Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο προληπτικό κλείσιμο του εργοστασίου κατασκευής πυρηνικών όπλων στο Αμαρίλο του Τέξας, προχώρησαν για λόγους ασφαλείας οι υπεύθυνοί του, χωρίς όμως να αναφέρουν ότι υπάρχει παραβίαση ασφαλείας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το ποσό των 145 δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι θα φθάσει το συνολικό ποσό για αμοιβές προσωπικού και μπόνους για το 2009 που θα δώσουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα διάσωσης από την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει σχέδιο νόμου, με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει αυστηρότερα τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και θα επιβάλλει πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΡΩΜΗ.-- Αναβλήθηκε για τις 27 Φλεβάρη η δίκη της υπόθεσης δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατηγορείται πως δωροδόκησε τον πρώην δικηγόρο του για φορολογικά θέματα Βρετανό Ντέιβιντ Μιλς σε δύο δίκες κατά τη δεκαετία του '90. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δίκη πρέπει να αναβληθεί προκειμένου να εξεταστεί η έφεση που έχει ασκήσει ο Μιλς.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας επικύρωσε χτες το Πρωτόκολλο 14 για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι το οποίο αρνούνταν να πράξει καθώς ισχυριζόταν πως ορισμένες από τις διατάξεις του ήταν αντίθετες με τους νόμους της Ρωσίας.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας απείλησε χτες να αποχωρήσει από το τραπέζι διαλόγου με τη Ν. Κορέα, μετά το φημολογούμενο σχέδιο της Σεούλ για την αντιμετώπιση «πιθανής πολιτικής αναταραχής» στη γείτονα.

ΤΟΚΙΟ.-- Νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της Ιαπωνίας σε διεκδικούμενο και από την Κίνα νησί του Ειρηνικού Ωκεανού (όπως η νήσος Οκινοτόρι) αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση της χώρας, υποστήριξε χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νικέι». Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ιαπωνικών αερογραμμών JAL που απειλούνται με χρεοκοπία εξαιτίας χρέους άνω των 16,5 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται «λύσεις» όπως οι απολύσεις 15.600 εργαζομένων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε συγκρούσεις με αστυνομικούς εξελίχθηκε χτεσινή διαδήλωση νεαρών Κενυατών μουσουλμάνων υποστηριχτών του Τζαμαϊκανού εξτρεμιστή μουσουλμάνου κληρικού σεΐχη Αμπντάλα ελ Φάιζαλ που εισήλθε στην Κένυα πριν ένα μήνα και η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να τον απελάσει θεωρώντας τον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΝΓΚΟΥ.-- Ο δικτάτορας της δυτικοαφρικανικής Γουινέας (με πρωτεύουσα το Κόνακρι), Μούσα Ντάντις Καμαρά, που αναρρώνει στην Μπουρκίνα Φάσο μετά από πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του, ξεκαθάρισε χτες ότι δε σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ