Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διέξοδος στη διαφορετική οργάνωση της γεωργίας

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών του Νομού, που όλο το 2009 παλεύουν και εξακολουθούν και σήμερα να είναι στο δρόμο του αγώνα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος. Διεκδικεί τιμές στην ελιά και τα άλλα προϊόντα, που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τις αγροτικές οικογένειες. Ζητούν να μείνουν στη γη τους και να μπορούν να ζήσουν από αυτήν.

Απέναντί τους οι αγρότες έχουν έναν ισχυρό αντίπαλο: την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χάρη σε αυτή την πολιτική τα αγροτικά προϊόντα της χώρας απαξιώνονται και δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Αυτή η πολιτική έχει βάλει τη γεωργία στη μέγκενη. Ούτε τις επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες δε δίνει έγκαιρα η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αποζημιώσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ζημιές.

Οσο θα προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ οι αγρότες θα ξεκληρίζονται και δε θα μπορούν να καλλιεργούν και να ζουν από αυτή την εργασία.

Οι αγρότες τώρα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των κομμάτων που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ για τη γεωργία - παρά τις «διορθώσεις» που προτείνουν και τις «διεκδικήσεις που υπόσχονται:

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όχι μόνο προωθούν αυτήν την πολιτική, αλλά κοροϊδεύουν τους αγρότες. Γιατί κοροϊδία είναι τα 2 ευρώ το δέντρο για αποζημίωση, κοροϊδία είναι η καθυστέρηση των επιδοτήσεων για 4 και πλέον μήνες. Κοροϊδία είναι να παρουσιάζουν ως λύση στα προβλήματα των αγροτών είτε την αλλαγή καλλιέργειας, είτε την οργάνωση ομάδων παραγωγών, είτε τη δημιουργία εταιρείας, ως φορέα για την ελιά. Είναι τα κόμματα που ως κυβερνήσεις καταστρέφουν χρόνο με το χρόνο τους συνεταιρισμούς και φέρνουν τους αγρότες σε απόγνωση, που ποινικοποιούν τον αγώνα των αγροτών, στήνοντας αγροτοδικεία.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν λέει ότι στηρίζει τους αγρότες, στην πράξη αποδέχεται την ΚΑΠ, διεκδικώντας μια καλύτερη ΚΑΠ (όπως λέει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ). Αποδέχεται όλα τα μέτρα που προέρχονται από την ΕΕ (ομάδες παραγωγών, επιχειρηματική δράση, αντί για συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους κ.ά.). Και ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι συντεταγμένος με αυτήν την πολιτική και μάλιστα λοιδορεί την κάθε κινητοποίηση αγροτών και εργαζομένων και απαιτεί την καταστολή, τα αγροτοδικεία που είδαμε και στο παρελθόν.

Αρνητικό ρόλο απέναντι στους αγρότες και υπέρ αυτής της πολιτικής παίζουν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ. Καλούμε τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στους αγροτοπατέρες που διαλύουν το αγροτικό κίνημα και το οδηγούν στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Ο δρόμος για να μπορεί ο αγώνας των αγροτών να έχει αποτελέσματα, κατακτήσεις στα άμεσα προβλήματα είναι να αγκαλιάσει τους περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες και να αντιπαλέψει την πολιτική της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη γεωργία. Να σταθεί αντιμέτωπος με τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που κλέβουν τη δουλειά του αγρότη.

Η μόνη προοπτική είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική οργάνωση της γεωργίας, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Με την οργάνωση παραγωγικών συνεταιρισμών και συνεργασία με το κράτος για την προμήθεια εργαλείων, τρακτέρ, πετρελαίου και για την πώληση των προϊόντων. Με τη συμμετοχή των αγροτών στα όργανα που αποφασίζουν για την αγροτική οικονομία και για όλη την κοινωνική ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ