ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Ταλαιπωρία των επιβατών και στις γραμμές της ΕΘΕΛ

Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, που μεταφράζονται σε καθυστερήσεις και λειψά δρομολόγια, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ

Στην τεράστια ταλαιπωρία από τη δυσλειτουργία του Ηλεκτρικού προστίθενται και τα προβλήματα στα δρομολόγια της ΕΘΕΛ

EUROKINISSI

Στην τεράστια ταλαιπωρία από τη δυσλειτουργία του Ηλεκτρικού προστίθενται και τα προβλήματα στα δρομολόγια της ΕΘΕΛ
Τα προβλήματα που εντοπίζονται και οξύνονται το τελευταίο διάστημα στη λειτουργία της ΕΘΕΛ, με άμεση αντανάκλαση στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Το τελευταίο διάστημα οξύνεται το φαινόμενο μείωσης του συγκοινωνιακού έργου από την Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) που εξυπηρετούν το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ του προγραμματισμένου έργου από τον ΟΑΣΑ και του πραγματοποιημένου από την ΕΘΕΛ. Σε καθημερινή βάση παραμένουν ακινητοποιημένα οχήματα στα αμαξοστάσια και ανεπάνδρωτες βάρδιες σε τέτοιο βαθμό που να υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία του θεωρητικού και του πραγματικού έργου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η καθημερινή ταλαιπωρία των επιβατών, όλες τις ώρες της ημέρας και κυρίως τις ώρες της αιχμής, που πηγαινοέρχονται στις εργασίες τους. Ο συνωστισμός των επιβατών, των λαϊκών στρωμάτων, μέσα στα λεωφορεία και γενικότερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός της ταλαιπωρίας, συμβάλλει και στη διάδοση της "νέας γρίπης".

Βασικές αιτίες είναι συνδυαστικά η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και ιδιαίτερα στην κίνηση (οδηγοί) και τεχνική υποστήριξη (τεχνικοί), η έλλειψη υποδομών στον τεχνικό τομέα, η καθυστέρηση προμήθειας ανταλλακτικών, αστοχία υλικών σε οχήματα πρόσφατων αγορών, η καθυστέρηση απόδοσης ανταλλακτικών από τις κατασκευάστριες εταιρείες εντός χρονικών ορίων εγγυήσεων και ο ελλιπής συντονισμός στον άξονα ΟΑΣΑ ΕΘΕΛ και ΕΘΕΛ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΑ.

Στον προϋπολογισμό για το 2010 δεν αναφέρονται τα απαιτούμενα κονδύλια για την υποστήριξη της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη βελτίωση του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου, αν και πότε θα γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις τουλάχιστον 1.100 οδηγών και 250 τεχνιτών για να καλυφθούν οι ανάγκες του συγκοινωνιακού έργου».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΟΡΟ - ΓΑΛΑΤΑ - ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ: Τεράστια είναι τα προβλήματα στις μονάδες Υγείας των παραπάνω περιοχών. Συγκεκριμένα, η θέση του παιδιάτρου είναι κενή τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τα παιδιά των περιοχών Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων να μένουν, ουσιαστικά, καθημερινά ακάλυπτα, αφού εξυπηρετούνται, όσο αυτό είναι δυνατόν, με παιδίατρο μια φορά τη βδομάδα στο Κέντρο Υγείας του Γαλατά. Επίσης κενή παραμένει η θέση τεχνολόγου ακτινολόγου, οπότε ακόμα και για μια απλή ακτινογραφία, ο ασθενής θα πρέπει να διακομιστεί στα νοσοκομεία του Ναυπλίου, του Αργους ή του Πειραιά. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να λυθούν άμεσα τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία των περιοχών Γαλατά, Πόρου και Τροιζηνίας και συγκεκριμένα για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού - γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, οδηγών ασθενοφόρων - με μόνιμη σχέση εργασίας, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού σε 24ωρη βάση.

ΔΩΡΕΑΝ, ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Για να γραφτούν τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, πρέπει να έχουν ατομικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο θα υπογράφουν πέντε γιατροί που θα τα εξετάσουν. Οι γιατροί αυτοί είναι παιδοκαρδιολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος και ορθοπεδικός. Οπως αναφέρει όμως σε σχετικό έγγραφό της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών της Νομαρχίας του Πειραιά, τα παραρτήματα του ΙΚΑ δε διαθέτουν παιδοκαρδιολόγο, ενώ για να εξεταστούν τα παιδιά από τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, τους κλείνουν δίμηνα και τρίμηνα ραντεβού. Ετσι αναγκάζονται οι γονείς να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, γιατί οι εγγραφές δε διαρκούν δύο μήνες και φυσικά αναγκάζονται να πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό γιατί είναι πολλές οι επισκέψεις. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν την αρμόδια υπουργό τι άμεσα μέτρα θα λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια σε αριθμό και ειδικότητες των ιατρών του ΙΚΑ και στο Δημόσιο, ώστε οι αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις όλων των μαθητών να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δωρεάν.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Οι κάτοικοι της Βόρειας Κέρκυρας αλλά και των Διαπόντιων Νησιών είναι ανάστατοι από τις προθέσεις δημιουργίας θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή της Βόρεια Κέρκυρας και των Διαπόντιων Νησιών, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε τεράστια υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής. Ετσι χιλιάδες κυβικά μέτρα σκυρόδεμα θα ριχτούν στη θάλασσα για τις βάσεις των ανεμογεννητριών και θα αλλοιώσουν ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον, αφού ο βυθός της έχει σπάνιο είδος φυκιού που ευνοεί και θρέφει την αναπαραγωγή των ψαριών. Το ζήτημα θέτουν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος. Ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρουν ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά και οικονομικά.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται ο Δήμος Αγριάς στο Νομό Μαγνησίας. Ο Δήμος με τις πράξεις εφαρμογής 2/99 και 3/99, επέκτασης του σχεδίου πόλης και την ανάγκη χάραξης ρυμοτομίας, απαλλοτρίωσε ιδιωτικές εκτάσεις αξίας, βάσει αποφάσεων δικαστηρίων, 7 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη του ποσού ο Δήμος διέθεσε δικούς του πόρους (1,5 εκατ. ευρώ) και χρηματοδοτήθηκε και από το υπουργείο Εσωτερικών με 500,000 ευρώ. Για το χρέος των 5 εκατ. ευρώ που υπολείπεται, οι ιδιώτες απειλούν με κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου αν δεν αποζημιωθούν άμεσα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος, Αντώνης Σκυλλάκος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να μην απειλούνται τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου με κατάσχεση και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Δημοτών.

-- Σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της Μαγνησίας είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι καθυστερήσεις των έργων ολοκλήρωσης του Περιφερειακού δρόμου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Αυτή τη στιγμή ο Περιφερειακός καταλήγει στο Δήμο Αγριάς, ενώ όπως προβλέπεται από τη μελέτη το έργο καταλήγει στο Μαλάκι. Επειδή το έργο του περιφερειακού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο για την περιοχή, δεν νοούνται πλέον άλλες καθυστερήσεις. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αποπεράτωση του Περιφερειακού μαζί με όλα τα παράπλευρα και απαραίτητα υδραυλικά έργα ως τη θέση Μαλάκι όπως προβλέπεται από τη μελέτη.

-- Η επιχείρηση πλεκτού ενδύματος «ESTI ΑΕ» στο Μαυροδένδρι στο Νομό Ημαθίας απέλυσε 35 περίπου εργαζόμενους με την αιτιολογία ότι κλείνει η επιχείρηση. Μάλιστα χωρίς να τους δώσει τα δεδουλευμένα Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2009 καθώς και το δώρο Χριστουγέννων και το υπόλοιπο της άδειας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η δουλειά των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση και να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους. Αν ερευνήσει την πληροφορία των εργαζομένων για τυχόν επιδότηση της επιχείρησης μέσω του ΣΟΑΒ για επιχειρηματική δραστηριότητα στη FYROM.

-- Να προχωρήσει η διαδικασία της έκπτωσης της ΒΙΟΜΑΓΝ για τα 45.799 στρέμματα στο Δήμο Κηρέως ζητάει το ΚΚΕ. Η ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ είναι μεταλλευτική επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Β. Εύβοια και συγκεκριμένα στο Δήμο Κηρέως. Εχει κάνει αίτηση να διενεργήσει έρευνες σε 13 περιοχές που καλύπτουν 45.799 στρέμματα του Δήμου Κηρέως (περίπου το 35% της έκτασης του Δήμου), ωστόσο πτώχευσε και σταμάτησε τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Νίκος Παπακωνσταντίνου, ρωτούν την αρμόδια υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκπτωσης της ΒΙΟΜΑΓΝ και να περιέλθει η εν λόγω έκταση στο δήμο και στους κατοίκους της περιοχής.

-- Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην πλατεία Κατούνη στην περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, στην οδό Λουδία, από επικίνδυνη εστία μόλυνσης που έχει δημιουργηθεί δίπλα σε διατηρητέο κτίριο. Στο σημείο είχαν καταρρεύσει παραπήγματα τον περασμένο Μάη και η νομαρχία προχώρησε στην πρόχειρη περίφραξή του. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τον καθαρισμό της περιοχής και την απομάκρυνση των σκουπιδιών και των μπαζών, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία του πληθυσμού και το διατηρητέο κτίριο και αν θα παρέμβει άμεσα ώστε να παραδοθεί γρήγορα το συγκεκριμένο κτίριο για την στέγαση του Κέντρου Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ