και να μην εγκαταλείψουν τα σύμβολά τους και τη Μαρξιστική - Λενινιστική τους Ιδεολογία, όσους διωγμούς κι αν δέχονται. Διότι, δικαιολογημένα, μερικές γερμανικές εφημερίδες, όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ, λένε ότι αυτό είναι το μοναδικό ορθόδοξο κομμουνιστικό κόμμα στον κόσμο.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ

Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ζίγκπουρκ, Γερμανία

Πολιτική χειρότερη από τον καύσωνα

Καύσωνας, φωτιά και λάβρα ο καιρός, καμίνι ολόκληρη η Ελλάδα. Καύσωνας, ένα φυσικό φαινόμενο που αν δεν το προσέξουν, αν δεν προφυλαχτούμε, γίνεται θανατηφόρο. Ομως, αυτό το φυσικό φαινόμενο είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί με ορισμένα μέτρα που πρέπει να πάρει ο καθένας αλλά και η κυβέρνηση. Είμαι της γνώμης ότι η πολιτική της είναι χειρότερη από τον καύσωνα. Τα αντεργατικά της μέτρα, τα αντικοινωνικά και αντιασφαλιστικά, την κάνουν πιο επικίνδυνη από το φυσικό φαινόμενο.

Οι συνταξιούχοι που στο πετσί τους έχουν δοκιμάσει όλων των ειδών τα φαινόμενα, φυσικά και τεχνικά, όπως καύσωνας, σεισμοί, νεροποντές, θερμά επεισόδια (πόλεμοι κλπ.), και φτάνοντας στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας, αντί να απολαμβάνουν τα αγαθά της τεχνολογίας και τον φυσικό πλούτο της γης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - μη εξαιρουμένης της ΝΔ - με τα αντιλαϊκά και αντισυνταξιουχικά της μέτρα θέλει να εξοντώσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Γι' αυτό παίρνει τέτοια μέτρα, γι' αυτό είναι έτοιμη να ψηφίσει το πακέτο κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, εξοντώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τους συνταξιούχους. Γι' αυτό λέμε ότι υπάρχουν και χειρότερα από τον καύσωνα!

Μα να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι δε θα της κάνουμε τη χάρη να αποδεχτούμε τις υποδείξεις κανενός Σπράου, Τήνιου ή όπως αλλιώς λέγονται οι εντολές της ΕΕ. Οι συνταξιούχοι έχουν κι αυτοί τη δική τους πολιτική που είναι με όλα τα μέσα στον αγώνα. Οσα μέτρα και κατασταλτικούς μηχανισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να της κάνουμε τη χάρη να υποχωρήσουμε. Κι ας έρθει να μας ματώσει. Μαθημένοι είναι άλλωστε, αυτοί μόνο με αίμα θρέφονται, όπως τα άγρια θηρία. Μα ο αγώνας μας θα τους τιθασεύσει. Να είναι σίγουροι γι' αυτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ

Κερατσίνι

Ντροπή!

Η εφημερίδα «ΒΗΜΑ», στις 25 Ιούνη 2000 στη σελ. 24Α, με τίτλο Ιστορία, παραλληλίζει τις πρόσφατες «λαοσυνάξεις» του Ιερατείου με «λαοσύναξη» στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ο συντάκτης του μας πληροφορεί ότι διοργανωτής αυτής ήταν ο τότε αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ο Αγγ. Εβερτ και ο Γ. Σερπάνος, παρακάτω προσθέτει και τους Θεμ. Τσάτσο, Χρ. Σγουρίτσα, Κ. Ατσάλη. Χάρη στη μαεστρία του Δαμασκηνού και του Εβερτ, λέει, κατάφεραν με τον κόσμο που συγκέντρωσαν να ματαιώσουν την επιστράτευση και έχουμε ένα λαϊκό αποτέλεσμα! Η λαοσύναξη αυτή περιγράφεται στα πρακτικά της Βουλής. Δε μας πληροφορεί, όμως, ο συντάκτης του «Βήματος» πότε γράφτηκε αυτό το πρακτικό και από ποιόν. Η απεργία γράφει, ξέσπασε στις 27 Σεπτέμβρη 1942.

Το ότι η κορυφαία διαδήλωση του ΕΑΜ έγινε στις 5 του Μάρτη 1943 δε θέλει να το γνωρίζει ο ιστορικός του «Βήματος», και ούτε γνωρίζει για τις δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις σφαίρες των Ιταλών καραμπινιέρων, των Γερμανών «Ες Ες» και των ντόπιων συνεργατών τους. Κι αυτά γράφονται σήμερα που ακόμα ζούμε εμείς που συμμετείχαμε και με το αίμα μας σ' αυτές τις διαδηλώσεις. Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλα του αξέχαστου ήρωα Νίκου Πλουμπίδη που με προσωπική ευθύνη οργάνωσε και κατηύθυνε τη διαδήλωση που πραγματικά ματαίωσε τα σχέδια των κατακτητών και των εθνοπροδοτών Λογοθετόπουλου, Καλύβα. Για τη ματαίωση της επιστράτευσης έχουν γραφτεί τόσα που δε χρειάζεται να προσθέσουμε παρά μια λέξη μόνο: ΝΤΡΟΠΗ!

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΙΤΣΟΣ

αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ  «Ρίζο»

Νεοταξίτες

Ξενοφών Χατζηγιάννης, Αθήνα. Κύριε διευθυντά. Επειδή πολύ μας έχουνε ζαλίσει οι διάφοροι ...αγωνιστές κατά της Δεξιάς, Ακροδεξιάς, χουντοδεξιάς κλπ., σας υπενθυμίζω ότι τίποτα δεν είναι από μόνο του αρνητικό ή θετικό, αλλά σε σχέση με τα συμφέροντα που υπηρετεί... Απορώ, λοιπόν, γιατί κάθεται ο καθένας και απολογείται στις επιθέσεις των κυρίων «προοδευτικών» και «υπερδημοκρατών», αντί να τους απαντήσει πως οι απ' ευθείας διάδοχοι των ακροδεξιών του παρελθόντος είναι οι σημερινοί νεοταξίτες. Αυτοί και κανείς άλλος. Οι σημιτάνθρωποι απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, μαζί με τα σημιτικά έντυπα και κανάλια, είναι το αντιδραστικό και μαύρο καθεστώς του σήμερα. Αλλωστε, τους προδίδει η αντικομμουνιστική υστερία, καθώς και η ενοχοποίηση, η διαπόμπευση κι ο στιγματισμός των πολιτών. Ολόκληρη η «νέα τάξη», όπου ανήκουν, βασίζεται στη μιασματοποίηση και δαιμονοποίηση των μη αρεστών. Ο λαός ας μην ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά στην πράξη, όχι στις ταμπέλες.

Ανταποδοτικότητα!

Νικόλαος Κουρούπης, μηχανολόγος ΕΜΠ. Περισσότερο από μισόν αιώνα πληρώνω με έμμεσους και άμεσους φόρους υποχρεωτικά την Εκκλησία. Δώδεκα χρόνια στο σχολείο, κάθε βδομάδα μού δίδασκαν το μάθημα των Θρησκευτικών. Τώρα που μπήκαμε με τα κριτήρια των Γάλλων και λοιπών «βαρβάρων» στην ευρωπαϊκή ένωση. Τώρα που οι «βάρβαροι» γνωρίζουν ότι εγώ πληρώνω υποχρεωτικά την Εκκλησία και ότι τα δικά μου παιδιά διδάσκονται δώδεκα χρόνια στο σχολείο τα Θρησκευτικά, απαιτώ, επικαλούμενος την αρχή της ανταποδοτικότητας: Υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ευρωπαϊκές ταυτότητες των Ελλήνων και υποχρεωτική μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ευρωπαϊκές ταυτότητες των υπολοίπων Ευρωπαίων, αφού αυτοί υποχρεωτικά δεν πληρώνουν την Εκκλησία. Υποχρεωτική ενημέρωσή μου από τα ΜΜΕ για τις εντολές του Θεού στον αρχιεπίσκοπό μου, υποχρεωτική μη ενημέρωση των «βαρβάρων». Ικετεύω τους Ελληνες μονίμους κατοίκους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να διδάξουν την αρχή της ανταποδοτικότητας στους «βαρβάρους» με την Αριστοτελική λογική: Υποχρεωτικά πληρώνω, υποχρεωτικά αναγράφω. Υποχρεωτικά δεν πληρώνω, υποχρεωτικά δεν αναγράφω.

Ανακατωσούρα

Γ. Α. Χάλαρης, Αθήνα. Εδιάβασα στο «Ριζοσπάστη» επιστολή -έκκληση για να μπει η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία. Με το γράμμα μου αυτό, θέλω να σας κάνω γνωστό ότι από τις 24.10.94 έχω γράψει στον τότε υπουργό Παιδείας Γ. Α. Παπανδρέου και έλαβα ...«ανακατωσούρα» απαντήσεων, που εγώ χαρακτηρίζω κατά το γνωστό: «Εγώ το λέω του σκύλου μου κι ο σκύλος στην ουρά του»! Πιστεύω με το γράμμα μου να σας δώσω κουράγιο για τον αγώνα που σας περιμένει και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Βέβαια, στο γράμμα μου της 4.12.95, δεν έλαβα καμιά απάντηση, τουλάχιστον από ευγένεια.

Επιστολές στο «Ρ»

Θανάση Πορφύρη, Ιωάννινα. Πήραμε το γράμμα σας για τα γεγονότα του Β' Παγκόσμιου πολέμου, για τη στάση της ΣΕ και τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Γιώργο Βαβίτσα . Λάβαμε το γράμμα - απάντησή σας σε όσα ανιστόρητα γράφει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» (28.3.2000) ο Α. Καρκαγιάννης.

Γιώργο Κουντουρά, Οβρυά Πάτρας. Πήραμε το γράμμα σας σχετικά με τις ταυτότητες.

Γιάννη Γρηγοριάδη, Κατερίνη. Λάβαμε το σημείωμά σας.

Ν. Παλαιολόγο, Ακταίο Πατρών, Κώστα Γεωργίου, Πύργο Ηλείας. Πήραμε τα γράμματά σας. Ευχαριστούμε.

Θανάση Ακρωτηριανάκη. Πήραμε την επιστολή σας και σημειώσαμε τις παρατηρήσεις σας.

Χαρ. Γ. Τσιρίδη δικηγόρο. Λάβαμε την επιστολή σας με τις παρατηρήσεις για την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Μια επισήμανση. Ασφαλώς και δεν αγωνίστηκαν για συντάξεις και οφίτσια οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά για την απελευθέρωση της πατρίδας. Ομως, είναι άλλο αυτό το χρέος που επιτέλεσαν οι αγωνιστές και διαφορετικό ζήτημα ότι η πολιτεία θα έπρεπε να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αντιστασιακούς και με την προβολή και μέσα από τα σχολεία των ιδανικών της Αντίστασης και με την ηθική και υλική αποκατάσταση των αντιστασιακών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ