ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μπλόκο στην πολιτική που τους ξεκληρίζει!

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες με νέα μπλόκα που στήνονται σ' όλη τη χώρα. Χτες, ένα πανίσχυρο μπλόκο, με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ, έστησαν στον κόμβο της Νίκαιας οι Θεσσαλοί αγρότες. Αγωνιστικό μετερίζι στήθηκε στο Λούρο, στο δρόμο Πρέβεζας - Ιωαννίνων. Από προχτές Κυριακή, μπλόκα στήθηκαν στα τελωνεία του Εβρου από τους αγρότες του νομού. Αγωνιστικά συνεχίζουν και οι αγρότες στην Ανατολική Στερεά.

Τις επόμενες μέρες, στον αγώνα μπαίνουν αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα:

  • Στην Ηλεία, τα τρακτέρ θα βγουν στον κόμβο της Φιλοθέης, έξω από τον Πύργο.
  • Στο Αίγιο, έξω από τη Παναιγιάλεια Ενωση.
  • Οι αγρότες της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας, στον κόμβο της Στέρνας, στο δρόμο Κορίνθου - Τρίπολης.
  • Στην Εύβοια, στη θέση Παλιουριά.
  • Στη Ζάκυνθο, στη θέση Λούμπα.
  • Στα Χανιά, στη θέση «Μεγάλα Χωράφια».

Αύριο:

Στο Λασίθι, στον κόμβο της Κριτσάς, στο δρόμο Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου.

Και την Παρασκευή στην Κέρκυρα.

Τους μικρομεσαίους αγρότες τους βγάζουν στους δρόμους του αγώνα τα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, την οποία παλεύουν ν' ανατρέψουν. Διεκδικούν:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαζικά στον κόμβο της Νίκαιας

Μεγάλη η ανταπόκριση των αγροτών στο αγωνιστικό κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ

Ουρά χιλιομέτρων σχηματίζουν τα τρακτέρ

Eurokinissi

Ουρά χιλιομέτρων σχηματίζουν τα τρακτέρ
Ενα πανίσχυρο μπλόκο, με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ, έστησαν, χτες το μεσημέρι, οι μικρομεσαίοι αγρότες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας στον κόμβο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα. Η μαζική κι ολόθερμη ανταπόκριση των Θεσσαλών αγροτών στο αγωνιστικό κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, αποδεικνύει ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι αποφασισμένος να κάνει έναν αγώνα σκληρό, με ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική.

Αυτό φαίνεται, πρώτα και κύρια, από το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει το μπλόκο της Νίκαιας. Ενα διεκδικητικό πλαίσιο που:

  • Ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που αφορούν στο δραστικό περιορισμό των καλλιεργειών και στη μείωση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, στην κατρακύλα των εμπορικών τιμών παραγωγού και στις μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεων, στην υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής και στη λειψή, έως ανύπαρκτη αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κι άλλες φυσικές αιτίες. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και την ένταση του ρυθμού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες των πολλών και οξυμένων αγροτικών προβλημάτων, που βρίσκονται στις αντιαγροτικές αποφάσεις που λαμβάνονται - με τη συμφωνία και τη συνυπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
  • Προβάλλει ουσιαστικές διεκδικήσεις που διασφαλίζουν, όχι, απλώς, το «σήμερα», αλλά και το «αύριο» των φτωχών αγροτών.
  • Δείχνει τη μόνη διέξοδο σωτηρίας για τη μικρομεσαία αγροτιά, που βρίσκεται στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης, που θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, έξω και μακριά από την ΚΑΠ και την καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας.

Οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας

Eurokinissi

Οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας
Οι αγωνιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας, δεν «τσιμπούν» στις προσκλήσεις της κυβέρνησης για «διάλογο», ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι ν' αφήσουν το μετερίζι του αγώνα και να μπουν σε μια προσχηματική και, εν πολλοίς, ανώφελη «συζήτηση», η οποία, επί της ουσίας, θα αφορά μόνο στο «πόσα δέχονται να χάσουν οι φτωχοί αγρότες». Θα συνεχίσουν την πάλη, με επιμονή και υπομονή, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, αντλώντας κουράγιο από το δίκιο τους, «ποντάροντας» και στη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που άρχισε να εκδηλώνεται από την πρώτη κιόλας μέρα της κινητοποίησής τους.

Τα «κομβόι» των τρακτέρ

Από πολύ πρωί, χτες, άναψαν οι μηχανές των τρακτέρ, που, εδώ και μέρες, είχαν βγει στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας. Και μόλις οι μηχανές ζεστάθηκαν, ξεκίνησαν για τους τόπους των προσυγκεντρώσεων που είχαν, εκ των προτέρων, οριστεί.

Στις 11.30 π.μ., στην Ιτέα της Καρδίτσας, είχαν φτάσει εκατοντάδες τρακτέρ από δεκάδες χωριά του νομού. Στις 12 το μεσημέρι δόθηκε το σήμα εκκίνησης κι ένα τεράστιο κομβόι με τρακτέρ απλώθηκε σε απόσταση χιλιομέτρων στο δρόμο Καρδίτσας - Λάρισας. Λίγο αργότερα, ένα ακόμα μεγάλο κομβόι με τρακτέρ κινήθηκε στο δρόμο από τα Φάρσαλα προς τη Λάρισα. Την ίδια ώρα ξεκινούσαν και τα τρακτέρ των Τρικαλινών αγροτών. Προορισμός ίδιος: Ο κόμβος της Νίκαιας στην Εθνική Οδό.

Σε θέση μάχης τα τρακτέρ
Σε θέση μάχης τα τρακτέρ
Πρώτοι έφτασαν εκεί οι Φαρσαλινοί αγρότες και τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά οι Τρικαλινοί κι «έπιασαν» τον ίδιο χώρο που είχαν πέρσι. Στις 2 η ώρα μετά το μεσημέρι, έφτασε το πρώτο τρακτέρ από την Καρδίτσα και στις 2.45 μ.μ. το τελευταίο. Τα μηχανήματα που τοποθετήθηκαν, με πρόγραμμα και τάξη, γέμισαν έναν τεράστιο χώρο που εκτείνεται κατά μήκος και των δυο ρευμάτων της Εθνικής Οδού. Σε λίγα λεπτά της ώρας είχαν στηθεί και τα αναγκαία καταλύματα στα οποία οι αγρότες θα στεγαστούν όσες μέρες θα διαρκέσει ο αγώνας.

Αργά το απόγευμα έγινε η πρώτη συγκέντρωση - συνέλευση των αγωνιζόμενων αγροτών, όπου εμφανής ήταν η ικανοποίηση και η χαρά για το πετυχημένο ξεκίνημα της κινητοποίησης - η οποία, ας σημειωθεί, είναι εμφανώς μεγαλύτερη σε αριθμό τρακτέρ από την περσινή - και εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση της μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό, από χτες το βράδυ και διαρκώς στη συνέχεια, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα επισκέπτονται τα χωριά των νομών της περιοχής, καλώντας κι άλλους αγρότες να πάρουν τα τρακτέρ τους και να πάνε για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραγγελία δικαστικών διώξεων!

Τις δικαστικές διώξεις σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς βάζει μπρος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης και εγκατάλειψης του αγώνα. Η αρχή έγινε χτες από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λύσει τα προβλήματα της αγροτιάς με εισαγγελικές παραγγελίες και με συνέχιση των αγροτοδικείων.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ζήτησε την τιμωρία όσων έχουν κατέβει στους δρόμους του αγώνα. Γνώριμη μέθοδος που εφαρμόστηκε και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, αλλά δεν έκαμψε το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών μέχρι τώρα. Οσο υπάρχουν προβλήματα, η αγροτιά θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί. Οπως γινόταν και στο παρελθόν, από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης δόθηκε εντολή στην αστυνομία ν' αναλάβει έργο. Κι αυτό μπορούν να κάνουν κι άλλοι εισαγγελείς στις περιοχές όπου η αγροτιά βγήκε στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφό του προς τις αστυνομικές αρχές με το οποίο ζητείται να σχηματίζονται δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά «μπλόκα» στο Νομό Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τονίζει ότι «η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών». Ο εισαγγελέας ακόμη επισημαίνει ότι το κλείσιμο των δρόμων «προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων, ουσιώδη όρο της κοινωνικής ζωής».

Επίσης στο έγγραφο αναφέρεται πως «πρόκειται για αδίκημα για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ αν δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία, η καταμήνυση των δραστών είναι αυτονόητη υπηρεσιακή υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ.».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμέριστη στήριξη στο δίκιο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε σχόλιο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα για να εμποδίσει στο ξεκλήρισμά της. Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων.

Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής δεν είναι αποτελέσματα λανθασμένων χειρισμών ή κακής διαχείρισης. Είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Από αυτή την πολιτική ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Γι' αυτό διαχωρίζουν τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, προκειμένου να διώξουν ολοκληρωτικά τη φτωχή αγροτιά και να συγκεντρώσουν γη και παραγωγή σε λίγους.

Καμία ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματά των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς - μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Λαϊκή συσπείρωση και δράση για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή θύελλα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδία και απειλές στην αγροτιά

Τα μπλόκα «δεν είναι μέσον αγώνα» είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαφήμισε τα μέτρα που ευνοούν τους μεγαλοαγρότες

Να αποτρέψει τις αγροτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να σύρει τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» που θα έρθει να νομιμοποιήσει την αντιαγροτική πολιτική των εταίρων του δικομματισμού και της ΕΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση. Εντείνοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλώτης, αφού αρχικά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, στη συνέχεια τους κάλεσε προκλητικά να «αντιληφθούν ότι το να κλείνουμε τους δρόμους, δεν είναι μέσον αγώνα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε επίσης συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, επικαλούμενος τη διαδικασία του «διαλόγου» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα με την υπονόμευση των αγώνων, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση των «μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στην παραγωγή και στην εμπορία», σημειώνοντας ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να προχωρήσει ο επαγγελματίας αγρότης».

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, προχωράει στο διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», προκειμένου να διώξει ολοκληρωτικά τη φτωχή αγροτιά από τα χωράφια και να ενισχύσει τη συγκεντροποίηση της γης στα χέρια των λίγων αγροτοκαπιταλιστών.

Αυτήν τη στρατηγική επιδίωξη έρχεται να προωθήσει και ο στημένος «κοινωνικός διάλογος» ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ΟΚΕ και το υπουργείο Οικονομίας, η τελική φιέστα του οποίου, όπως ανακοίνωσε χτες ο Γ. Πεταλωτής, θα γίνει στις 25 και στις 26 Γενάρη στο Ζάππειο. «Θα πάρουμε μέτρα τα οποία είναι θετικά προς τους αγρότες (...)έτσι ώστε να πειστούν για να σταματήσουν αυτές οι κινητοποιήσεις», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής φανερώνοντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Με στόχο να παραπλανήσει τη μικρομεσαία αγροτιά, ο Γ. Πεταλωτής παρουσίασε «σαν μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους που έχει ο Ελληνας αγρότης», την «αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11%», τις «ρυθμίσεις των δανείων» και τις εξευτελιστικές «αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, τα οποία φυσικά δε δίνουν λύση στα οξύτατα προβλήματα των μεσαίων και φτωχών αγροτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες δεν έχουν καταβληθεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του μητρώου των αγροτών» και υποστήριξε ότι η καταβολή τους θα «αρχίσει από τις 15 Μαρτίου».

ΚΚΕ
Μονόδρομος ο αγώνας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση ας μην κοροϊδεύει. Η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει εξυπηρετεί εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά. Γι' αυτό ο αγώνας της είναι μονόδρομος».

ΚΚΕ
Μέρος κυβερνητικού σχεδίου η εισαγγελική παρέμβαση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την τρομοκρατική παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά των αγροτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Η τρομοκρατική παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδίου προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς για να μην ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά της. Αποδεικνύεται ότι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν αλλάζουν. Η απάντηση στους φτωχούς αγρότες είναι και πάλι τα αγροτοδικεία και τα βουλκανιζατέρ. Ας μην τολμήσει η κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει γιατί οι αγρότες δεν είναι μόνοι. Απέναντί της θα βρει όλους τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ