ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Συνέχεια της χούντας με «πρόεδρο» τον Πορφίριο Λόμπο

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τις λαϊκές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Εθνικό Μέτωπο της Αντίστασης ενάντια στο Πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε χθες η αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας των πραξικοπηματιών με την ορκωμοσία του εκλεγμένου από τις εκλογές βίας, νοθείας και αποχής, νέου Προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς, όπως έχουν ανακοινώσει οι λαϊκές δυνάμεις, θα συνόδευαν τον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια στην αναχώρησή του...

Η ορκωμοσία του Λόμπο έγινε παρόντων ελάχιστων ηγετών, όπως του προέδρου του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι, της Ταϊβάν Μα Γινγκ Ζέου, του αντιπρόεδρου της Κολομβίας Φρανσίσκο Σάντος και του Προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας Φρανσίσκο Σάντος, ο οποίος αναμενόταν να συνοδεύσει τον Μανουέλ Σελάγια από την πρεσβεία της Βραζιλίας στο αεροδρόμιο ώστε να μεταβεί στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου του παρασχέθηκε πολιτικό άσυλο, παρότι αργά χθες σε δηλώσεις ο Φερνάντες επανέλαβε ότι ο Σελάγια έχει εκφράσει την επιθυμία να «εγκατασταθεί στο Μεξικό».

Η κυβέρνηση Λόμπο δεν πρόκειται να αναγνωριστεί από το Μέτωπο όπως έχει ήδη ανακοινώσει αλλά και από την πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με εξαιρέσεις τις φιλοϊμπεριαλιστικές κυβερνήσεις σε Κολομβία, Περού, Παναμά και ως «κακοφωνία» από τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες, όπως αναφέρουν τοπικά Μέσα, γεγονός που έχει προκαλέσει σάλο, αλλά και σοβαρούς τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τέλος, αποσύρθηκαν οριστικά όλες οι κατηγορίες εναντίον της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων όσον αφορά το πραξικόπημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Χόρχε Ριβέρα. Αναμενόμενο, καθώς επρόκειτο για μία καλοστημένη παράσταση αφού ήδη έχουν αμνηστευτεί από το Κογκρέσο...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό του αγωνιστή λαού της Ονδούρας

Ερώτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ

Τις εκλογές βίας και νοθείας που οργάνωσε η δικτατορία της ολιγαρχίας, στις 29/11/2009 στην Ονδούρα και την «ορκωμοσία» του υποτιθέμενου νικητή της εκλογικής αυτής παρωδίας Πορφίριο Λόμπο Σόσα, καταγγέλλει, με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γεώργιος Τούσσας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: «Την Τετάρτη 27/1 (σ.σ. χθες) προγραμματίζεται η "ορκωμοσία" του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, υποτιθέμενου νικητή, υποψήφιου της χούντας στις εκλογές παρωδία της Ονδούρας στις 29/11/2009 που σημαδεύτηκαν από καταστολή, βία, νοθεία και το κυριότερο από τεράστια αποχή που είχε καλέσει το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης της Ονδούρας FNRP (επισήμως πάνω από 50% - σύμφωνα με στοιχεία του FNRP 65% -70%) που ουσιαστικά ακυρώνει το αποτέλεσμά τους. Ενάντια στην παρωδία αυτή, που διοργανώνουν οι πραξικοπηματίες, έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες καλεί το FNRP. Στόχος τους να καταδικαστεί "η συνέχιση της δικτατορίας της ολιγαρχίας", που εκφράζεται στο πρόσωπο του Πορφίριο Λόμπο. Το λαϊκό κίνημα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του, παρά τη δολοφονική καταστολή που έχει κορυφωθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της εκλογικής παρωδίας που διεξήγαγε η χούντα των πραξικοπηματιών στην Ονδούρα; Τον πραξικοπηματία Πορφίριο Λόμπο Σόσα και όποια κυβέρνηση της χούντας; Καταδικάζει τη δολοφονική καταστολή της χούντας ενάντια στο λαϊκό κίνημα; Πώς τοποθετείται απέναντι στον αγώνα του λαού της Ονδούρας ενάντια στη δικτατορία, για την αποκατάσταση των λαϊκών ελευθεριών;

Το ΚΚΕ καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Ονδούρας, στις λαϊκές δυνάμεις της περιοχής που απαιτούν τον τερματισμό του πραξικοπήματος, την αποκατάσταση του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και το σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας. Στέκεται στο πλευρό κάθε λαού, κινήματος και χώρας που μάχεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διάσκεψη ιμπερια-ληστών στο Λονδίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ξεκινά σήμερα η Διάσκεψη του Λονδίνου για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή όλων των ιμπεριαλιστικών - κατοχικών δυνάμεων που λυμαίνονται την περιοχή. Μία μέρα πριν την έναρξη της Διάσκεψης και αφού προηγήθηκε μία Σύνοδος Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν οι ηγέτες της Τουρκίας, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, καθώς και αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των γειτονικών χωρών, ο Αφγανός «πρόεδρος» Χαμίντ Καρζάι επισκέφθηκε το Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Η Αγκ. Μέρκελ διαβεβαίωσε την εγκάθετη ηγεσία του Αφγανιστάν, για την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στη χώρα «όσο χρειαστεί», προκειμένου να μη διακυβευθεί η εξουσία τους, πάντα στο όνομα της προστασίας της χώρας από την «τρομοκρατία», υποστηρίζοντας ότι θα ήταν λάθος να ονομαστεί μία ημερομηνία αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Η Γερμανίδα καγκελάριος επαναβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας της να αυξήσει τα κατοχικά στρατεύματα που διατηρεί στο Αφγανιστάν, κατά 850 άνδρες, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βερστεβέλε εξέφρασε την «ελπίδα» η συνάντηση του Λονδίνου να αποδειχθεί «παραγωγική», θέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο εξέλιξης της κατοχής, ώστε «να καταστεί δυνατή η παράδοση του Αφγανιστάν στο στρατό της χώρας, έως το 2014».

Ο Χ. Καρζάι εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντησή του με την Αγκ. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για προσέγγιση των «Ταλιμπάν», που θα μπορούσαν να «επανενταχθούν», προκειμένου να επιτευχθεί «εθνική συμφιλίωση». Σχέδια τα οποία κατά τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, βρίσκουν σύμφωνη την Ουάσιγκτον, που προτίθεται να τα στηρίξει.

Στο μεταξύ στο μέτωπο του πολέμου συνεχίζονται οι συγκρούσεις, με αποτέλεσμα χτες, κατά τη διάρκεια κοινών αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων και αφγανικών, στην επαρχία Μπαγκλάν, να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι φερόμενοι ως μαχητές των «Ταλιμπάν», ενώ στο Πακιστάν, στην περιοχή του Ανω Ντιρ τρία παιδιά σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε κοντά στο σπίτι τους.

ΓΑΛΛΙΑ
Προς απαγόρευση της «μπούρκας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη μερική απαγόρευση της μπούρκας προτείνει 200σέλιδη έκθεση ειδικής επιτροπής της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με το σκεπτικό ότι το ιδιότυπο «ράσο» που πρωτολανσάρισαν και επέβαλαν στις γυναίκες οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι «σαφής προσβολή στις γαλλικές αξίες». Ως εκ τούτου προτείνεται η απαγόρευσή του σε σχολεία, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς...

Αν και η πρόταση της επιτροπής ενδέχεται να προκαλέσει τις αρνητικές αντιδράσεις κάποιων μουσουλμάνων στη Γαλλία, είναι βέβαιο πως θα επιδοκιμαστεί από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος από τον Ιούνη έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της μπούρκας.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, στη χώρα λιγότερες από 1.900 γυναίκες κάτω των τριάντα ετών φορούν μπούρκα, ενώ όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Γάλλοι υποστηρίζουν την καθολική απαγόρευσή της.

Στον Καναδά πάντως χτες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν θα ακολουθήσει το υπόδειγμα της Γαλλίας είτε για μερική, είτε για καθολική απαγόρευση της μπούρκας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σύλληψη Σέρβων άνευ αφορμής...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί συνέλαβαν προχτές το Σέρβο υφυπουργό για το Κοσσυφοπέδιο Μπράνισλαβ Ρίστιτς, ένα ακόμη κατώτερο στέλεχος του ίδιου υπουργείου και τρεις άλλους Σέρβους επειδή πραγματοποιούσαν επαφές με τη σερβική κοινότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με βασικό ζήτημα τα προβλήματα όσων Σέρβων επιχειρούν να επιστρέψουν στις εστίες τους στο προτεκτοράτο.

Οι αστυνομικοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψη των αξιωματούχων, που προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του Βελιγραδίου, το οποίο κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα να συμμαζέψει την Πρίστινα» τονίζοντας πως αυτό και παρόμοια περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν αντανακλούν την απροθυμία της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών για ένα πολυεθνοτικό, δημοκρατικό Κοσσυφοπέδιο...

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Σειρά νέων μέτρων λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σε περικοπές στις θέσεις εργασίας, αλλά και «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2010, προχωρά η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προκαλώντας την «αγανάκτηση» των εργαζομένων, οι οποίοι από τη μεριά τους σχεδιάζουν δυναμική απάντηση στη μεγάλη κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Φλεβάρη.

Η λεγόμενη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Πορτογαλίας, παρουσιάζοντας προχτές τον προϋπολογισμό υποστήριξε πως για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 9,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,3% το 2010 θα προχωρήσει στο «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και θα «συμπεριλάβει στη νομοθεσία» τη ρύθμιση για μια πρόσληψη εργαζομένου για κάθε δύο αποχωρήσεις, που εφαρμόζεται από το 2005. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο ντος Σάντος, στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της μείωσης του δυναμικού στο δημόσιο τομέα κατά 7,5% έως 10% επί του συνόλου των περίπου 675.000 υπαλλήλων.

Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «επίθεση στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων» η συνδικαλίστρια Ανα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού Μετώπου των συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε πως στη διαδήλωση της 5ης Φλεβάρη αναμένεται να «βγουν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους επειδή είναι αγανακτισμένοι». Η συγκεκριμένη εθνική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί από τις αρχές Γενάρη για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ