ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύσφιγξη των ισραηλινο-γερμανικών σχέσεων

Καλό αλλά μουδιασμένο το κλίμα στην Αγκυρα κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Κοινή» συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων της Γερμανίας και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Βερολίνο σε μια συμβολική κίνηση με την οποία οι δύο πλευρές, όπως δήλωναν, θέλησαν να εκφράσουν τις στενές διμερείς σχέσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφτασε στο Βερολίνο συνοδευόμενος από πολλούς υπουργούς του για την εκδήλωση αυτή που είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες.

Οπως ανακοινώθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών που θα διεξαχθούν σε πανηγυρική ατμόσφαιρα για τον εορτασμό της επανάληψης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ - Γερμανίας το 1965, κυριαρχούν η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, οι κοινές περιβαλλοντολογικές πρωτοβουλίες, καθώς και οι εξελίξεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία». Αν και η γερμανική διπλωματία έχει σχετικά μικρή επιρροή στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, φαίνεται ότι έχει ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας, από το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι ο τρίτος, κατά σειρά, εμπορικός εταίρος του Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αποκατάσταση μεν αλλά...

Οτι έχουν αφήσει πίσω τους «το δυσάρεστο περιστατικό» μεταξύ του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν και του Τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ανέβασε τους διπλωματικούς τόνους μεταξύ των δύο πλευρών, διαβεβαίωναν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας και οι Τούρκοι συνομιλητές του. Ο Εχούντ Μπαράκ πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στην Αγκυρα, την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον ομόλογό του Βετσντί Γκονούζ, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Αντικείμενο των επαφών, επισήμως, ήταν οι μεταξύ τους στρατιωτικές συμφωνίες καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα. Εντούτοις, Τούρκοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμείνουν σε λεπτή ισορροπία καθώς είναι προφανής η επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο διαμεσολαβητή και μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο.

«Να κηρύξει το τέλος του παιχνιδιού» όσον αφορά στην «ειρηνευτική διαδικασία» καλεί την Ουάσινγκτον με επίσημη ανακοίνωσή του ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος όσο η ισραηλινή πλευρά επιμένει να μην «παγώνει» πλήρως τον εποικισμό. Η ανακοίνωση Αμπάς έρχεται ενώ αναμένεται, στην περιοχή, εντός των ημερών η άφιξη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύωρες μάχες στην «καρδιά» της πρωτεύουσας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επί ώρες μαίνονταν σκληρές μάχες στο θεωρητικώς ασφαλέστερο σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας μεταξύ ενόπλων Ταλιμπάν και αφγανικών όπως και κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση στη χώρα κάθε άλλο παρά υπό έλεγχο βρίσκεται. Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν τρία κύματα επιθέσεων με καμικάζι ενόπλους, με διαφορά περίπου δύο ωρών το καθένα από το άλλο.

Οι συγκρούσεις διήρκεσαν περισσότερο από πέντε ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο, η Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Παιδείας, το πολυτελές ξενοδοχείο «Σερένα» που φιλοξενεί κυρίως ξένους, αλλά και δύο πολυώροφα πολυκαταστήματα. Συνολικά σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι (επτά Ταλιμπάν, Αφγανοί στρατιώτες, αλλά και πολίτες) και τραυματίστηκαν 71, εκ των οποίων οι 35 επίσης είναι άμαχοι. Οι υπουργοί της «κυβέρνησης» Καρζάι, οι οποίοι ορκίζονταν τη στιγμή της επίθεσης στο Προεδρικό Μέγαρο παρά το ότι οι περισσότεροι απορρίφθηκαν από το κοινοβούλιο, φαίνεται ότι ήταν ο κύριος στόχος, αλλά γνωστοποιήθηκε ότι δεν έπαθαν τίποτε.

Ο επικεφαλής των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, μίλησε για «εκπληκτικό παράδειγμα περιφρόνησης της ανθρώπινης ζωής», αλλά απέφυγε να σχολιάσει το ότι έφτασαν στο κέντρο της πόλης.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Λύτρα για ελληνικό πλοίο

Με εμπλοκή της ελληνικής δύναμης που συμμετέχει στην «αντιπειρατική» αποστολή της ΕΕ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Πλώρη για το λιμάνι του Ντέρμπαν στη Ν. Αφρική έβαλε χτες το ελληνικό υπερδεξαμενόπλοιο «Μaran Centaurus» με 28μελές πλήρωμα και φορτίο 2.000.000 βαρέλια πετρελαίου αφότου αφέθηκε ελεύθερο απ' τους Σομαλούς πειρατές μετά την καταβολή λύτρων που κυμαίνονται από 5.500.000 ως 7.000.000 δολάρια!

Η απελευθέρωση του σκάφους ήταν περιπετειώδης λόγω της αψιμαχίας δύο αντίπαλων πειρατικών ομάδων που διεκδικούσαν τα λύτρα. Η μία ήταν η ομάδα των πειρατών που είχε καταλάβει το σκάφος και βρισκόταν εκεί και η άλλη μία ήταν ομάδα «περαστικών» πειρατών που έμαθαν για τα υψηλά λύτρα και θέλησαν να τα βάλουν στο χέρι. Οι πειρατές που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος ζήτησαν την... παρέμβαση της αντιπειρατικής δύναμης της ΕΕ καθώς οι ανταλλαγές πυρών με τους αντιπάλους τους απειλούσαν να τινάξουν το σκάφος - με το ιδιαίτερα εύφλεκτο φορτίο του - στον αέρα... Τους μη επιβιβασμένους στο σκάφος πειρατές απέτρεψε ελικόπτερο που απογειώθηκε απ' την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία και συνόδευσε το «Maran Centaurus» μετά τη λήξη της αψιμαχίας και την καταβολή των λύτρων, μετατρέποντας έτσι (για μία ακόμη φορά) το Πολεμικό Ναυτικό σε δύναμη ασφαλείας και προστασίας του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Αργότερα πάντως, γνωστοποιήθηκε πως ο καβγάς που ξέσπασε εν πλω μεταξύ των Σομαλών πειρατών για τα λύτρα μεταφέρθηκε στην ξηρά και εξελίχθηκε σε σύγκρουση με βαριά όπλα και άγνωστο αριθμό θυμάτων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Απελευθερώθηκε, χτες, μετά από 30χρονη κάθειρξη, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά που το 1981 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το ΙΙ. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωναν ότι σε εφόδους ειδικών δυνάμεων σε 25 σπίτια στα Αδανα συνέλαβαν 20 άτομα ως μέλη της «αλ Κάιντα». Στα σπίτια εντοπίστηκαν όπλα, εκρηκτικά και υπολογιστές. Υπενθυμίζεται ότι η «αλ Κάιντα» είχε αναλάβει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο βρετανικό προξενείο, στην τράπεζα HSBC και σε εβραϊκές συναγωγές, το 2003, οι οποίες είχαν προκαλέσει το θάνατο σε 63 ανθρώπους.

ΡΙΑΝΤ.-- Στη σαουδαραβική πρωτεύουσα έφθασε, αργά χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντουλάχ με τον οποίο θα συζητήσει ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και περιφερειακά θέματα.

ΡΟΣΤΟΦ-ΟΝ-ΝΤΟΝ.-- Πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς θέρμανση εξαιτίας της έκρηξης που σημειώθηκε σε αγωγό φυσικού αερίου στο ρωσικό Βόρειο Καύκασκο, την Ινγκουσετία.

ΚΑΙΡΟ.-- Ο Σκεντέρ Χισένι, υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών, ζήτησε χτες απ' το Κάιρο όπου μετέβη για συνάντηση με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, την αναγνώριση του προτεκτοράτου με το «επιχείρημα» ότι το Κοσσυφοπέδιο «αξίζει την υποστήριξη του αραβικού και του μουοσυλμανικού κόσμου».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πυρκαγιά υπό ανεξακρίβωτες συνθήκες ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε παραγκούπολη της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, Μανίλα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού και το κάψιμο πολλών εκατοντάδων παραγκών με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγα πάνω από 4.000 άτομα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Διαχειριστική κυβερνητική αλλαγή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Νέος πρόεδρος της Χιλής εξελέγη ο υποψήφιος της «Συμμαχίας για τη Χιλή» (Alianza por Chile), Σεμπαστιάν Πινιέρα, επονομαζόμενος και Χιλιανός Μπερλουσκόνι με 51,61% των ψήφων, έναντι του πρώην Προέδρου υποψήφιου της «Συμφωνίας Κομμάτων για τη Δημοκρατία» (Concertaciοn de Partidos por la Democracia) - συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών - Εντουάρδο Φρέι, ο οποίος έλαβε ποσοστό 48,38% (και στήριζαν και η συμμαχία «Μαζί μπορούμε περισσότερα» που συμμετέχει και το ΚΚ Χιλής και άλλος ένας σοσιαλδημοκρατικός συνδυασμός).

Μετά τη νίκη του ο πολυεκατομμυριούχος Πινιέρα απηύθυνε έκκληση «για ενότητα», ενώ από την πλευρά του ο Εντουάρδο Φρέι αναγνώρισε την ήττα του. Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής Εντμούντο Πέρες Γιόμα, δήλωσε: «Η χώρα έκανε στροφή προς τα δεξιά, η τάση είναι σαφής». Φυσικά, τα περί «δεξιάς στροφής» δεν ανταποκρίνονται αφού διαχειριστική πολιτική, αντιλαϊκή, εφάρμοσαν και οι «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις από το 1990 έως σήμερα από όταν έπεσε η χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Μπορεί να προβάλλεται ότι ο Πινιέρα είναι εναντίον της αναθεώρησης του συντάγματος ή υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος της αγοράς, ωστόσο οι κυβερνήσεις της «κεντροαριστεράς» δύο ολόκληρες δεκαετίες δεν προχώρησαν στην αναθεώρηση, ενώ λίγες μέρες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η νυν πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ παρενέβη προσωπικά ώστε να μην πραγματοποιηθεί η απεργία των εργαζομένων στην «Codelco», τη μεγαλύτερη επιχείρηση χαλκού και κινητήρα της οικονομίας της Χιλής. Εξάλλου τις καταγγελίες για διαφθορά αξιοποίησε ο Πινιέρα, προβάλλοντας πρόσωπο καλύτερου διαχειριστή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο β' γύρο ο νέος Πρόεδρος

KIEBO.--

Ο επόμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας τελικά θα επιλεγεί στο δεύτερο γύρο, στις 7 Φλεβάρη καθώς κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων. Με καταμετρημένο το 95,18% ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς (θεωρείται ως φιλορώσος και δηλώνει ότι δε θέλει ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ) συγκεντρώνει το 35,42%. Εμφανής είναι η υποχώρηση του φιλοδυτικού «πορτοκαλί» μπλοκ με την ως τώρα πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο να λαμβάνει το 24,95%. Ακολουθεί ο τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο με 13,01%, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αρσένι Γιάτσνιουκ με 6,96%, ο μέχρι τώρα «πορτοκαλί» Πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο με 5,5%. Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Πιότρ Σιμονένκο, συγκεντρώνει το 3,55%. Η συμμετοχή υπολογίζεται να φτάνει το 67%.

Η Τιμοσένκο βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση συμμάχων για το δεύτερο γύρο ενώ έσπευσε χτες να κατηγορήσει τον Γιανούκοβιτς πως «έκλεψε» τουλάχιστον 3% απ' αυτήν κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας. Ωστόσο, είναι φανερό ότι όποιος και να είναι ο αυριανός διαχειριστής στην κυβέρνηση, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν το μάρμαρο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ