ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Νομιμοποίηση της χούντας

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Οι ημέρες λιγοστεύουν μέχρι την ορκωμοσία του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, του «προέδρου» που εκλέχτηκε από την εκλογική διαδικασία της 29ης Νοέμβρη, διαδικασία που σημαδεύτηκε από τη νοθεία, τη βία και την αποχή που κυμάνθηκε από 65% έως 70%, καθώς έχουν ενταθεί οι προσπάθειες δημιουργίας των προϋποθέσεων, ώστε να νομιμοποιηθεί το πραξικόπημα μέσω του «ξεπλύματός» του και της «νέας διακυβέρνησης». Προϋποθέσεις στα «πρότυπα» των απαιτήσεων της «συμφωνίας» που επιτεύχθηκε και τους όρους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την αναγνώριση του Πορφίριο Λόμπο.

Καταρχήν, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Χόρχε Ριβέρα, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη των έξι ανώτατων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά ... την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στις 28 Ιουνίου 2009 και τον οδήγησαν στην εξορία με την απειλή των όπλων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Τριμπούνα στους έξι που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν την προσεχή εβδομάδα. Πρόκειται για το ανώτατο στάδιο υποκρισίας, καθώς ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και το Κογκρέσο ήταν που είχαν δώσει τις εντολές στη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που φυσικά δε δίστασε να τις εφαρμόσει παρά το καθαρά αντισυνταγματικό τους χαρακτήρα!

Παράλληλα, το Κογκρέσο λίγο πριν τη λήξη των εργασιών αποφάσισε να απονείμει και τον τίτλο του διά βίου μέλους του Κογκρέσου στον επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ουσιαστικά δηλαδή απονέμοντάς του αμνηστία από οποιαδήποτε μελλοντική δίωξη, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 1989 και με τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ πριν την απομάκρυνσή του, τυπικά, από την εξουσία. Το γεγονός αυτό καυτηρίασε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, τονίζοντας ότι ο Μιτσελέτι θα είναι ο «δεύτερος Πινοτσέτ της Λατινικής Αμερικής». Εντούτοις, το Κογκρέσο δεν σταμάτησε μόνο στην αμνήστευση με αυτόν τον τρόπο του Μιτσελέτι αλλά συνολικά 50 αξιωματούχων που είχαν άμεση σχέση με το πραξικόπημα και τους εξασφαλίζει και ειδική φρουρά.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για την τιμή των όπλων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει απ' το να συνεχίσω να επισκέπτομαι και στο μέλλον το Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς μετά την προχτεσινή «απέλασή» του από Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς γιατί μετέβη στην περιοχή χωρίς να ζητήσει ...την άδειά τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της ενέργειας των αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου ήταν να προκληθεί το δημόσιο αίσθημα των Σέρβων στο Στρπτσε, το οποίο επισκεπτόταν με αφορμή την Πρωτοχρονιά (με το παλιό ημερολόγιο), αφού η Πρίστινα (όπως είπε) αντιλαμβάνεται πως οι Σέρβοι ποτέ δε θα δεχθούν την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Ο υπουργός τέλος διευκρίνισε ότι προτού επισκεφθεί το Στρπτσε είχε ζητήσει και πάρει την άδεια απ' την ιμπεριαλιστική αποστολή της ΕΕ, EULEX. Στο μεταξύ, ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς κάλεσε υποκριτικά τους πρέσβεις δυτικοευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ (που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου) για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την «απέλαση» του Μπογκντάνοβιτς...

Αργότερα, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε πως αναμένει την πραγματοποίηση νέων διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αμέσως μόλις εκδώσει την απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη, στο οποίο έχει προσφύγει το Βελιγράδι ζητώντας γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το Φλεβάρη του 2008.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ - ΜΑΝΑΜΑ
Μαζική διαδήλωση κατά των αντιλαϊκών σχεδίων

Διαδήλωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης από το «Προοδευτικό Βήμα» και άλλες δυνάμεις
Διαδήλωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης από το «Προοδευτικό Βήμα» και άλλες δυνάμεις
Με κεντρικά συνθήματα «Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης», και «κάτω τα χέρια από τα βασικά είδη λαϊκής ανάγκης» και με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε στις 8 Γενάρη στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, πορεία διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το «Προοδευτικό Βήμα του Μπαχρέιν», μαζί με άλλους μαζικούς φορείς, ως απάντηση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που φτάνουν το 25%, και του φυσικού αερίου που θα φτάσουν 40%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο προληπτικό κλείσιμο του εργοστασίου κατασκευής πυρηνικών όπλων στο Αμαρίλο του Τέξας, προχώρησαν για λόγους ασφαλείας οι υπεύθυνοί του, χωρίς όμως να αναφέρουν ότι υπάρχει παραβίαση ασφαλείας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το ποσό των 145 δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι θα φθάσει το συνολικό ποσό για αμοιβές προσωπικού και μπόνους για το 2009 που θα δώσουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα διάσωσης από την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει σχέδιο νόμου, με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει αυστηρότερα τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και θα επιβάλλει πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΡΩΜΗ.-- Αναβλήθηκε για τις 27 Φλεβάρη η δίκη της υπόθεσης δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατηγορείται πως δωροδόκησε τον πρώην δικηγόρο του για φορολογικά θέματα Βρετανό Ντέιβιντ Μιλς σε δύο δίκες κατά τη δεκαετία του '90. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δίκη πρέπει να αναβληθεί προκειμένου να εξεταστεί η έφεση που έχει ασκήσει ο Μιλς.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας επικύρωσε χτες το Πρωτόκολλο 14 για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι το οποίο αρνούνταν να πράξει καθώς ισχυριζόταν πως ορισμένες από τις διατάξεις του ήταν αντίθετες με τους νόμους της Ρωσίας.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας απείλησε χτες να αποχωρήσει από το τραπέζι διαλόγου με τη Ν. Κορέα, μετά το φημολογούμενο σχέδιο της Σεούλ για την αντιμετώπιση «πιθανής πολιτικής αναταραχής» στη γείτονα.

ΤΟΚΙΟ.-- Νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της Ιαπωνίας σε διεκδικούμενο και από την Κίνα νησί του Ειρηνικού Ωκεανού (όπως η νήσος Οκινοτόρι) αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση της χώρας, υποστήριξε χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νικέι». Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ιαπωνικών αερογραμμών JAL που απειλούνται με χρεοκοπία εξαιτίας χρέους άνω των 16,5 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται «λύσεις» όπως οι απολύσεις 15.600 εργαζομένων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε συγκρούσεις με αστυνομικούς εξελίχθηκε χτεσινή διαδήλωση νεαρών Κενυατών μουσουλμάνων υποστηριχτών του Τζαμαϊκανού εξτρεμιστή μουσουλμάνου κληρικού σεΐχη Αμπντάλα ελ Φάιζαλ που εισήλθε στην Κένυα πριν ένα μήνα και η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να τον απελάσει θεωρώντας τον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΝΓΚΟΥ.-- Ο δικτάτορας της δυτικοαφρικανικής Γουινέας (με πρωτεύουσα το Κόνακρι), Μούσα Ντάντις Καμαρά, που αναρρώνει στην Μπουρκίνα Φάσο μετά από πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του, ξεκαθάρισε χτες ότι δε σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα του...

ΣΥΡΙΑ
«Ανοιξε» η αγορά συριακών τραπεζών από ξένους επενδυτές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πόρτα στις ξένες επενδύσεις επιχειρεί ν' ανοίξει ακόμη περισσότερο η συριακή ηγεσία. Χτες, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αντιμπ Μαγιάλεχ, ανακοίνωσε ότι πλέον ξένοι επενδυτές μπορούν ν' αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών συριακών τραπεζών, ελέγχοντας μέχρι και το 60% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ο Μαγιάλεχ δήλωσε ανοιχτά ότι στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών και εκτίμησε ότι «τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά, γιατί ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές από τις χώρες του Κόλπου και την Ευρώπη».

Γεγονός είναι ότι η ΕΕ έχει συσφίγξει τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με τη Συρία, ιδιαίτερα την τελευταία διετία οπότε έχει αποκλιμακωθεί η ένταση, που υπήρχε εξαιτίας της εισβολής στο Ιράκ και της παλαιότερης συριακής παρουσίας στο Λίβανο. Επιπλέον, η συριακή ηγεσία υπό τον Πρόεδρο Ασαντ έχει προχωρήσει σε «άνοιγμα» της συριακής αγοράς, με σταθερά βήματα, στα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια λειτουργίας, γεγονός που έχει διευκολύνει περαιτέρω τη διείσδυση ευρωπαϊκών και άλλων κεφαλαίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ