ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τα οικονομικά

Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση πριν από μερικούς μήνες
Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση πριν από μερικούς μήνες
Σε ετοιμότητα για αγωνιστική δράση και ενότητα καλεί τους δημότες και τους εργαζόμενους του δήμου η δημοτική αρχή της Νίκαιας. Αιτία, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης με την καθυστέρηση της εκταμίευσης των χρημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών που αναλογούν στο δήμο για τα λειτουργικά του έξοδα. Τα χρήματα αυτά, που μέχρι πριν λίγο καιρό έμπαιναν στα ταμεία του Δήμου εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, καθυστερούν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί, μερικώς, η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, από το τέλος του προηγούμενου χρόνου, εκκρεμούν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης απέναντι στο Δήμο Νίκαιας για περισσότερα από 1.500.000 ευρώ. Αναλυτικότερα: Το Νοέμβρη του 2009 δεν αποδόθηκε το 60% της ΣΑΤΑ - από 670.000 ευρώ, δόθηκαν μόνο 246.000 ευρώ, δηλαδή υπολείπονται για το Δήμο πάνω από 420.000 ευρώ. Από το Δεκέμβρη του 2009 έως σήμερα δεν αποδόθηκαν: η 3η δόση από τα αδιάθετα του ΘΗΣΕΑ (685.000 ευρώ), τα τέλη Τύπου και Διαφήμισης (περίπου 450.000 ευρώ) και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί το 1ο δωδεκατημόριο των ΚΑΠ του μηνός Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή τονίζει πως «ενημερώσαμε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παίζει με την ομαλή λειτουργία της πόλης και θα πρέπει άμεσα να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα και άμεσα να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων».

«Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει, πρέπει να ξέρει ότι η δύναμη των Δημοτών και η αποφασιστικότητα της Διοίκησης του Δήμου θα ακυρώσει τα παιχνίδια που παίζονται ενάντια στο λαό και στην πόλη». Παράλληλα, η δημοτική αρχή καλεί «σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους και τους Δημότες για όποια αγωνιστική παρέμβαση χρειαστεί για να λυθεί το θέμα».

ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις και να γίνουν έργα

Tην πλήρη αποζημίωση των κατοίκων του οικισμού Μπούκας του Δήμου Αμφιλοχίας για τις ζημιές που έπαθαν από τις τελευταίες πλημμύρες ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, αλλά ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας στην απάντησή του αρκέστηκε σε γενικολογίες και «έριξε το μπαλάκι» στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι είναι δική της αρμοδιότητα.

Συγκεκριμένα είπε ότι η Νομαρχία ζήτησε να κηρυχθεί ως πλημμυρόπληκτη η περιοχή και ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή καταγραφής των ζημιών και το υπουργείο Υποδομών περιμένει το πόρισμα και την εξατομίκευση των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω, ενώ το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Υγείας.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι οι τελευταίες πλημμύρες ανέδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφού αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται δεκαετίες ολόκληρες και οι κάτοικοι ζουν με τον εφιάλτη των πλημμυρών. Τεράστιες, συνέχισε, είναι και οι ευθύνες της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί εμπαίζουν όλα αυτά τα χρόνια τους κατοίκους.

Απαιτούμε, είπε, για τις ζημιές την άμεση καταβολή των χρημάτων και την προώθηση των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και καλούμε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν και να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων γιατί διαφορετικά θα ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη της πλημμύρας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Στο επίκεντρο ο «Καλλικράτης»

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες

Με δεδομένη τη συναίνεση των δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που στόχο έχει τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ξεκινούν τη Δευτέρα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) το οποίο έχει σαν σύνθημα «Πρόγραμμα Καλλικράτης - Το μεγάλο βήμα της Αυτοδιοίκησης».

Οι αιρετοί των παραπάνω δυνάμεων έχουν εκφραστεί θετικά στο εγχείρημα της κυβέρνησης να δημιουργηθούν ισχυρότεροι διοικητικοί μηχανισμοί που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τις αντιλαϊκές επιλογές. Οπως διεφάνη και από τις συναντήσεις και συνεδριάσεις των συλλογικών τους οργάνων που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει καμία διαφωνία στην ουσία του πολιτικού περιεχομένου του «Καλλικράτη», που ανάμεσα σε άλλα θα σημάνει για τους εργαζόμενους νέους φόρους, ακριβότερες υπηρεσίες και έργα, παραπέρα απομάκρυνση από τον έλεγχο της δημοτικής δράσης. Επιπλέον, η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας) μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.

Ο όποιος «καυγάς» των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, αναμένεται να γίνει για το χωροταξικό των νέων δήμων - που όπως προβάλλουν αιρετοί που πρόσκεινται στη ΝΔ είναι προαποφασισμένο - για την οικονομική στήριξη των νέων μηχανισμών και για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων.

Η μόνη διαφορετική πολιτική άποψη παραμένει αυτή της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», η οποία από καιρό έχει επισημάνει ότι η όποια διοικητική μεταρρύθμιση «είναι ένα ακόμα εργαλείο ώστε και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μηχανισμού του κράτους, να προωθηθεί άμεσα η αντιλαϊκή πολιτική, η δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου».

Θάνατος αγωνίστριας

Πέθανε χτες σε ηλικία 85 χρόνων η Ανθούλα Κακουλίδου (Εσπιέλη), μέλος του Κόμματος και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Η Ανθούλα γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1925 και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον.

Την περίοδο της Κατοχής οργανώνεται αρχικά στην «ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΕΑ» και με τη συγχώνευση των νεολαιίστικων οργανώσεων περνάει στην ΕΠΟΝ. Τον ίδιο χρόνο, το 1943, γίνεται και μέλος του Κόμματος.

Στη διάρκεια της Αντίστασης δουλεύει στην Καλλιθέα, ενώ μετά τα Δεκεμβριανά επιστρέφοντας από κάποια αποστολή συλλαμβάνεται από χωροφύλακες και από ομάδα Χιτών. Ακολούθησαν περιπλανήσεις σε διάφορα αστυνομικά τμήματα, ενώ μένει κρατούμενη μέχρι και τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και το 1947 εργάζεται σε διάφορες κομματικές δουλειές και παίρνει μέρος στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος.

Κατά την περίοδο των διωγμών και των διώξεων των κομμουνιστών, η Ανθούλα ακολούθησε την πορεία που τράβηξαν χιλιάδες άλλες αγωνίστριες και αγωνιστές. Χίος, Τρίκερι, μετά από δίμηνη απελευθέρωση και πάλι Τρίκερι, στη συνέχεια Μακρονήσι, ήταν οι περγαμηνές που αποκόμισε για την αντιστασιακή της δράση και για τη συνειδητή ένταξή της στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Επιπλέον, εξαιτίας των βασανιστηρίων στη Μακρόνησο, της προκλήθηκαν μόνιμες βλάβες από τις οποίες έπασχε μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Από τους τόπους εξορίας γύρισε το 1955. Παντρεύτηκε τον αγωνιστή της Αντίστασης, δικηγόρο Π. Κακουλίδη, ο οποίος ωστόσο την «εγκατέλειψε» νωρίς, αφού πέθανε το 1963, ενώ η ίδια έμεινε πίσω να παλεύει μόνη της με δυο μικρά παιδιά.

«Δεν ταλαντεύτηκα ούτε μία στιγμή», έλεγε η ίδια για τα γεγονότα και τη διάσπαση του 1968, παραμένοντας αφοσιωμένη στο Κόμμα και τα ιδανικά του.

Με τη μεταπολίτευση, δραστηριοποιείται ακόμα πιο ενεργά παίρνοντας μέρος στο στήσιμο των Οργανώσεων του Κόμματος στην Καλλιθέα και της Νότιας Αχτίδας.

Το 1975 εκλέχτηκε με το συνδυασμό που στήριζε το Κόμμα, πρώτη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας. Οπου επανεξελέγη το 1978 και το 1982, οπότε για λόγους υγείας μετακόμισε στα Βόρεια Προάστια.

Το 1977 ήταν υποψήφια βουλευτής στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας.

Κατά καιρούς εργάστηκε σε διάφορες δουλειές που της ανέθεσε το Κόμμα, ενώ μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δραστηριοποιούνταν στο χώρο των αντιστασιακών οργανώσεων.

Τα παιδιά της Γιώργος, Καίτη και Ανθούλα προσφέρουν στη μνήμη της 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Καλλιθέας.

  • Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στον σ. Γιώργο Κακουλίδη και την οικογένειά του.
Εκρηξη στο υπουργείο Τύπου

Εκρηξη σε μια από τις εισόδους του υπουργείου Τύπου, σε πάροδο της λεωφόρου Συγγρού (δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) σημειώθηκε χτες το βράδυ, στις 11.41. Είχε προηγηθεί, στις 11.25 τηλεφώνημα αγνώστου στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Αλτερ» και «Αντέννα». Η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία από το ύψος του Κουκακίου. Θύματα δεν αναφέρθηκαν. Η ισχύς της βόμβας εκτιμήθηκε από μέτρια έως ισχυρή. Σημειώνεται ότι σε πρωινή εφημερίδα χτες δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Αστυνομία περίμενε επίθεση στη ΓΑΔΑ! Σε απογευματινή εφημερίδα επίσης καταγράφηκε είδηση, σύμφωνα με την οποία η αμερικάνικη πρεσβεία είχε εκδώσει ειδική οδηγία προς τους υπηκόους της χώρας της για περιορισμό των μετακινήσεών τους στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι στην απέναντι ακριβώς πλευρά της Συγγρού, πρόσφατα είχε γίνει επίσης έκρηξη στο κτίριο της «Εθνικής Ασφαλιστικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ