ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μεγαλώνουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέφερε χτες τη σκέψη επιβολής άμεσου φόρου ως απάντηση στα ελλείμματα των Ταμείων

Μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πρόσθετος φόρος σε βάρος των εργαζομένων είναι τα τρία συστατικά της συνταγής για το Ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για άλλη μια φορά η Επιτροπή των «ειδικών» που έχουν συστήσει κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι.

Χτες η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης περί επιβολής ειδικού φόρου για το Ασφαλιστικό, καθώς ερωτηθείς σχετικά ο Γ. Πεταλωτής απάντησε: «Υπάρχει σκέψη, υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης, θα εξειδικευθεί όμως, όταν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου».

Σημειώνεται ότι με πρόσχημα την «έλλειψη πόρων» και ενώ τα αποθεματικά των Ταμείων λεηλατήθηκαν επί δεκαετίες από κυβερνήσεις και εργοδοσία, η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και ρίχνει την πρόταση για επιβολή άμεσης φορολογίας. Τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, «εξειδίκευσε» στη συνέχεια μέλος της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό προτείνοντας την επιβολή φόρου «στην κατανάλωση (π.χ. στον ΦΠΑ, στη βενζίνη, στο αλκοόλ, στα τσιγάρα ή σε άλλα προϊόντα) είτε στο εισόδημα». Ταυτόχρονα, ως «εναλλακτική» λύση προτάθηκε επιβολή φόρου «μέσω της γενικής φορολογίας» ή «συνδυασμός των παραπάνω μέτρων».

Και σε αυτό το άθλιο παιχνίδι της «έλλειψης πόρων» έχει επιδοθεί και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αναπαράγοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Οσο για τις προτάσεις της για τους νέους πόρους, αυτές δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού η ΓΣΕΕ δε θέτει ζήτημα επιστροφής των κλεμμένων αποθεματικών και επιλέγει να αναζητά, μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, τους «νέους πόρους», που θα οδηγήσουν σε νέο χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων.

Το ίδιο όμως επώδυνες θα είναι οι ανατροπές που κυοφορούνται και στον πυρήνα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηδη, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδος, και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν χαράξει το περίγραμμα αυτών των ανατροπών, που προβλέπουν μια ελάχιστη «βασική σύνταξη» στο ύψος προνοιακού βοηθήματος, την εισαγωγή «ανταποδοτικότητας» με αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης, που θα οδηγούν στη μείωση της κύριας σύνταξης, καθώς και την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο σύστημα, άρα δε θα υπάρχει καμιά εγγύηση για το ύψος συντάξεων και παροχών.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη την τελική πρόταση, με την οποία οδηγούμαστε σε σύστημα «τριών πυλώνων» και θα περιλαμβάνει: Τη βασική σύνταξη ύψους περίπου 350 ευρώ, η οποία θα αναλογεί σε 4.500 μέρες εργασίας, αλλά δικαιούχοι αυτής θα είναι και ανασφάλιστοι υπό προϋποθέσεις. Για την προσαύξηση αυτής της σύνταξης θα απαιτούνται επιπλέον ένσημα, όμως η «ανταποδοτικότητα» για τις επιπλέον μέρες ασφάλισης θα προέλθει ύστερα από αλλαγή και των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης και του υπολογισμού του συντάξιμου μισθού, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση και όχι αύξηση των σημερινών συντάξεων. Προώθηση των επαγγελματικών ταμείων με φορολογικά κίνητρα και μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% κατ' εφαρμογή του νόμου Πετραλιά.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ
Διαδήλωσαν μαχητικά στη Νάουσα

Δυναμικός ήταν και ο συμβολικός αποκλεισμός του τοπικού καταστήματος του ΟΑΕΔ

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα διαλογητήρια, δε φτάνει που δεν έχουν σταθερό μεροκάματο, τώρα χάνουν ακόμα και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Χιλιάδες εργαζόμενοι στα διαλογητήρια, δε φτάνει που δεν έχουν σταθερό μεροκάματο, τώρα χάνουν ακόμα και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρωμένα 100 ένσημα και να καταργηθεί ο νόμος που σπρώχνει στην ασφάλιση στον ΟΓΑ τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, απαίτησαν με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εποχικοί εργαζόμενοι της Νάουσας. Από τις 8 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ όπου παρέμειναν για περίπου 1,5 ώρα, αποκλείοντας τον κεντρικό δρόμο.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, με οργανωτές του αγώνα τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σωματείο Εργαζομένων στη Διαλογή και Ψύξη και το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών, αποκάλυψαν την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που χέρι χέρι καταδικάζουν τους εργάτες στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των βιομηχάνων του κλάδου. Κάτω από την ένταση του προβλήματος, οι διοικήσεις των δύο σωματείων, θα συνεδριάσουν αύριο Τετάρτη προκειμένου να συζητήσουν τις μορφές παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Οι εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι, που στην πλειοψηφία τους καταφέρνουν με μεγάλη δυσκολία να πραγματοποιούν 30-100 ένσημα το χρόνο, καταδικάζονται να μην έχουν δικαίωμα να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας και να μένουν ακόμη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού που, από τη μία, φρόντισαν να εξασφαλίσουν για τους βιομηχάνους εργατικό δυναμικό που το αναγκάζουν να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ και, από την άλλη, αυξάνουν τα ένσημα που απαιτούνται για να δικαιούνται παροχές οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ παροχές.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι στις μη εποχικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συμπληρώσει 125 ένσημα (αφαιρουμένων των δύο τελευταίων μηνών) για να δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας. Με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, εκατοντάδες εργαζόμενοι δε θα έχουν δικαίωμα ούτε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί θα χρειάζονται 70 ημερομίσθια το 2010 για θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας και μέχρι το 2013 θα χρειάζονται 100. Επίσης, θα χρειάζονται 120 ημερομίσθια για να δικαιούνται παροχές από το ΙΚΑ (άδειες κλπ.).

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας με 100 ημερομίσθια. Ενταξη στο νόμο 1836/89 (περί εποχικών επαγγελμάτων) με δικαιούχους εποχικού βοηθήματος όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο. Ταμείο Ανεργίας με 80 ένσημα και πάνω χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι μήνες. Δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης με 30 ένσημα το χρόνο. Να καταργηθεί το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006, για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας όσων έχουν ΟΓΑ και να μπουν όλοι στο ΙΚΑ. Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2.000 ένσημα εποχικά.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ STAGE
«Στον αέρα» η καταβολή των δεδουλευμένων

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Δε φτάνει που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύθηκαν με τον πιο αισχρό τρόπο τους εργαζόμενους στα stage και στη συνέχεια τους πέταξαν στο δρόμο, τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να πληρώσει μια μερίδα αυτών των εργαζομένων, παρόλο που αυτοί προσέφεραν κανονικά τις εργασίες τους για όσο διάστημα απασχολήθηκαν σε υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης άφησε να εννοηθεί ότι είναι στον αέρα η πληρωμή των δεδουλευμένων σε απολυμένους των stage. Συγκεκριμένα είπε ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης, αρκεί οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν τοποθετηθεί «κατά τα προβλεπόμενα» και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Επίσης ανέφερε ότι θα πληρωθούν εάν υπάρχουν εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί και πρόβλεψη για πληρωμές. Ο υφυπουργός υπερασπίστηκε τη διατήρηση των stage στον ιδιωτικό τομέα, με τον ισχυρισμό ότι παντού στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοιου είδους προγράμματα που προσφέρουν εργασιακή εμπειρία.

«Ηξεις - αφήξεις» χαρακτήρισε την τοποθέτηση του υφυπουργού ο Θ. Παφίλης στην παρέμβασή του και είπε ότι είναι αδιανόητο να μην πληρωθούν αυτοί οι νέοι που χρησιμοποιήθηκαν με αισχρό τρόπο από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποιήθηκαν, είπε, δουλεύοντας ανασφάλιστοι για 460 ευρώ και αποτελεί πρόκληση σήμερα η κυβέρνηση, αφού τους εκμεταλλεύθηκε ως φθηνό εργατικό δυναμικό, να μην τους πληρώνει.

Ο βουλευτής τόνισε ότι είναι απαράδεκτο που η κυβέρνηση διατηρεί τα stage στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας έτσι στο κεφάλαιο φθηνό «κρέας» για εκμετάλλευση. Εμείς, είπε, ζητάμε τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα και την κατάργησή τους στον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους. Σχετικά με τη διαδικασία της μαθητείας, ο Θ. Παφίλης είπε ότι αυτή πρέπει να γίνεται μέσα στις σχολές και στις περιπτώσεις που απαιτείται απασχόληση σε επιχειρήσεις, αυτή να γίνεται με συγκεκριμένη σύμβαση, με μειωμένο ωράριο, με ασφάλιση και με πλήρη δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ