Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αξιώνουν βίαιη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων

Μέσω του ΙΟΒΕ, ζητούν από τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα αποφάσεις, για να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις

«Μαστίγιο» για το λαϊκό κίνημα απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο από την κυβέρνηση. Μπροστά στον κίνδυνο να συνειδητοποιήσουν σύντομα οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το πραγματικό μέγεθος των βασάνων που αντιπροσωπεύουν γι' αυτούς τα μέτρα του διαβόητου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ανατρέποντας την υλοποίησή του, οι μεγαλοεπιχειρηματίες καλούν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, «να επιβάλει αμέσως τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και τους κανόνες διοίκησης που απαιτούνται». Επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα "περιθώρια ευκαιρίας" που της παρέχει ο ελληνικός λαός, ο οποίος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι έτοιμος να δεχτεί θυσίες και επιδεικνύει διάθεση ανοχής». Με την παρέμβασή τους διαπιστώνουν ουσιαστικά ότι η διαδικασία των στημένων «κοινωνικών διαλόγων» απαξιώνεται και καταδικάζεται στη συνείδηση όλο και περισσότερων εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με συνέπεια να μην αποτελούν πια αποτελεσματικό εργαλείο χειραγώγησης και υποταγής του λαϊκού κινήματος.

Σε ανοιχτή επιστολή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του επιστημονικού οργάνου του ΣΕΒ, προς τον πρωθυπουργό, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Στη διαχείριση της κρίσης, όπως και στην αντιμετώπιση κάθε μεγάλου προβλήματος, αποφασιστικός παράγων είναι ο ρόλος της ηγεσίας. Αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, ακόμη και αν αυτές οφείλονται σε διαδικασίες διαβούλευσης και επιθυμίας συγκερασμού πολλών απόψεων, διαδικασίες που είναι επιθυμητές και θεμιτές σε περιόδους ομαλότητας, μπορεί, κάτω από τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, να έχουν υπέρμετρο και μη αναστρέψιμο κόστος».

Με τη νέα δημόσια παρέμβασή τους, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανοι, έμποροι, εισαγωγείς, πιέζουν και συγχρόνως στηρίζουν την κυβέρνηση, για να επιτελέσει το αντιλαϊκό έργο της, προειδοποιώντας ότι «αν δεν αντιστραφούν οι δυσμενείς εξελίξεις, στις οποίες ελλοχεύουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης όχι μόνο του οικονομικού/ χρηματοπιστωτικού, αλλά και του πολιτικού/ κοινωνικού συστήματος, η οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση και κρίση αξιών». Φοβούνται, δηλαδή, ότι η λαϊκή οργή θα ξεσπάσει πριν προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, λόγω της διευρυνόμενης φτώχειας και αδυναμίας των εργατικών οικογενειών να τα βγάλουν πέρα.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι οι προσαρμογές στα δημοσιονομικά και στην «ανταγωνιστικότητα» πρέπει να προωθηθούν άμεσα και ταυτόχρονα. Σημειώνει ότι κάποιες από τις θέσεις του υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και άλλες όχι, ζητώντας να συμπεριληφθούν όλες. Θέσεις που έχουν στόχο τους εργαζόμενους.

Στα δημοσιονομικά απαιτεί άμεση αντιστροφή των τάσεων:

  • «Διόγκωσης του αριθμού του προσωπικού και των αμοιβών στο δημόσιο τομέα».
  • «Υπέρμετρης αύξησης των δαπανών για συντάξεις».
  • «Υπέρμετρης αύξησης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Στον τομέα της «ανταγωνιστικότητας» ζητά:

  • «Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αρχίζοντας από εκείνα που έχουν άμεση και σημαντική σχέση με το κόστος παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών».
  • «Ανοιγμα αγορών που ακόμη παραμένουν κλειστές ή οιονεί κλειστές λόγω ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους».
  • «Διευκόλυνση εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας», με κατάργηση αδειών και διατυπώσεων.
  • «Ανοιγμα των δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών στον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».
  • «Ανοιγμα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό, τεχνογνωσία και επιχειρηματικά κεφάλαια».

Με απλά λόγια, ζητούν απόσυρση του Δημοσίου από δραστηριότητες που μπορούν να αποφέρουν κέρδος στους ιδιώτες, προσφορά υπηρεσιών που παρέχει το δημόσιο και από τους ιδιώτες με το αζημίωτο, νέες διευκολύνσεις εισόδου ξένων κεφαλαίων για επικερδείς συνεργασίες με τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και όλα αυτά να τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ