Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύσφιγξη των ισραηλινο-γερμανικών σχέσεων

Καλό αλλά μουδιασμένο το κλίμα στην Αγκυρα κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Κοινή» συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων της Γερμανίας και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Βερολίνο σε μια συμβολική κίνηση με την οποία οι δύο πλευρές, όπως δήλωναν, θέλησαν να εκφράσουν τις στενές διμερείς σχέσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφτασε στο Βερολίνο συνοδευόμενος από πολλούς υπουργούς του για την εκδήλωση αυτή που είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες.

Οπως ανακοινώθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών που θα διεξαχθούν σε πανηγυρική ατμόσφαιρα για τον εορτασμό της επανάληψης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ - Γερμανίας το 1965, κυριαρχούν η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, οι κοινές περιβαλλοντολογικές πρωτοβουλίες, καθώς και οι εξελίξεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία». Αν και η γερμανική διπλωματία έχει σχετικά μικρή επιρροή στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, φαίνεται ότι έχει ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας, από το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι ο τρίτος, κατά σειρά, εμπορικός εταίρος του Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αποκατάσταση μεν αλλά...

Οτι έχουν αφήσει πίσω τους «το δυσάρεστο περιστατικό» μεταξύ του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν και του Τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ανέβασε τους διπλωματικούς τόνους μεταξύ των δύο πλευρών, διαβεβαίωναν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας και οι Τούρκοι συνομιλητές του. Ο Εχούντ Μπαράκ πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στην Αγκυρα, την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον ομόλογό του Βετσντί Γκονούζ, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Αντικείμενο των επαφών, επισήμως, ήταν οι μεταξύ τους στρατιωτικές συμφωνίες καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα. Εντούτοις, Τούρκοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμείνουν σε λεπτή ισορροπία καθώς είναι προφανής η επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο διαμεσολαβητή και μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο.

«Να κηρύξει το τέλος του παιχνιδιού» όσον αφορά στην «ειρηνευτική διαδικασία» καλεί την Ουάσινγκτον με επίσημη ανακοίνωσή του ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος όσο η ισραηλινή πλευρά επιμένει να μην «παγώνει» πλήρως τον εποικισμό. Η ανακοίνωση Αμπάς έρχεται ενώ αναμένεται, στην περιοχή, εντός των ημερών η άφιξη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ