Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εντάσεις προκαλούν οι εκλογικές απαγορεύσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αναταράξεις προκαλεί στην ιρακινή πολιτική σκηνή, ενόψει των προγραμματισμένων, για τις 7 Μάρτη, εκλογών, η απόφαση της Επιτροπής Απόδοσης Δικαιοσύνης να αποκλείσει 500 επίδοξους υποψηφίους, στην πλειοψηφία τους σουνίτες. Ως κύρια αιτία της απόφασης προβάλλεται η παλαιότερη σχέση τους με το κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η λίστα με τα ονόματα των αποκλεισμένων υποψηφίων δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Διαρρεόταν, όμως, ότι μεταξύ των 500 συγκαταλέγονται ο νυν υπουργός Αμυνας, Αμπντολυκαντίρ αλ Ομπάιντι, ο οποίος αναμενόταν να συμμετάσχει στην εκλογική λίστα του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, όπως και ο Σάλεκ αλ Μουτλάκ, επικεφαλής του σουνιτικού Ιρακινού Μετώπου Εθνικού Διαλόγου, ο οποίος αναμενόταν να συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό, και πάλαι ποτέ καλό «σύμμαχο» των κατοχικών, Ιγιάντ Αλάουι, που επίσης είναι σιίτης.

Θεωρητικώς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εφεσιβάλλουν την απόφαση της επιτροπής. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, η οποία είναι και αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Αυξήθηκε ο τελικός απολογισμός

Τελικά, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 111 τραυματίστηκαν από τη σχεδόν ταυτόχρονη τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, την Πέμπτη το μεσημέρι, σε κεντρική ανοιχτή αγορά της ιερής σιιτικής πόλης Νατζάφ. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη. Οι έρευνες, προς το παρόν, μοιάζουν να βρίσκονται στο σκοτάδι γιατί στην πόλη, τα τελευταία χρόνια, επικρατούσε ηρεμία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ