ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Τα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης επιστρέφονται!
  • Οι μικρομεσαίοι αγρότες απαντούν στα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης
  • Οι αγωνιζόμενοι αγρότες διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους πιο δυνατά, πιο ενωτικά, πιο μαχητικά

Η προσπάθεια των κυβερνώντων να διεμβολίσουν τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών με την ανακοίνωση των μέτρων - κοροϊδία έπεσε στο κενό

Eurokinissi

Η προσπάθεια των κυβερνώντων να διεμβολίσουν τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών με την ανακοίνωση των μέτρων - κοροϊδία έπεσε στο κενό
Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί ενισχύσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες, με μέτρα και προτάσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που κινούνται στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» και στοχεύουν στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για πρόσθετες μεγάλες ενισχύσεις δεν ακουμπούν στην πραγματικότητα, σκοπό έχουν να διασύρουν τους αγωνιζόμενους αγρότες και να στρέψουν τα άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον τους.

Αυτά επισήμανε ο Β. Μπούτας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, χτες το μεσημέρι, στο μπλόκο της Νίκαιας, στην οποία και δόθηκαν συγκεκριμένες και καίριες απαντήσεις στις εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος υπογράμμισε: Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω αυτής της προπαγάνδας που απευθύνεται προς τα άλλα λαϊκά στρώματα - τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους - να διασύρει τους αγρότες και να στρέψει εναντίον μας τους συμμάχους μας. Στόχος είναι να σπάσει τα μπλόκα και να περάσει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Ο Β. Μπούτας έκανε αναφορά σε επιδίωξη της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «γενική εκκαθάριση στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες» και παρέθεσε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις, που επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες και προωθούν το μαζικό ξεκλήρισμά τους. Τέτοιες παρεμβάσεις και προτάσεις είναι:

  • Η ψήφιση του νέου νόμου για τη ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ - πιθανόν να είναι και ο... τριακοστός κατά σειρά! - που ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις και για τους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.
  • Η δήλωση στο ΟΣΔΕ που την πληρώνουν και θα συνεχίσουν να την πληρώνουν οι «μη κατά κύριο επάγγελμα», που αποτελούν το 50% και πλέον των φτωχομεσαίων αγροτών.
  • Η πρόταση της κυβέρνησης για την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος, στο οποίο δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.
  • Η μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ, καθώς, το 2012, οι ασφαλισμένοι αγρότες θα πληρώνουν 1,47 δισ. ευρώ επιπλέον, δηλαδή 500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο παραπάνω.
  • Η μεγάλη αύξηση της παρακράτησης από την Ενιαία Ενίσχυση. Το 2010 θα αυξηθεί κατά 2% κι άλλο ένα 3% το 2011. Συνολικά η παρακράτηση θα φτάσει στο 10%, δηλαδή πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
  • Η κατάργηση, από φέτος, της ενίσχυσης από όσους αγρότες παίρνουν έως 400 ευρώ το χρόνο. Υπολογίζεται ότι θα αποκλειστούν πάνω από 150.000 φτωχοί αγρότες.
  • Η μείωση των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς.
  • Η κατάργηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης σε βιομηχανική ντομάτα και βαμβάκι.
«Παλεύουμε για την επιβίωση»

Από τη συνέντευξη τύπου των αγροτών του μπλόκου της Νκαιας στη Λάρισα

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη τύπου των αγροτών του μπλόκου της Νκαιας στη Λάρισα
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργείου ο Β. Μπούτας - αφού τόνισε ότι όλα τα μέτρα των αγροτών, «οικονομικά» και «θεσμικά», έχουν κόστος - σημείωσε: Προφανώς δεν απευθύνονται στους αγρότες, που γνωρίζουν ότι τα χρήματα που επικαλείται ότι θα τους δοθούν τα δικαιούνται, ούτως, ή άλλως, και μάλιστα πολλά από αυτά έπρεπε να είχαν δοθεί από το 2004 - 2005. Απευθύνονται, σαν προπαγάνδα κατά των αγροτών, σε εκείνους που η ίδια πολιτική τούς εξαθλιώνει, μειώνοντας μισθούς - συντάξεις και τους σπρώχνει στην ανεργία.

Και συνέχισε: Οι ενισχύσεις σε όλη τη Ελλάδα και για όλα τα προϊόντα δεν αρκούν για το κόστος παραγωγής, που σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα πάνε στις τράπεζες και στα μονοπώλια που κάνουν κουμάντο και ελέγχουν τα μέσα και εφόδια (σπόροι, καύσιμα, μηχανήματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ). Στο δρόμο του αγώνα είμαστε ακριβώς γιατί το παρόν σύστημα τιμών και επιδοτήσεων καταστρέφει, οικονομικά, τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Και διεκδικούμε μέτρα για την επιβίωσή μας σήμερα, αλλά και την προοπτική για το «αύριο» των αγροτοκτηνοτρόφων, για να μη βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες στις ουρές των ανέργων, στις πόλεις.

Στεκόμενος, ιδιαίτερα, στις εξαγγελίες του υπουργείου για μείωση του κόστους παραγωγής και περιορισμό της αισχροκέρδειας, είπε: Αυτές αναιρούνται από την πρώτη προϋπόθεση που βάζει η κυβέρνηση ότι όλα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σύμφωνα με το Κοινοτικό Πλαίσιο και με γνώμονα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ακριβώς αυτό το πλαίσιο της Κοινότητας, όπως η ΚΑΠ, η «ελεύθερη αγορά», είναι που μας έχει φέρει έως εδώ και οδηγούμαστε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στην εξαφάνιση.

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας, επισήμανε: Το μπλόκο της Νίκαιας πιο δυνατά, πιο ενωτικά, πιο μαχητικά συνεχίζει τον αγώνα. Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να βγουν στο δρόμο και να συντονιστούμε στην πρόταση αιτημάτων που έγινε πριν από μια βδομάδα.

Αυτός ο αγώνας, τώρα που είναι όλη η αγροτιά στο δρόμο, πρέπει να λήξει - όταν λήξει - με χειροπιαστά αποτελέσματα υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών. Κάθε προσπάθεια υπονόμευσης πρέπει να πέσει στο κενό, κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης από την κυβέρνηση είναι καταδικαστέα. Δεν μας φοβίζουν οι απειλές.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα

Στο επίκεντρο τα αιτήματα για κοινή αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς

Για 10η συνεχή μέρα σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας παραμένουν, με τα τρακτέρ τους, στο μπλόκο της Νίκαιας, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Το μπλόκο της Νίκαιας έχει απορρίψει τον κοινωνικό διάλογο - απάτη και κατήγγειλε ως ψεύτικη και απατηλή την κυβερνητική προπαγάνδα περί πρόσθετων ενισχύσεων στους αγρότες που στοχεύει στο διασυρμό των αγωνιζόμενων αγροτών, στα μάτια των άλλων λαϊκών στρωμάτων και στο σπάσιμο των μπλόκων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το μπλόκο της Νίκαιας έχει απευθύνει ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα για κοινή αγωνιστική δράση στη βάση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου από εφτά σημεία που είναι:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

Η αποφασιστικότητά των μικρομεσαίων αγροτών για συνέχιση του αγώνα ενισχύεται, ακόμα περισσότερο, από το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώνεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που διευρύνεται, από τα μηνύματα αλληλεγγύης που καθημερινά πληθαίνουν, αλλά και οικονομικές και υλικές προσφορές για τη στήριξη του αγώνα από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Τη συμπαράστασή του στους μικρομεσαίους αγρότες εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, επισημαίνοντας, ανάμεσα στ' άλλα: «Οι λεφτάδες που σήμερα βάζουν χέρι στην Παιδεία και την μετατρέπουν σε εμπόρευμα, που απολύουν τους γονείς μας και τους βάζουν να πληρώσουν τη κρίση τους, είναι αυτοί που ληστεύουν και την αγροτιά, τη λαϊκή οικογένεια». Και υπογραμμίζει: «Ο αγώνας είναι κοινός, θα είμαστε στο πλευρό σας και σας θέλουμε στο πλευρό μας στους δικούς μας αγώνες».

Επίσης, τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών χαιρετίζει, με ψήφισμά του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ - ΕΒΡΟΣ
Απάντηση με νέα μπλόκα

Στον κόμβο της Ορμύλιας στο δρόμο Μουδανιών - Σιθωνίας

Με νέα μπλόκα απαντούν οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης στην κυβερνητική αδιαλλαξία να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου.

Από χθες οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής έστησαν ένα νέο μπλόκο στον κόμβο της Ορμύλιας, στο δρόμο Μουδανιών - Σιθωνίας, ενισχύοντας το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Χαλκιδική. Ηδη, στο νομό αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στη Νέα Τρίγλια, στις Καλύβες και στη Γαλάτιστα. Επίσης οι αγρότες των Γρεβενών από χθες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην Εγνατία Οδό και στην παλιά Εθνική Οδό Γρεβενών - Κοζάνης στον κόμβο της Μυρσίνας.

Κλειστό παρέμεινε χθες το τελωνείο του Προμαχώνα από τους αγρότες των Σερρών, όπως και το μπλόκο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό και το μπλόκο στην παλιά Εθνική Οδό Σερρών - Καβάλας.

Οι αγρότες της Καβάλας βρίσκονταν στο μπλόκο της Χρυσούπολης και οι αγρότες της Ξάνθης στη γέφυρα του Νέστου. Κλειστός παρέμεινε ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής από αγρότες της Δράμας και τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης από αγρότες του Κιλκίς.

Απτόητοι στο μπλόκο του Ορμενίου στο Βόρειο Εβρο, όπου επικρατούν θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, παρέμεναν οι αγρότες του νομού. Χθες το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους αγρότες στο μπλόκο της Κορνοφωλιάς και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλία - συζήτηση σε κεντρικό καφενείο του χωριού και με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ ομιλητής ήταν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης του ΚΚΕ.

Επίσης συνεχίστηκαν τα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλονίκης στα Μάλγαρα, στη Χαλκηδόνα και τα Πράσινα Φανάρια. Στη Δυτική Μακεδονία αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Αμυνταίου παρέμεναν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο 40ό χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης έξω από το Αντίγονο και οι αγρότες της Φλώρινας στους συνοριακούς σταθμούς της Κρυσταλλοπηγής και της Νίκης. Ακόμη, οι αγρότες της Καστοριάς βρίσκονταν στον κόμβο του Βογατσικού και οι αγρότες της Κοζάνης παρέμεναν στην υψηλή γέφυρα των Σερβίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το σταθμαρχείο του Προμαχώνα, παρολίγον θα συνέβαινε ατύχημα χθες το μεσημέρι λόγω του αποκλεισμού της γραμμής δίπλα στο σταθμό. Η εμπορική αμαξοστοιχία από τη Βουλγαρία ειδοποιήθηκε από το σταθμάρχη του Προμαχώνα και σταμάτησε περί τα 500 μέτρα πριν προσεγγίσει τον σταθμό. Τελικά, η αμαξοστοιχία πέρασε από το σημείο του αποκλεισμού μετά την απόσυρση των τρακτέρ, τα οποία οι αγρότες και πάλι οδήγησαν στις σιδηροδρομικές γραμμές και από τότε μέχρι το βράδυ παρέμεναν στη σημείο.

Από τη μεριά τους, οι αγρότες δήλωναν ότι ο σταθμάρχης είχε ενημερωθεί σχετικά με τον αποκλεισμό μία ώρα πριν να αρχίσει η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και ότι δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Μάλιστα, τόνιζαν ότι το θέμα πήρε έκταση για να πληγεί η εικόνα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν κάνουμε πίσω

Την ...αγορά επικαλείται και η νέα διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ για τις καθηλωμένες και απαράδεκτες τιμές στο γάλα

Αποψη από το μπλόκο στο Λούρο
Αποψη από το μπλόκο στο Λούρο
Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, ότι συνεχίζουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων στα πλαίσια της κοινής δράσης και των αιτημάτων που έθεσε το μπλόκο της Νίκαιας, κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, στέλνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Στη γέφυρα Ερμίτσας της Αιτωλοακαρνανίας οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού κρατάνε με περίσσια αποφασιστικότητα και αντοχή παρά το δριμύ ψύχος το μπλόκο, προβαίνοντας σε συμβολικό αποκλεισμό κατά τη διάρκεια της μέρας της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Χθες το πρωί, στα πλαίσια της τρομοκράτησης που καλλιεργεί η κυβέρνηση για να σπάσει τα μπλόκα, η αστυνομία κάλεσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σπύρο Κοτοπούλη να μεταβεί το μεσημέρι στον εισαγγελέα, χωρίς, μέχρι και χθες τουλάχιστον, να δοθεί συνέχεια σε αυτήν την κατάπτυστη και εκφοβιστική ενέργεια ενταγμένη στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τον αγώνα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς

Αγώνας που συναντά την ολοένα και διευρυνόμενη συμπαράσταση και αλληλεγγύη εργατικών και άλλων φορέων. Αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, εκπρόσωποι από τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, του Εμπορικού Συλλόγου είναι ορισμένοι από τους φορείς που βρίσκονται καθημερινά στο χώρο στηρίζοντας τον αγώνα των αγροτών, δίνοντας παράλληλα απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να δημιουργήσει ανεπιτυχώς κλίμα διαμαρτυρίας ενάντια στα μπλόκα της αντιαγροτικής πολιτικής. Ομόφωνη απόφαση στήριξης έλαβε μετά από πρόταση της ΔΑΣ και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσπιέων. Το δεύτερο μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη οι αγρότες να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα για τις αιτίες των σοβαρών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και δημιουργεί η πολιτική της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της ΕΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε σε σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή με αυτήν την πολιτική, πάλη για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική.

Στο Λούρο της Πρέβεζας, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού παραμένουν αποφασιστικά στο πόστο του αγώνα. Τα τρακτέρ βρίσκονται στη γέφυρα του Λούρου για δεύτερη βδομάδα και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής παραβρέθηκε στην ΓΣ της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ στα Γιάννενα, επιδίδοντας το σχετικό ψήφισμα των αιτημάτων, μεταξύ των οποίων εκφράζεται η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και τιμές στο γάλα βιώσιμες (1,40 ευρώ στο πρόβειο, 0,90 ευρώ στο γίδινο και 0,70 στο αγελαδινό).

Η νέα συσταθείσα χθες διοίκηση της εταιρείας στο καθολικό αίτημα των κτηνοτρόφων για επανεξέταση των αναιμικών αυξήσεων αντέταξε τον «ανταγωνισμό» και την «αγορά», προκρίνοντας τη διατήρηση των τιμών που ανακοινώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα (1,05 ευρώ το κιλό από 1,03 που ήταν πέρσι για το πρόβειο γάλα, 0,57 από 0,56 για το γίδινο. Για το δε αγελαδινό, αποφάσισε τη μείωση από 0,45 σε 0,42). Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού στον κόμβο του Περιστερίου, προχώρησαν χθες το απόγευμα οι πατατοπαραγωγοί της Χρυσοβίτσας Μετσόβου ζητώντας αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από την κακοκαιρία.

Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, στα παρακάτω σημεία: Στην Αλαμάνα (θέση Ρούμελη), στο 72ο χλμ. της παλιάς Εθνικής Οδού Λαμίας - Λιβαδειάς, στο 70ό χλμ. της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης (αερογέφυρα Ριτσώνας), στο 90ό χλμ. της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο 110ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Κάστρο), στην αερογέφυρα του Αγ. Κωνσταντίνου και στις Λιβανάτες και στην Εθνική οδό Λειβαδιάς - Λαμίας στον παλιό Λεβέντη. Στο δρόμο του αγώνα παραμένουν και οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Μαντουδίου στη θέση «Παλιουριά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ