ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Ενιαίος αγώνας

Να βάζεις πάντα όλα τα πράγματα με το κεφάλι πάνω και τα πόδια κάτω.

Οταν δεν το κάνεις, είσαι υποχρεωμένος να καταπιείς την κάθε Μακρή του ΑΛΤΕΡ που σου λέει πως για το αγροτικό φταίει ότι δεν προχώρησε η «ψηφιοποίηση», το κάθε «συγκρότημα» που επιμένει πως αν δεν αλλάξει η παραγωγή μέλλον δεν έχουν οι αγρότες κι άλλα παρόμοια που έχουν απαντηθεί ξανά και ξανά αλλά επειδή ο ανορθολογισμός έχει το πάνω χέρι επανέρχονται προς λαϊκή κατανάλωση.

Ας τα πάρουμε απ' την αρχή.

Ολα τα στοιχεία - κι εδώ κι έξω - μαρτυρούν πως η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή συγκεντρώνεται σε όλο και πιο λίγα χέρια. Αυτό συμβαίνει ως νομοτελειακή τάση του κεφαλαίου που την υπηρετεί η πολιτική που εφαρμόζεται και ευνοεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης από τη μια οι μικροί αγρότες πετιούνται στο περιθώριο, κι από την άλλη οι εργάτες τρέφονται - ντύνονται με κόστος ολοένα και πιο ακριβό.

Στη βάση αυτής της εξέλιξης - πριν υπαχθούν τα πράγματα στις ανάγκες του κεφαλαίου - υπάρχει η πρωτογενής ανάγκη του ανθρώπου να τρέφεται - ντύνεται και η επίσης πρωτογενής δραστηριότητα του ανθρώπου να εξασφαλίσει τα βρώσιμα. Η εξέλιξη που οδήγησε στην ύπαρξη του κεφαλαίου έφερε και την αντίθεση ανάμεσα στις ανάγκες. Τις ανάγκες του κεφαλαίου από τη μια και τις ανάγκες των ανθρώπων από την άλλη. Οι σχέσεις των ανθρώπων έγιναν εμπορικές - ανταγωνιστικές. Με τελικό αποτέλεσμα στις μέρες μας το παράδοξο: Να αυξάνεται τρομακτικά η παραγωγικότητα της εργασίας και να βαθαίνει παράλληλα η φτώχεια και η εξαθλίωση για τους παραγωγούς του πλούτου. Αυτό που μετατρέπει την εργασία από πηγή ευημερίας σε κατάσταση δυστυχίας είναι το κεφάλαιο, η αρπαγή δηλαδή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου και η ιδιοποίησή του από τους κατόχους των μέσων παραγωγής.

Στην εποχή του ιμπεριαλισμού, στην εποχή δηλαδή της κυριαρχίας των μονοπωλίων, οι σχέσεις άμεσου παραγωγού, δηλαδή του εργάτη, και κεφαλαιοκράτη φτάνουν αναγκαστικά στο ως εδώ και μη παρέκει. Ισχύει για τους εργάτες, ισχύει και για τους φτωχούς αγρότες.

Αυτό είναι που πρέπει να ανατραπεί! Οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Τη συνείδηση προς μια τέτοια εξέλιξη προσπαθούν να αναστείλουν τα δεκάδες επιμέρους «ρεπορτάζ» που μιλούν για «κομμένη στα τέσσερα Ελλάδα», και το «άδικο» των αγροτών, που ενώ - λένε τα ρεπορτάζ - έχουν δίκιο, το χάνουν όταν μπλοκάρουν τους δρόμους. Από κοντά κι αυτοί που - βγάζοντας μπιμπίκια στην πιθανότητα να ενωθούν οι εργάτες με τους αγρότες - προτείνουν συνεννόηση των αγροτών με τους «καταναλωτές» (οποία αταξική ιδιότητα) για να αντιμετωπιστούν κάποιοι μεσάζοντες. Κολοκύθια!

Το πρόβλημα των εργατών και των αγροτών δεν είναι κάποιοι «μεσάζοντες», αλλά τα μονοπώλια, που όπως συμπιέζουν την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης, έτσι μηδενίζουν και τις τιμές στα προϊόντα. Λύση που να περιέχει το κέρδος των μονοπωλίων και ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τους παραγωγούς του πλούτου δεν υπάρχει.

Τα πράγματα έχουν φτάσει εκεί που αναγκαστικά αγρότες και εργάτες θα αρχίσουν να βλέπουν τον κοινό εχθρό και κοινά θα προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν.

Αυτό είναι που βάζει σε συναγερμό τις δυνάμεις που δουλεύουν για τη μακροημέρευση του συστήματος. Γι' αυτό και οι αναλύσεις για τους «μεσάζοντες» - που υπάρχουν αλλά δεν είναι ο εμποράκος της γειτονιάς - γι' αυτό και οι προτάσεις για «καταναλωτικό κίνημα» που, δήθεν, θα λύσει το πρόβλημα.

Η συγκέντρωση της γης, του συνόλου της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλίων είναι νομοτέλεια για τον καπιταλισμό. Οποιος δεν το καταλαβαίνει στα χωράφια, ας το δει στα ναυπηγεία. Που συζητάνε σήμερα την πρόταση για ένωση των τριών ναυπηγείων σε ένα. Οταν το ζήταγε αυτό το ταξικό κίνημα το χαρακτήριζαν ανεδαφική πρόταση. Η διαφορά είναι στην ιδιοκτησία και στο κριτήριο για το ποιες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν. Το ταξικό κίνημα βλέπει ενιαίες τις ανάγκες των εργατών, τις ανάγκες των νησιωτών, τις ανάγκες των λαών να επικοινωνούν και θαλάσσια και με βάση αυτό αξιώνει δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγοεπισκευών και ακτοπλοΐας - μεταφορών σε όφελος του λαού. Το κεφάλαιο βλέπει την ανάγκη του να αυξάνουν τα κέρδη του και επιδιώκει να συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λιγότερους ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής ώστε να σουμάρει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από την παραγωγικότητα της εργασίας. Με μικρή παραλλαγή συμβαίνει το ίδιο και στην αγροτική παραγωγή.

Διά ταύτα: Στην επιδίωξη του κεφαλαίου να τα υποτάξει όλα στο δικό του μεγαλύτερο κέρδος, πρέπει να αντιταχθεί η επιδίωξη για κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Η εξειδίκευση του στόχου ανάμεσα στους εργάτες και τους αγρότες οδηγεί σε κοινό μέτωπο. Κι αυτό είναι που πρέπει να γίνει.

Ασχετο: Μέρες που 'ναι καλό είναι να ξέρουμε και την ώρα της λεγόμενης διασκέδασης - που κακώς μάθαμε να την ξεχωρίζουμε απ' την υπόλοιπη ζωή μας - τι ακούμε - τραγουδάμε και γιατί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΠΡΩΤΟΙ

ΕΝΑΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ: «Ποτέ άλλοτε, από τότε που άρχισε η ιστορία της ανθρωπότητας, δεν έπεφταν να κοιμηθούν νηστικοί τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι σήμερα (...) αυτοί που μας έτρεφαν έμειναν χωρίς καμιά προστασία (...) μια χούφτα γιγάντιες επιχειρήσεις επέβαλαν τη συγκέντρωση και τον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής τροφίμων (...) Η κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική όξυνε τις ανισότητες μεταξύ των αγροτών. Το 70% των αγροτικών ενισχύσεων κατέληξε στα χέρια του 20% των μεγαλύτερων αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων. Ετσι, σε παραδοσιακά αγροτικές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός αποδεκατίστηκε: μειώθηκε στο ένα πέμπτο από αυτό που ήταν το 1950 (...) Οι αγρότες είναι οργισμένοι. Οι ρίζες τους είναι βαθιές στο χώμα που δουλεύουν, όσο χρειάζεται για να μπορούν να καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος μας πηγαίνει ανάποδα. Είναι ένας κόσμος με κυκλώματα διανομής που τους στραγγαλίζουν και με τρόπους παραγωγής που θέλουν να τους μετατρέψουν σε εξαρτήματα των μεγάλων αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων. Αυτοί που θα τους άξιζε να ήταν οι πρώτοι, έχουν καταντήσει οι έσχατοι» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ: «Δεν προσδιόρισε η υπουργός, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι και τα τρόφιμα, τι θα κάνει το υπουργείο της για να χτυπηθούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αγρίως και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Συμπέρασμα που προκύπτει από τα συμφραζόμενα: Δεν θα κάνει τίποτε. Αν, όμως, οι παραγωγοί συνδεθούν με τους καταναλωτές, μέσω ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος, μπορεί να συμπιεστούν οι μεσάζοντες» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΔΕ ΚΡΥΒΕΤΑΙ: «Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Στο ερώτημα αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά απερίφραστα: όλοι μας, με τους έμμεσους φόρους (...) γιατί μας τα λέει όλα αυτά σήμερα; (...) μας προϊδεάζει για μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν σε πρώτη φάση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για να μην υπάρξει ενδοκυβερνητική γκρίνια, εσωκομματική σύγκρουση και κοινωνική έκρηξη» (η Γ. Αντωνοπούλου στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ

για να αποτύχουν τα αντιλαϊκά μέτρα

ΤΑ ΝΕΑ: Πρώιμα τρακτέρ αιφνιδιάζουν την κυβέρνηση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαχαίρι στα επιδόματα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φόρος κοινωνικής ασφάλισης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρία στοιχήματα για το Πρόγραμμα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ συναίνεσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΕΘΝΟΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ στη νέα φορολογική δήλωση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από 400.000 ευρώ ο φόρος των «πλουσίων»

Η ΑΥΓΗ: Θηλιά στον λαιμό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μετρα - σοκ για χρέη στο ΙΚΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας

ΑΥΡΙΑΝΗ: 25.000 ΤΑΜΙΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΤΕ κ. Παπανδρέου;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΛΗΣΤΕΣ, ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΟΙ και ο Χρυσοχοΐδης στους ...αγρότες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ

Η ΧΩΡΑ: Τέρμα στις αυλές και τα φέουδα των αρχηγών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Συγκέντρωση

«Πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας (Σύρος, Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς), κατέθεσε, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, στα αρμόδια υπουργεία ο όμιλος Νεώριο Σύρου, που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας (...) Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ελληνικού ναυπηγικού ομίλου, αυτή αξιοποιεί το γεγονός ότι αφενός ελέγχεται πλήρως από ελληνικά κεφάλαια, αφετέρου διαθέτει και τη στήριξη του γαλλικού κρατικού ναυπηγικού ομίλου DCNS (...) Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει τις φρεγάτες FREMM της DCNS για ένταξη στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού και ήδη το υπουργείο Αμυνας διεξάγει διαπραγματεύσεις για τους όρους προμήθειας. Επιπλέον, η γαλλική εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την κατασκευή των φρεγατών FREMM στην Ελλάδα». (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ιμπεριαλισμός

«Οι κραταιές ΗΠΑ με τον προ τριετίας τυφώνα "Κατρίνα" απέδειξαν ότι είναι ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια φυσική καταστροφή (...) του λόγου το ασφαλές επαληθεύεται και τώρα (...) στερούμενες δυνάμεων πολιτικής προστασίας αλλά και θέλοντας να μην αφήσουν την πρωτοβουλία σε άλλες χώρες κίνησαν τα πολεμικά σκάφη τους και αποβιβάζουν στρατεύματα στο μαρτυρικό Πορτ Ο Πρενς». (ο Χ.Θ. στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ)

Ασχετο;

«Είναι βιολόγος, αλλά παίζει κι ερμηνεύει ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με τον παλιό τρόπο. Προτιμάει να 'χει ένα καλό σταθερό στέκι (...) ο Κώστας Καλαφάτης με την κιθάρα του κι ένα μπουζούκι αναβιώνει κάθε Σάββατο (...) τις συνθήκες των παλιών κουτουκιών. Λέει με αυθεντικό τρόπο από Μάρκο και Καζαντζίδη μέχρι ...Doors (...) δημιουργήθηκαν μαγαζιά που σερβίρουν κυρίως ουίσκι. Τι σχέση έχει αυτό με το ρεμπέτικο; Πιστεύω ότι αυτό το είδος τραγουδιού έχει άμεση σχέση με ό,τι τρως και πίνεις. Ερχεται σαν συνέχεια μιας βασικής ανάγκης και συνδυάζεται με μια άλλη βασική ανάγκη, να εκφράσεις τον καημό σου και να σιχτιρίσεις τα βάσανά σου». (η συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ