Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιπολίες με σκύλους για ένταση της καταστολής

Πρόγραμμα αστυνομικών περιπολιών με σκύλους, εγκαινιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές Φλεβάρη, στο πλαίσιο της έντασης της καταστολής, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Παρά το ότι το υπουργείο ισχυρίζεται πως δε θα χρησιμοποιούνται σε πορείες και συγκεντρώσεις, τα τμήματα περιπολιών που συγκροτήθηκαν πέρσι και χρησιμοποιούν σκύλους, διατίθενται για μέτρα τάξης και σε διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η δραστηριότητα των αστυνομικών σκύλων περιπολίας, αφορά στην αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, στη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, στη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων προς αποτροπή απόδρασης, στη λήψη μέτρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης στην καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που τελούν επ' αυτοφόρω κακουργήματα ή πλημμελήματα και ιδίως αυτών που προβαίνουν σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό ΠΔ το τμήμα περιπολιών που υπάγεται στη διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων (σ.σ. όπου ανήκουν και τα ΜΑΤ) αποτελείται από 500 άτομα (αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς). Το τμήμα αυτό θα μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις και «κατόπιν διαταγής» του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να διατίθεται για τη «λήψη μέτρων τάξης», δηλαδή, σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο» για τη χρήση σκύλων από τις δυνάμεις καταστολής κατά διαδηλωτών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών με αστυνομικούς σκύλους θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου μήνα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη εκείνο το μέρος της εκπαίδευσης που αφορά στην προσαρμογή των σκύλων σε εξωτερικούς χώρους και ειδικότερα σε χώρους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα δικαστήρια της πρώην «Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων», σε Θήβα, Τανάγρα, Κορωπί, σε σταθμούς του «Μετρό», στο Παλαιό Ψυχικό, στο Ολυμπιακό Στάδιο και σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «οι αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας θα υπαχθούν στα τμήματα πεζών περιπολιών, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ενισχύσουν τις δράσεις εμφανούς αστυνόμευσης, στο πλαίσιο των νέων εναλλακτικών σχεδίων πρόληψης και αποτροπής της εγκληματικότητας που επιχειρούνται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ