ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα

Tις βαρύτατες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη που έκοψαν την Ελλάδα στη μέση με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ανέδειξε χθες στη Βουλή με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας έριξε όλη την ευθύνη στην ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο. Και πρόσθεσε ότι «ο παραχωρησιούχος» θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να καταθέσει την πρότασή του προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες και εκτίμησε ότι από την ώρα που θα αρχίσουν οι εργασίες υπολογίζεται ένας μήνας για το ξεκαθάρισμα του δρόμου και περίπου δύο μήνες μετά «για τις ακυρώσεις και την τοποθέτηση των προστατευτικών πλεγμάτων ώστε να αποδοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία».

Στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση μετατοπίζει αποκλειστικά και μόνο τις ευθύνες στην κοινοπραξία στην οποία παραχωρήθηκε το έργο και υπενθύμισε ότι τέτοιες κοινοπραξίες δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, γιατί έτσι ελπίζουν ότι θα κερδίσουν περισσότερα. Μάλιστα, είπε, οι ιδιώτες μετά την κατολίσθηση άρχισαν να ζητούν από τους οδηγούς να πληρώνουν διόδια και εντός της περιοχής που παρακάμπτουν τα αυτοκίνητα στους νομούς Λάρισας και Πιερίας.

Δεν είναι δυνατόν, συνέχισε, να πούμε ότι η ζημιά έγινε μόνο από τις εκρήξεις, αφού είναι υπόθεση δεκαετιών και ευθύνονται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο ΛΑ.Ο.Σ. που έχει συμφωνήσει με τη σύμβαση παραχώρησης. Ο βουλευτής είπε ότι η ιδιωτική εταιρεία θα επιχειρήσει να φορτώσει στο κράτος (σ.σ. δηλαδή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα) το κόστος της αποκατάστασης. Η εταιρεία, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, έχει δηλώσει ότι μετά τα έργα η επικινδυνότητα στην περιοχή θα μειωθεί κατά 60%, πράγμα που σημαίνει ότι κατά 40% ο δρόμος θα είναι επικίνδυνος.

Σχετικά με τις παρακαμπτήριες οδούς, ο βουλευτής είπε να παρακαλάμε να μη χιονίσει ή να μη γίνει κάποια κατολίσθηση, γιατί τότε θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός. Ακόμα, ζήτησε εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών να ληφθεί μέριμνα για δεκάδες μικρούς επιχειρηματίες αυτοαπασχολούμενους και για εργαζόμενους που κινδυνεύουν να απολυθούν εξαιτίας του «κομμένου» δρόμου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας με στόχο την κατάργηση των διοδίων

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΕ με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της Πιερίας

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις του λαού της Πιερίας που προχωρά σε αποκλεισμούς σταθμών διοδίων που λειτουργούν εντός των ορίων του Νομού Πιερίας και όσων σχεδιάζονται να λειτουργήσουν, με αίτημα την κατάργησή τους, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε αγωνιστικά το ζήτημα των διοδίων και κυρίως το ξεπούλημα των εθνικών αρτηριών σε διεθνείς ιδιωτικές κοινοπραξίες όπως η "Αιγαίον ΑΕ". Ο αγώνας ενάντια στα διόδια πρέπει να πάρει συνολικά πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει να κάνει με το ξεπούλημα υποδομών της χώρας μας στο κεφάλαιο εγχώριο ή ξένο. Καμία διεθνής ιδιωτική κοινοπραξία όπως η "Αιγαίον ΑΕ" δεν ήρθε μόνη της ή από το πουθενά να εγκαταστήσει διόδια ή οτιδήποτε άλλο.

Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ το 2007 ψήφισαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές κοινοπραξίες. Μεταξύ αυτών και Πιερείς βουλευτές, εκπρόσωποι του δικομματικού μπλοκ στο Κοινοβούλιο, που τώρα τους βλέπουμε και μπροστάρηδες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του πιερικού λαού. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πρέπει να σταματήσουν. Αποτελούν όψιμες και υποκριτικές οι αντιδράσεις πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο νομό μας, όταν κάποιοι απ' αυτούς μέσα από τα κόμματά τους έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους για την παράδοση των εθνικών δρόμων σε κοινοπραξίες όπως η "Αιγαίον ΑΕ".

Η κυνικότητα αυτών των εταιρειών φαίνεται ανάγλυφα στις σημερινές συνθήκες, αφού πρώτα δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που είχαμε και νεκρό, συνεχίζουν το χαράτσι, αφαιμάσσοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Σαν σύγχρονοι αποικιοκράτες δηλώνουν έμμεσα "ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ".

Η λαϊκή αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη και ο λαός της Πιερίας, που αγωνίζεται ανιδιοτελώς, πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα του, όχι μόνο για την ακύρωση των διοδίων στο Αιγίνιο, αλλά σε όλη τη χώρα, μέσα από ένα πανελλαδικό παλλαϊκό κίνημα που διαμορφώνεται.

Ο αγώνας πρέπει να έχει συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και δυναμική. Να καταδικάζει τις πολιτικές ξεπουλήματος των υποδομών της χώρας μας, από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, να μην αποδεχτεί τη λογική της ανταποδοτικότητας όταν ο λαός πληρώνει άμεσους και έμμεσους φόρους, οι δρόμοι, όπως και άλλες υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια να είναι δημόσια και δωρεάν στην υπηρεσία του λαού. Μόνο τότε ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός και θα φέρει νίκες και όχι μέσα από διαβουλεύσεις και δημόσιες σχέσεις που ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, αποπροσανατολίζουν, συγκαλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, εξωραΐζοντας με αυτό τον τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν για την εξασφάλιση κάποιων ψήφων.

Παλλαϊκός αγώνας τώρα, όχι μόνο για να μη γίνουν άλλα διόδια ή να φύγουν από την περιοχή μας, αγώνας για να καταργηθούν όλα τα διόδια, για υποδομές σύγχρονες που να απολαμβάνει δωρεάν ο λαός. Οποιαδήποτε μεσοβέζικη λύση είναι εμπαιγμός και αποπροσανατολισμός που στοχεύει στην εκτόνωση κάθε λαϊκής αγωνιστικής διάθεσης και αγανάκτησης».

Περιπολίες με σκύλους για ένταση της καταστολής

Πρόγραμμα αστυνομικών περιπολιών με σκύλους, εγκαινιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές Φλεβάρη, στο πλαίσιο της έντασης της καταστολής, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Παρά το ότι το υπουργείο ισχυρίζεται πως δε θα χρησιμοποιούνται σε πορείες και συγκεντρώσεις, τα τμήματα περιπολιών που συγκροτήθηκαν πέρσι και χρησιμοποιούν σκύλους, διατίθενται για μέτρα τάξης και σε διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η δραστηριότητα των αστυνομικών σκύλων περιπολίας, αφορά στην αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, στη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, στη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων προς αποτροπή απόδρασης, στη λήψη μέτρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης στην καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που τελούν επ' αυτοφόρω κακουργήματα ή πλημμελήματα και ιδίως αυτών που προβαίνουν σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό ΠΔ το τμήμα περιπολιών που υπάγεται στη διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων (σ.σ. όπου ανήκουν και τα ΜΑΤ) αποτελείται από 500 άτομα (αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς). Το τμήμα αυτό θα μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις και «κατόπιν διαταγής» του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να διατίθεται για τη «λήψη μέτρων τάξης», δηλαδή, σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο» για τη χρήση σκύλων από τις δυνάμεις καταστολής κατά διαδηλωτών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών με αστυνομικούς σκύλους θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου μήνα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη εκείνο το μέρος της εκπαίδευσης που αφορά στην προσαρμογή των σκύλων σε εξωτερικούς χώρους και ειδικότερα σε χώρους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα δικαστήρια της πρώην «Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων», σε Θήβα, Τανάγρα, Κορωπί, σε σταθμούς του «Μετρό», στο Παλαιό Ψυχικό, στο Ολυμπιακό Στάδιο και σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «οι αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας θα υπαχθούν στα τμήματα πεζών περιπολιών, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ενισχύσουν τις δράσεις εμφανούς αστυνόμευσης, στο πλαίσιο των νέων εναλλακτικών σχεδίων πρόληψης και αποτροπής της εγκληματικότητας που επιχειρούνται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας».

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-'74

Την Κυριακή 17 Γενάρη 2010 και ώρα 10 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974 θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση κοπής της πίτας του για τον καινούριο χρόνο.

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Τάσο Αυγερινό

Το τελευταίο «αντίο» στον Τάσο Αυγερινό, στον «Οίστρο» του «Ριζοσπάστη», θα δοθεί σήμερα Παρασκευή 15 Γενάρη, στις 2.30 μ.μ., στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ο Τάσος Αυγερινός γεννήθηκε το 1944 στο Βόλο και, αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ήρθε στην Αθήνα όπου ανακηρύχθηκε πτυχιούχος της Παντείου Σχολής. Στα 40 χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής στον Τύπο, εργάστηκε σε πολλές ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες ως ρεπόρτερ, επιμελητής κειμένων, σχολιαστής και χρονογράφος.

Από το 1974 μέχρι το 2002, ήταν συντάκτης του «Ριζοσπάστη», όπου εκτός από τον δημοφιλή «Οίστρο» έγραφε μεταξύ άλλων και χρονογραφήματα.

Οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη», αντί για στεφάνι, συγκέντρωσαν και προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, το ποσό των 435 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ