Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Αντικατέστησαν το κεντρικό σοβιετικό μνημείο

Η παραχάραξη της Ιστορίας και η προσπάθεια να εξαλειφθεί η ηρωική σοβιετική περίοδος εκτείνεται πλέον σ' όλο το έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Οπως έγινε γνωστό την προηγουμένη εβδομάδα στο κέντρο της Τασκένδης, στη θέση όπου βρισκόταν το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν ανήγειραν μνημείο προς τιμήν των σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που ονομάζεται «Ορκος στην Πατρίδα».

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του καινούριου μνημείου και εξέφρασε την πεποίθηση πως το γεγονός αυτό θα είναι σημαντικό από την ιστορική, πνευματική και πολιτική πλευρά. «Εάν θα συγκρίνουμε το καινούριο μνημείο με το προηγούμενο που επί πολλά χρόνια βρισκόταν σ' αυτή τη θέση, απεικονίζοντας την ιδεολογία του παλιού καθεστώτος, νομίζω πως χωρίς περιττά σχόλια όλα γίνονται φανερά», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Να σημειωθεί πως το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη ξεμονταρίστηκε στο τέλος του Νοέμβρη του 2009. Μαζί με το μνημείο από το Πάρκο της πολεμικής δόξας μεταφέρθηκαν και οι προτομές των Σοβιετικών στρατιωτικών και τα μοντέλα των σοβιετικών μηχανικών πολεμικών μέσων.

Οι ενέργειες αυτές των αρχών του Ουζμπεκιστάν έρχονται να προστεθούν σε άλλες, που λαμβάνονται σε πολλές χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η αστική τάξη είναι αμείλικτη με την ιστορική αλήθεια. Στη Βαλτική και στην Ουκρανία στήνει μνημεία σε όσους στήριξαν τις φασιστικές ορδές, ενώ στην ίδια τη Ρωσία βραβεύονται από το κράτος όσοι δικαιώνουν τον προδότη στρατηγό Βλάσοφ και το ναζιστικό «απελευθερωτικό στρατό του», όπως ο γνωστός αντικομμουνιστής νομπελίστας συγγραφέας Α. Σολζενίτσιν. Την περασμένη βδομάδα ήταν η σειρά της αστικής τάξης του Ουζμπεκιστάν να επιχειρήσει να ρίξει στη λήθη το σοβιετικό παρελθόν και την Αντιφασιστική Νίκη.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ