ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ»
Να ξεσηκωθούμε για το μέλλον των ναυπηγείων

«Επαναφορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σήμερα, τώρα, κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική αύριο τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας μέσα στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, λαϊκής οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό όπου και τα ναυπηγεία θα αποτελούν λαϊκή περιουσία». Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ), με χτεσινή της ανακοίνωση, παρεμβαίνει στο «παζάρι» που εκτυλίσσεται σε βάρος του ναυπηγείου από τις πολυεθνικές - που «ορέγονται» τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα - και την κυβέρνηση και θέτοντας τους εργαζόμενους απέναντι στις ευθύνες τους, τους καλεί να κάνουν δική τους υπόθεση αυτήν την πρόταση που αποτελεί και τη μόνη λύση για το ναυπηγείο.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα όσα διαδραματίζονται στο ναυπηγείο είναι πτυχή της αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων, διαμηνύει προς τους εργαζόμενους «να ξεπεράσουν δισταγμούς και αναστολές» και στις 10 του Φλεβάρη να πάρουν θέση στις απεργιακές φρουρές και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η ΕΕΝΣ έχει ήδη καταθέσει στο ΔΣ της «Τρίαινας» πρόταση, ώστε στις 10 Φλεβάρη να γίνει απεργία και στα ναυπηγεία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει απάντηση από την πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά το ναυπηγείο, η ΕΕΝΣ κάνει σαφές προς τους εργαζόμενους ότι «είναι σε βάρος μας» η πρόταση του Ταβουλάρη (αγοραστή των ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας) σε συνεργασία με την γαλλική πολυεθνική DCNS, για την αγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η πρόταση αυτή «στοχεύει να βάλει "χέρι" στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα Φρεγατών - Κορβετών- υποβρυχίων κόστους πολλών δισ. ευρώ».

Η ΕΕΝΣ καταγγέλλει το γεγονός ότι την πρόταση του Ταβουλάρη έσπευσε να υπερασπίσει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ - ΕΚΠ και το σωματείο «Τρίαινα» του ναυπηγείου σχολιάζοντας: «Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως και στο παρελθόν (49%-51% - ξεπούλημα του Ναυπηγείου στους Γερμανούς), πάντα "πιστός" επί το έργον, δηλαδή τη στήριξη κάθε εργοδοτικής και κυβερνητικής επιλογής». Επισημαίνει, δε, προς τους εργαζόμενους ότι τα περιθώρια τελείωσαν, ή θα αντιδράσουμε τώρα ή αύριο ξανά θα μετράμε τις συνέπειες σε βάρος μας». Η ΕΕΝΣ απαιτεί από την πλειοψηφία του σωματείου να συγκαλέσει γενική συνέλευση με πρόγραμμα κινητοποιήσεων και υπογραμμίζει: «Ο μόνος τρόπος να αποκρούσουμε αυτήν την επίθεση είναι ο αγώνας μας».

Σχέδιο δράσης σε κάθε κλάδο

Αύριο στις 7 μ.μ. η σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου της πόλης

Δυναμώνει η παρέμβαση στους τόπους δουλειάς, ώστε η επιτυχία της απεργίας στις 10 του Φλεβάρη να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, να πάρουν αποφασιστικά και μαζικά ενεργό μέρος στην προετοιμασία και περιφρούρηση της μάχης, ενάντια στην εργοδοσία και στους μηχανισμούς της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 28 του Γενάρη, στις 7 μ.μ. (ΕΚΘ, 1ος όροφος), ευρεία σύσκεψη και καλεί τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, συνδικαλιστές αλλά και κάθε εργαζόμενο, να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας. Αναδεικνύοντας την ανάγκη κάθε πρόβλημα που προκύπτει να οπλίζει τους εργάτες με διδάγματα για τη συνέχεια, οι εργάτες της ELITE, που από τις 10 του Δεκέμβρη βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, επισκέφτηκαν τους συναδέλφους τους από τον ίδιο κλάδο που δουλεύουν στο εργοστάσιο της «Μπόξερ - Φειδάς», απευθύνοντάς τους κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία.

Στη μάχη μπαίνουν καθημερινά οι εργάτες όλο και περισσότερων κλάδων. Χτες, απόφαση για 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης πήρε η διοίκηση του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ενώ σήμερα στις 5 το απόγευμα η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση. Επίσης, σήμερα στις 11 π.μ. η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλεί τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν ακόμα οι εργαζόμενοι στη SOFTEX που χτες έκαναν Γενική Συνέλευση. Ακόμα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο εργαζομένων στα Πράκτικερ, το Σωματείο εργαζομένων «ΚΛΩΘΩ» στη Νάουσα, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω. Απόφαση για απεργία στις 10 του Φλεβάρη πήρε χτες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ. Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλούν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Σωματείο Συνταξιούχων της Νάουσας.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η δραστηριότητα με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις.

  • Σήμερα: Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Βορείου Δωδεκανήσου τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή του προχωρούν το απόγευμα σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας. Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια) στις 6 μ.μ.
  • Αύριο: Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10). Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚ Πειραιά. Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, στο ΕΚΠ, στις 5.30 το απόγευμα.

Ακόμα: Το Σάββατο 30 του Γενάρη, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Την Κυριακή 31 του Γενάρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Το Σάββατο 6 του Φλεβάρη αντίστοιχη συνέλευση πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας.

Πολύμορφο άνοιγμα από τη ΣΕΑΑΝ

Συσκέψεις και περιοδείες σε ιδρύματα και κέντρα ειδικής αγωγής, με ενημερωτικό υλικό, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 10 του Φλεβάρη πραγματοποιούν το επόμενο διάστημα οι αγωνιστές ανάπηροι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι γονείς και κηδεμόνες που συσπειρώνονται στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Σε χτεσινή σύσκεψη τονίστηκε ότι οι οικογένειες των αναπήρων πλήττονται πολλαπλάσια από την επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά στρώματα και τα δικαιώματά τους, αποφασίστηκαν τα αγωνιστικά βήματα για τη διεκδίκηση της επίλυσης των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (περικοπές στις παροχές, απλήρωτοι εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικής αγωγής, κ.ά.), με πρώτο σταθμό την απεργία και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Αποφασίστηκε ακόμα ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.

Σ' αυτά τα πλαίσια, συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών. Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προγραμματίζει έκτακτη συνέλευση την Κυριακή 31 του Γενάρη στις 10 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Ακόμα, η ΣΕΑΑΝ καλεί σε πλατιά σύσκεψη εργαζομένων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και γονιών την ερχόμενη Δευτέρα 1 του Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ»
Στο δρόμο δεκα εργάτες

Την απόφασή της να προχωρήσει σε απολύσεις και περαιτέρω περικοπές του «εργατικού κόστους» ανακοίνωσε χτες η «Νηματουργία Βαρβαρέσσος» στη Νάουσα, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τη Διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης.

Η εργοδοσία επικαλούμενη την κρίση, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 7 απολύσεις εργαζομένων, δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις σε 3 ακόμη που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα καταργήσει το λεωφορείο που μεταφέρει τους εργαζόμενους στη δουλειά και κερδήθηκε μετά από αγώνα των εργαζομένων ώστε να μην επιβαρύνονται το μεταφορικό κόστος. Τέλος, η διοίκηση σχεδιάζει να σταματήσει την εργασία τα Σάββατα για την οποία πρέπει να πληρώνει προσαυξημένα μεροκάματα.

Στο μεταξύ, η επιχείρηση «Βαρβαρέσσος» εδώ και χρόνια απασχολεί ενοικιαζόμενους εργάτες. Τακτική που προφανώς δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει, αφού όπως φαίνεται σχεδιάζει την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και πολύ πιθανά την αξιοποίηση των διαφόρων μέτρων στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση (stage στον ιδιωτικό τομέα, κλπ.).

Σήμερα, στη 1.30 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου.

Ρόλο ευθύνης αναλαμβάνει και το ΜΑΣ

Στις 10 Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι φοιτητές - σπουδαστές πρέπει να απεργήσουν με το ΠΑΜΕ, τονίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη

«Σχολή αγώνα» πρέπει να γίνει κι η απεργία στις 10/2, τονίστηκε χτες
«Σχολή αγώνα» πρέπει να γίνει κι η απεργία στις 10/2, τονίστηκε χτες
Πρωτοβουλίες δράσης ώστε στις 10 Φλεβάρη οι φοιτητές και σπουδαστές να διαδηλώσουν μαζικά δίπλα στο μπλοκ των ταξικών συνδικάτων, αλλά και για το πώς οι Επιτροπές Αγώνα στις σχολές θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση των φοιτητών και σπουδαστών για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών - αγροτών - νεολαίας, συζητήθηκαν χτες το απόγευμα στη σύσκεψη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Αντιπρόσωποι από τις Γραμματείες των Επιτροπών Αγώνα από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας πήραν το λόγο μεταφέροντας την εμπειρία από την παρέμβαση των Επιτροπών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να μπει άμεσα στα ΔΣ των Σχολών προς έγκριση ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες, καθώς και στις 10/2 οι Σχολές να μείνουν κλειστές και να εξεταστούν στα μαθήματά τους, σε άλλη ημερομηνία.

Οπως σημειώθηκε σε πολλές τοποθετήσεις, το βάρος πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές, σε όσους προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς το 40% των φοιτητών και σπουδαστών εργάζονται είτε μόνιμα είτε περιστασιακά. Η περίοδος αυτή της εξεταστικής - τονίστηκε - είναι μια καλή ευκαιρία οι δυνάμεις του ΜΑΣ να έρθουν σε επαφή με εργαζόμενους φοιτητές που το υπόλοιπο διάστημα δεν καταφέρνουν λόγω δουλειάς να παρακολουθούν τα μαθήματα. Σε αυτά τα πλαίσια, την Κυριακή 31/1 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στις 12.30 μ.μ., στο Πάντειο με εργαζόμενους φοιτητές και συνδικαλιστές από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου και του επισιτισμού, κλάδους όπου κατά κύριο λόγο πιάνουν δουλειά οι φοιτητές και σπουδαστές.

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα γίνει σειρά εξορμήσεων στις σχολές με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, ενώ θα προγραμματιστούν και περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ σε όλες τις σχολές. Θετική εμπειρία για την παρέμβαση των Επιτροπών Αγώνα μεταφέρθηκε τόσο από τα ΤΕΙ του Πειραιά, από την Εστία, τη ΣΕΜΦΕ (σ.σ. στην τελευταία πάρθηκε ήδη απόφαση για κλείσιμο της σχολής στις 10/2), όπου τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να καταπολεμηθεί η συντεχνιακή λογική που καλλιεργείται στους φοιτητές με αφορμή τη συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπλέον, προτάθηκε ως αναγκαίο και μπροστά στην απεργία, να ανοίξει συζήτηση με τους φοιτητές και σπουδαστές για τους μετανάστες - με αφορμή και το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης - καθώς πολλοί είναι οι μετανάστες φοιτητές που πληρώνουν αδρά τόσο για να μείνουν στην εστία όσο και δίδακτρα, τονίστηκε από εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα Παντείου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Κάτω τα χέρια από τις παροχές του ΟΕΕ»

Αναβλήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, μετά από δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ του ΟΕΕ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ του ΟΕΕ
«Μπλόκο» στην περικοπή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού που θα διανείμει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) για το 2010, στήθηκε χτες με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ κατά την έναρξη σχετικής συνεδρίασης της διοίκησης του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΕΕ, τα δελτία του κοινωνικού τουρισμού προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 200.000 (550.000 για το 2010) σε σχέση με το 2009 (750.000).

Σ' αυτήν της την προσπάθεια η κυβέρνηση - όπως αποκαλύφθηκε και χτες - έχει άξιο συμπαραστάτη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αφού, όπως ωμά και κυνικά δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων στην Εργατική Εστία (ΠΑΣΚΕ) που συμμετέχει στη Διοίκηση, συμφωνεί με αυτήν την απόφαση! Σε μια προσπάθεια μάλιστα να δικαιολογήσει αυτήν την πρόκληση, ο προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου Σπ. Στάμου (εκ μέρους της ΓΣΕΕ), κατά την πάγια τακτική του τελευταίου διαστήματος, επικαλέστηκε τον προϋπολογισμό, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν λεφτά για περισσότερα εισιτήρια. Οπως δε είπε, το ΙΚΑ χρωστάει αυτή τη στιγμή στην Εργατική Εστία 650 εκατομμύρια ευρώ (από τη συνείσπραξη), ενώ ισχυρίστηκε ότι από το υπουργείο εστάλη «μήνυμα» ότι ενδέχεται το ΙΚΑ για τη νέα χρονιά να μην μπορεί να αποδώσει φράγκο στον Οργανισμό από τη συνείσπραξη!

Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων κατήγγειλαν ότι η απόφαση αυτή προκαλεί το σύνολο της εργατικής τάξης, καθώς το χτύπημα του δικαιώματος στις διακοπές - που κεφάλαιο και κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε ακριβό εμπόρευμα - προωθείται σε μια περίοδο όπου χτυπιέται ανελέητα το εισόδημα, η ασφάλιση, το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία, κλπ. Καθώς επίσης και γιατί τα έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, αφού από τον κρατικό προϋπολογισμό δε δίνεται δεκάρα στον ΟΕΕ. Ομως, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τον έχουν αξιοποιήσει στο έπακρον επικοινωνιακά, ασκώντας δήθεν κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτή η κυβερνητική εντολή για νέες περικοπές. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και με βάση αυτήν την απόφαση επέβαλαν χτες την αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ του ΟΕΕ.

Με τα εργατόπαιδα που κάθονται στα θρανία

Στη «Σιβιτανίδειο» μοιράστηκε χτες το κάλεσμα για τη σύσκεψη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στις 6 Φλεβάρη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, των επαγγελματικών σχολών και λυκείων, που στην πλειοψηφία τους έχουν βγει από μικρή ηλικία στην παραγωγή, αναδείχθηκαν χτες το απόγευμα κατά την εξόρμηση (φωτ.) που διοργάνωσε στη Σιβιτανίδειο Σχολή η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και μαθητικών συμβουλίων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Μαζί με ταξικά συνδικάτα από διάφορους κλάδους, συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις σε χώρους κατάρτισης, μπροστά και στη σύσκεψη με εργαζόμενους σπουδαστές - μαθητές, που οργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 6 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, με θέμα «Η δράση των εργαζόμενων σπουδαστών - μαθητών, μπροστά στην απεργία στις 10 Φλεβάρη».

Με την ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και την πρόσκληση για τη σύσκεψη στο χέρι οι νεολαίοι εργαζόμενοι και σπουδαστές, έχοντας στο πλευρό τους και το Συνδικάτο Μετάλλου, περιόδευσαν στη σχολή και μίλησαν με τους σπουδαστές για όλα όσα «βαραίνουν» τους ίδιους και τις οικογένειές τους: Τη μαθητική διαρροή και την ένταξη στην παραγωγή σε μικρή ηλικία, την ανασφάλιστη εργασία και τους άθλιους όρους εργασίας, τη λεγόμενη μαθητεία και τις υποβαθμισμένες σπουδές τους, τα ανύπαρκτα δικαιώματα που θα έπρεπε να προστατεύουν τους εργαζόμενους σπουδαστές. Συχνά, σπουδαστές «πετάγονταν» για επιβεβαιώσουν την ανάγκη να πετύχει η απεργία: «Την κοινωνική ασφάλιση την έχουμε ξεχάσει», «Η παιδεία ούτε δημόσια είναι ούτε δωρεάν», τόνιζαν φέρνοντας στην επιφάνεια την ανάγκη τα οξυμένα προβλήματα να γίνουν στόχοι πάλης, πεδίο αγωνιστικού συντονισμού των νεολαίων προλετάριων.

Ρολά κατεβάζουν και οι ηλεκτρολόγοι

Στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ ανταποκρίνεται και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής

Την ανταπόκρισή του στο αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ για πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών στις 10 του Φλεβάρη, δηλώνει και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), ενώ πλήθος σωματείων και ομοσπονδιών συζητούν αυτές τις μέρες το διεκδικητικό πλαίσιο της Συντονιστικής, για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Την συμμετοχή της στην κινητοποίηση δήλωσε από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), καθώς και οι ιδιοκτήτες καθαριστηρίων της Αθήνας. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση την Τετάρτη 10 του Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος.

Στο αγωνιστικό του κάλεσμα στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής, ο ΣΕΗΕΑ σημειώνει ότι «οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΠΟΣΕΗ και της ΓΣΕΒΕΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αφοπλίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα», υποστηρίζοντας έμπρακτα τους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» και απορρίπτοντας τις προτάσεις για διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, «αδιαφορούν για τα προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρολόγων και ΕΒΕ».

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι με τη συμμαχία και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι δυνατόν να ανατραπεί η πολιτική που υλοποιείται σε βάρος των ΕΒΕ. «Οι αγρότες ήδη βρίσκονται στο δρόμο, οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν απεργία, μαζί τους κι εμείς».

Μεταξύ των αιτημάτων της Συντονιστικής, που στηρίζει και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων, είναι: Ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, ένδυση, κλπ.). Ατομικό αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια 40.000 ευρώ. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων. Τα λογιστικά βιβλία μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματός μας. Κλείσιμο των χρήσεων σε σύντομο χρόνο από την κατάθεση των δηλώσεων στην Εφορία. Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική. Κρατική επιχορήγηση στα 2/3 του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Επίδομα τοκετού και μητρότητας. Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ. Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων στο 45%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ