ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενότητα των μικρών φτωχών και μεσαίων αγροτών

Ο διάλογος που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση είναι η πιο μεγάλη απάτη, είπε σε δηλώσεις της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας

Η Αλέκα Παπαρήγα συζητώντας με τους αγρότες στο μπλόκο

Motion Team

Η Αλέκα Παπαρήγα συζητώντας με τους αγρότες στο μπλόκο
Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών που πανελλαδικά έχουν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν από αυτή, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το μπλόκο στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε χτες το απόγευμα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Οι αγρότες επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, του Κόμματος που αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σταθερά δίπλα τους, έγκαιρα τους προειδοποίησε για τα δεινά που φέρνει η ΚΑΠ και τους έδειξε τη διέξοδο.

Η Αλέκα Παπαρήγα άκουσε τη φωνή αγωνίας των αγροτών που ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος στον οποίο τους καλεί η κυβέρνηση είναι προσχηματικός, με στόχο να τους διαιρέσει και να τους βάλει να διαπραγματεύονται πόσα ακόμη θα χάσουν. Τους κάλεσε να μην κάνουν πίσω, αλλά να κλιμακώσουν τον αγώνα με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων πανελλαδικά. Απαντώντας σε όσους δυσφημούν τον αγώνα των αγροτών, μιλώντας για βίαιες και παράνομες πρακτικές, σχολίασε ότι νόμος είναι το δίκιο του αγρότη και του εργάτη. Και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή, δίπλα τους, σε κάθε δυσκολία.

Σε δηλώσεις που έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στις απαντήσεις που έδωσε προς τους δημοσιογράφους τόνισε:

«Ο διάλογος που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση είναι η πιο μεγάλη απάτη, γιατί τα προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς είναι προβλήματα πολλών χρόνων, είναι πασίγνωστα και μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα πήρε τη λαϊκή ψήφο πρόσφατα, οφείλει να πάρει θέση γι' αυτά. Να πει τι ικανοποιεί, τι δεν ικανοποιεί. Να ανοίξει τα χαρτιά της - αν και για μας είναι ανοιχτά - και να μη διαμορφώνει τους όρους ενός διαλόγου μόνο και μόνο για να παρεμποδίσει τους αγώνες, να διασπάσει την αγροτιά με βάση αυτούς που έχουν το κύριο αγροτικό επάγγελμα. Και μάλιστα ένα διάλογο στον οποίο καλούνται όλοι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία της αγροτιάς (εμποροβιομήχανοι κ.ά.). Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ένα θέμα που απαιτεί διάλογο, δεν είναι ένα καινούριο θέμα».

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος:

-- Τι μήνυμα στέλνετε στους αγρότες, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις;

Αλ. Παπαρήγα: Βεβαίως και πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να φροντίσουν το εξής πράγμα: Η ενότητα να είναι η ενότητα των μικρών, φτωχών και μεσαίων αγροτών. Σήμερα κάποιος είναι μεσαίος, αύριο θα γίνει και αυτός πολύ μικρός και πρέπει ακριβώς όλα τα μπλόκα, ανεξαρτήτως της ιδιαιτερότητας που υπάρχει μέσα στις γραμμές του κάθε μπλόκου, είναι καλό και σωστό να διαμορφώσουν κοινά αιτήματα, γιατί οι εμπειρίες τους τους δείχνουν ότι πρέπει να προτάξουν τα θέματα των εγγυημένων τιμών, της προστασίας της εγχώριας παραγωγής, της δημιουργίας προϋποθέσεων φτηνών αγροτικών και καλής ποιότητας προϊόντων. Και πρέπει επίσης να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις να αντισταθούν στις επιλογές όπου αποδεσμεύονται οι επιδοτήσεις από την παραγωγή. Ολα, δηλαδή, αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιεί η ΕΕ για συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.

-- Τι έχετε να πείτε γι' αυτούς που ταλαιπωρούνται;

Αλ. Παπαρήγα: Οι αγρότες ή οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες παράγουν ή αλιεύουν προϊόντα τα οποία τα τρώει ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος. Δεν κάνουν αυτοκατανάλωση, δε δουλεύουν για τον εαυτό τους. Οπως και ο εργάτης που παράγει και δημιουργεί τον πλούτο επίσης παράγει και για τον αγρότη.

Σε καμιά περίπτωση ο αγώνας του εργάτη δεν είναι σε βάρος του αγρότη, ούτε ο αγώνας του αγρότη σε βάρος του εργάτη.

Αυτά τα λένε αυτοί που θέλουν να πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαό και ο λαός δεν πρέπει αυτό το χάπι να το καταπιεί.

-- Υπάρχει διάσταση στη θέση του ΚΚΕ και του κινήματος των αγροτών για το ζήτημα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

Αλ. Παπαρήγα: Εμείς ενημερώνουμε τους αγρότες και τους λέμε το εξής πράγμα: Είμαστε εναντίον εκείνων των επιχειρηματιών που δηλώνουν και αγρότες, αυτών που έχουνε μεγάλο εισόδημα. Αλλά εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μεροκάματο από το αγροτικό εισόδημα, αναζητούν δουλειά και γίνονται σερβιτόροι, χτίστες, μεροκαματιάρηδες κτλ., και αύριο αυτοί θα γίνουν πολύ περισσότεροι. Και σήμερα μεσαίοι αγρότες που προς το παρόν αντέχουν να μην αναζητήσουν δεύτερη δουλειά, στην πορεία θα αναζητήσουν δεύτερη δουλειά και στην πορεία θα γίνουν και εργάτες γης. Να γιατί πρέπει να συμπαρασταθούν εδώ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Νέα μαζικοποίηση στα μπλόκα

Αποψη από το μπλόκο της Χαλκηδόνας

Motion Team

Αποψη από το μπλόκο της Χαλκηδόνας
Επεκτείνονται και μαζικοποιούνται παραπέρα τα μπλόκα των αγροτών σε Μακεδονία και Θράκη, που δηλώνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους να αντιπαλέψουν μια πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Οι αγρότες της Ξάνθης, μπήκαν από χτες στο χορό των κινητοποιήσεων, παρατάσσοντας τα αγροτικά τους μηχανήματα στη γέφυρα του Νέστου στην παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης.

Στο μπλόκο του Τελωνείου Ορμενίου παραμένουν οι αγρότες του Εβρου που από χτες αποφάσισαν να κλείνουν για δύο ώρες το δρόμο που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επίσης στο μπλόκο της Κορνοφωλιάς Σουφλίου, οι αγρότες έκλειναν το δρόμο κατά διαστήματα και μοίραζαν στους διερχόμενους οδηγούς ενημερωτικά φυλλάδια.

Η Θεσσαλονίκη χτες βρισκόταν σε κλοιό τρακτέρ. Μπλόκα υπήρχαν στη Χαλκηδόνα, στα Μάλγαρα, στα Πράσινα Φανάρια, λίγο πριν από τον κόμβο του αεροδρομίου και στη Λητή, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.

Οι αγρότες της Καβάλας ήταν συγκεντρωμένοι στην Εγνατία οδό στον κόμβο Χρυσούπολης, των Σερρών στην Εγνατία οδό στον κόμβο των Κερδυλλίων, στο τελωνείο του Προμαχώνα και στο Στρυμονικό. Στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης παρέμεναν οι αγρότες του Κιλκίς και στο τελωνείο της Εξοχής οι αγρότες της Δράμας. Οι αγρότες της Πέλλας συνέχισαν να ενισχύουν το μπλόκο του Μαυροβουνίου, ενώ οι αγρότες της Φλώρινας παρέμεναν στα τελωνεία Νίκης και Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στην περιοχή Αμυνταίου, στον 1ο κόμβο του Φιλώτα έξω από το Αντίγονο.

Ακόμη οι αγρότες της Καστοριάς παρέμεναν στην Εγνατία οδό στον κόμβο Βογατσικού και οι αγρότες της Κοζάνης στη γέφυρα Πολυφύτου. Τέλος οι αγρότες της Χαλκιδικής συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους συμμετέχοντας στο μπλόκο της Ν. Τρίγλιας.

ΝΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διέξοδος στη διαφορετική οργάνωση της γεωργίας

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών του Νομού, που όλο το 2009 παλεύουν και εξακολουθούν και σήμερα να είναι στο δρόμο του αγώνα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος. Διεκδικεί τιμές στην ελιά και τα άλλα προϊόντα, που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τις αγροτικές οικογένειες. Ζητούν να μείνουν στη γη τους και να μπορούν να ζήσουν από αυτήν.

Απέναντί τους οι αγρότες έχουν έναν ισχυρό αντίπαλο: την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χάρη σε αυτή την πολιτική τα αγροτικά προϊόντα της χώρας απαξιώνονται και δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Αυτή η πολιτική έχει βάλει τη γεωργία στη μέγκενη. Ούτε τις επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες δε δίνει έγκαιρα η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αποζημιώσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ζημιές.

Οσο θα προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ οι αγρότες θα ξεκληρίζονται και δε θα μπορούν να καλλιεργούν και να ζουν από αυτή την εργασία.

Οι αγρότες τώρα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των κομμάτων που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ για τη γεωργία - παρά τις «διορθώσεις» που προτείνουν και τις «διεκδικήσεις που υπόσχονται:

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όχι μόνο προωθούν αυτήν την πολιτική, αλλά κοροϊδεύουν τους αγρότες. Γιατί κοροϊδία είναι τα 2 ευρώ το δέντρο για αποζημίωση, κοροϊδία είναι η καθυστέρηση των επιδοτήσεων για 4 και πλέον μήνες. Κοροϊδία είναι να παρουσιάζουν ως λύση στα προβλήματα των αγροτών είτε την αλλαγή καλλιέργειας, είτε την οργάνωση ομάδων παραγωγών, είτε τη δημιουργία εταιρείας, ως φορέα για την ελιά. Είναι τα κόμματα που ως κυβερνήσεις καταστρέφουν χρόνο με το χρόνο τους συνεταιρισμούς και φέρνουν τους αγρότες σε απόγνωση, που ποινικοποιούν τον αγώνα των αγροτών, στήνοντας αγροτοδικεία.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν λέει ότι στηρίζει τους αγρότες, στην πράξη αποδέχεται την ΚΑΠ, διεκδικώντας μια καλύτερη ΚΑΠ (όπως λέει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ). Αποδέχεται όλα τα μέτρα που προέρχονται από την ΕΕ (ομάδες παραγωγών, επιχειρηματική δράση, αντί για συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους κ.ά.). Και ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι συντεταγμένος με αυτήν την πολιτική και μάλιστα λοιδορεί την κάθε κινητοποίηση αγροτών και εργαζομένων και απαιτεί την καταστολή, τα αγροτοδικεία που είδαμε και στο παρελθόν.

Αρνητικό ρόλο απέναντι στους αγρότες και υπέρ αυτής της πολιτικής παίζουν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ. Καλούμε τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στους αγροτοπατέρες που διαλύουν το αγροτικό κίνημα και το οδηγούν στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Ο δρόμος για να μπορεί ο αγώνας των αγροτών να έχει αποτελέσματα, κατακτήσεις στα άμεσα προβλήματα είναι να αγκαλιάσει τους περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες και να αντιπαλέψει την πολιτική της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη γεωργία. Να σταθεί αντιμέτωπος με τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που κλέβουν τη δουλειά του αγρότη.

Η μόνη προοπτική είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική οργάνωση της γεωργίας, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Με την οργάνωση παραγωγικών συνεταιρισμών και συνεργασία με το κράτος για την προμήθεια εργαλείων, τρακτέρ, πετρελαίου και για την πώληση των προϊόντων. Με τη συμμετοχή των αγροτών στα όργανα που αποφασίζουν για την αγροτική οικονομία και για όλη την κοινωνική ζωή».

Με τους αγρότες σε Τριφυλία και Πυλία

Την Πέμπτη 28 Γενάρη θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία στις περιοχές της Τριφυλίας και της Πυλίας το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος. Θα συναντηθεί με Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς από την περιοχή της Τριφυλίας. Στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και οι θέσεις του ΚΚΕ» στην Χώρα, στο Δημοτικό κινηματογράφο (πρώην RΕΧ).

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο πλευρό των αγροτών

Στηρίζει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την παρέμβασή της, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης (ΝΑΣ-Θ, που παράλληλα καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να στηρίξει τα αγροτικά αιτήματα. «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η μοναδική διέξοδος στην αντιαγροτική πολιτική που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια οι μικρομεσαίοι αγρότες, που στόχο έχει να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή και τη γη στη χώρα σε όλο και λιγότερα χέρια και την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους φτωχομεσαίους αγρότες, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο των τροφίμων», τονίζεται σε ανακοίνωσή της.

«Η στήριξη των αγροτικών αιτημάτων και κινητοποιήσεων είναι υποχρέωση των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων, για να μπορέσει ο μικρομεσαίος αγρότης να εξασφαλίσει εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν την επιβίωσή του, ώστε να μείνει στο χωράφι και το χωριό του.

«Η ΝΑΣ-Θ καταγγέλλει την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης που με την παρέμβασή της στοχεύει να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες και να στήσει νέα αγροτοδικεία. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει κάθε παρόμοια παρέμβαση και κάθε σκέψη για δυναμική απάντηση ενάντια στα αγροτικά μπλόκα και να απαντήσει θετικά στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καλούμε επίσης τη διοίκηση της Νομαρχίας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να στηρίξει τα αιτήματα και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών του Νομού μας», καταλήγει η ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θεσσαλονίκης.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Απλώνεται ο αγώνας

Για πέμπτη μέρα βρίσκονται στο δρόμο με τα τρακτέρ τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί στο Λούρο της Πρέβεζας. Το τσουχτερό κρύο που επικρατεί δε λυγίζει τους αγωνιζόμενους εργάτες, που με στήριγμα την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων παραμένουν στο μπλόκο, το οποίο ενισχύεται με νέες δυνάμεις (χτες αναμενόταν να φτάσουν τρακτέρ από τον Αγιο Σπυρίδωνα). Στο πλευρό τους, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους για το παρόν και το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους, βρέθηκε αντιπροσωπεία της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Πρέβεζας, ενώ ο Δήμος Φαναρίου σε μια συμβολική κίνηση ενίσχυσε το μπλόκο με τρόφιμα.

Συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΚΑΠ και ΠΟΕ πραγματοποιείται σήμερα στην Κέρκυρα από την ΠΑΣΥ στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο. Αιχμή διεκδίκησης αποτελεί η θέσπιση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, να μην περάσουν τα νέα μέτρα στα πλαίσιο «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ και ο διαχωρισμός σε κατά κύριο επάγγελμα και μη αγρότες, αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από το δάκο οι ελαιοκαλλιεργητές, η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή κ.ά. Περιοδείες σε δήμους της Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού καλώντας τη φτωχή και μεσαία αγροτιά να κατέβει με τα αγροτικά μηχανήματα στο μπλόκο στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου στις 25 του μήνα και ώρα 11 π.μ. Αγροτική κινητοποίηση πραγματοποιείται και στα Γιάννενα από την ΠΑΣΥ στις 26 Γενάρη μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΚΡΗΤΗ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα στο Ηράκλειο

Στην Εθνική Οδό Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος Μεγάλα Χωράφια παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Το μπλόκο αγώνα που κάλεσε η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ καθημερινά δυναμώνει με την παρουσία ολοένα και περισσότερων παραγωγών του νομού που συμμετέχουν στην κινητοποίηση μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Με παραταγμένα τα αυτοκίνητά τους κατά μήκος του δρόμου και στα δύο ρεύματα οι παραγωγοί πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς του δρόμου. Χτες απέκλεισαν το δρόμο από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 12.30 και από τις 7 έως τις 7.30 το απόγευμα, ενώ σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Επίσης, η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 25 Γενάρη στις 11 το πρωί έξω από τη Νομαρχία Ηρακλείου τους παραγωγούς του Νομού, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ