Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μεγαλώνουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέφερε χτες τη σκέψη επιβολής άμεσου φόρου ως απάντηση στα ελλείμματα των Ταμείων

Μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πρόσθετος φόρος σε βάρος των εργαζομένων είναι τα τρία συστατικά της συνταγής για το Ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για άλλη μια φορά η Επιτροπή των «ειδικών» που έχουν συστήσει κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι.

Χτες η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης περί επιβολής ειδικού φόρου για το Ασφαλιστικό, καθώς ερωτηθείς σχετικά ο Γ. Πεταλωτής απάντησε: «Υπάρχει σκέψη, υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης, θα εξειδικευθεί όμως, όταν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου».

Σημειώνεται ότι με πρόσχημα την «έλλειψη πόρων» και ενώ τα αποθεματικά των Ταμείων λεηλατήθηκαν επί δεκαετίες από κυβερνήσεις και εργοδοσία, η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και ρίχνει την πρόταση για επιβολή άμεσης φορολογίας. Τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, «εξειδίκευσε» στη συνέχεια μέλος της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό προτείνοντας την επιβολή φόρου «στην κατανάλωση (π.χ. στον ΦΠΑ, στη βενζίνη, στο αλκοόλ, στα τσιγάρα ή σε άλλα προϊόντα) είτε στο εισόδημα». Ταυτόχρονα, ως «εναλλακτική» λύση προτάθηκε επιβολή φόρου «μέσω της γενικής φορολογίας» ή «συνδυασμός των παραπάνω μέτρων».

Και σε αυτό το άθλιο παιχνίδι της «έλλειψης πόρων» έχει επιδοθεί και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αναπαράγοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Οσο για τις προτάσεις της για τους νέους πόρους, αυτές δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού η ΓΣΕΕ δε θέτει ζήτημα επιστροφής των κλεμμένων αποθεματικών και επιλέγει να αναζητά, μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, τους «νέους πόρους», που θα οδηγήσουν σε νέο χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων.

Το ίδιο όμως επώδυνες θα είναι οι ανατροπές που κυοφορούνται και στον πυρήνα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηδη, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδος, και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν χαράξει το περίγραμμα αυτών των ανατροπών, που προβλέπουν μια ελάχιστη «βασική σύνταξη» στο ύψος προνοιακού βοηθήματος, την εισαγωγή «ανταποδοτικότητας» με αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης, που θα οδηγούν στη μείωση της κύριας σύνταξης, καθώς και την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο σύστημα, άρα δε θα υπάρχει καμιά εγγύηση για το ύψος συντάξεων και παροχών.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη την τελική πρόταση, με την οποία οδηγούμαστε σε σύστημα «τριών πυλώνων» και θα περιλαμβάνει: Τη βασική σύνταξη ύψους περίπου 350 ευρώ, η οποία θα αναλογεί σε 4.500 μέρες εργασίας, αλλά δικαιούχοι αυτής θα είναι και ανασφάλιστοι υπό προϋποθέσεις. Για την προσαύξηση αυτής της σύνταξης θα απαιτούνται επιπλέον ένσημα, όμως η «ανταποδοτικότητα» για τις επιπλέον μέρες ασφάλισης θα προέλθει ύστερα από αλλαγή και των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης και του υπολογισμού του συντάξιμου μισθού, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση και όχι αύξηση των σημερινών συντάξεων. Προώθηση των επαγγελματικών ταμείων με φορολογικά κίνητρα και μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% κατ' εφαρμογή του νόμου Πετραλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ