ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Απαιτεί υποταγή στους μεγαλοεκδότες

Αποκαλυπτικό το σκεπτικό, με το οποίο η δημοσιογράφος του «Ρ» «εγκαλείται» από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσης

Απόλυτη υποταγή στις αποφάσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που σχεδιάζει τη δράση του με γνώμονα την εξυπηρέτηση των σχεδίων και συμφερόντων του κεφαλαίου, θέλει να επιβάλει το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η «κλήση εγκαλούμενου» που έστειλε χτες το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ στη δημοσιογράφο του «Ρ» Αννα Ανανιάδου, προκειμένου να «δώσει εξηγήσεις». Η κλήση αποστέλλεται μετά από παρέμβαση του ΔΣ της Ενωσης για τη συμμετοχή της δημοσιογράφου στη συμβολική παρέμβαση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 την ημέρα της πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, προκειμένου να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί από ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ και να βγάλει τη φωνή των εργατών στον «αέρα».

Η δημοσιογράφος του «Ρ» «εγκαλείται», γιατί παραβίασε διατάξεις του καταστατικού και των αρχών του κώδικα δεοντολογίας, σύμφωνα με τα οποία, κάθε μέλος της ΕΣΗΕΜΘ πρέπει:

  • «Να μην είναι μέλος άλλης επαγγελματικής συνδικαλιστικής οργανώσεως» και να μη συμμετέχει «κατά οποιονδήποτε τρόπο σε άλλη οργάνωση ή σε άλλο σωματείο, επαγγελματικό ή μη που οι επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους αντιστρατεύονται στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της Ενωσης και των μελών της», αλλά και «να πειθαρχούν απόλυτα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως».
  • «Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών. Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του».

Το μήνυμα που στέλνει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου και είναι σαφές: ή πειθαρχείτε στο συμβιβασμό με τους μεγαλοκαναλάρχες ή τιμωρείστε (με ποινές που ξεκινούν από απλή επίπληξη και φτάνουν ως την οριστική διαγραφή). Επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να μην αμφισβητούν καμιά απόφαση ή πρακτική του ΔΣ, που στις 17 Δεκέμβρη έπαιξε ουσιαστικά απεργοσπαστικό ρόλο και βάζει πλάτη για να προχωρά η επίθεση της εργοδοσίας στα εργασιακά δικαιώματα. Γι' αυτό και η δράση του ΠΑΜΕ (που σκόπιμα παρουσιάζεται ως συνδικάτο) αποτελεί «κόκκινο πανί» και στοχοποιείται από τη συμβιβασμένη διοίκηση.

Μάλιστα, η ΕΣΗΕΜΘ φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει την πάλη του ΠΑΜΕ αντίθετη με τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου, υπονομεύοντας την ενωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη όλων των εργαζομένων, προϋπόθεση για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Ποια είναι τα «πραγματικά περιστατικά»;

Σα να μη φτάνουν όλα αυτά και αντί να τρέξει να κρυφτεί για την επιμονή με την οποία υπερασπίζεται την «πολυφωνία» και τη «δημοκρατία» των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, η συμβιβασμένη ηγεσία της ΕΣΗΕΜΘ επιχειρεί να βαφτίσει την παρέμβαση του ΠΑΜΕ ... αλλοίωση της πραγματικότητας.

Την ώρα που, όχι μόνο στις 17/12/2009 αλλά επανειλημμένα, η φωνή και τα ταξικά αιτήματα χιλιάδων απεργών «εξαφανίζονται», όπως «εξαφανίζονται» οι καθημερινοί αγώνες που δίνει το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα στους τόπους δουλειάς, για την ικανοποίηση των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι των πολυεθνικών, η ΕΣΗΕΜΘ συμπαρατάσσεται και στηρίζει αυτή τη «δημοκρατία».

Αναδεικνύεται και έτσι πως οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει ουδέτερη πραγματικότητα. Η παρουσίαση και η ερμηνεία της συνδέεται άμεσα με τα ταξικά συμφέροντα από τη σκοπιά των οποίων την προσεγγίζει κανείς.

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Μαζικές απολύσεις με πρόσχημα την «κρίση»

Μέσα σ' ένα μήνα τριάντα εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο, αλλά η εταιρεία ετοιμάζεται ν' ανοίξει δύο νέα καταστήματα

Σε μαζικές απολύσεις προχωρά η εργοδοσία της επιχείρησης «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» με πρόσχημα την «κρίση» στα οικονομικά της. Τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν 10 εργαζόμενοι που δούλευαν στα γραφεία και στα καταστήματα σε Αιγάλεω, Λάρισα, Μάνδρα Αττικής, Ταύρο. Στο τέλος του 2009 - δηλαδή πριν ένα μήνα - στο δρόμο έμειναν 20 συμβασιούχοι, επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους, ενώ σύμφωνα με τα όσα η ίδια η εργοδοσία διαδίδει σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλες 80 απολύσεις πανελλαδικά.

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη το Σωματείο Εργαζομένων στα «Πράκτικερ» καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη, προκειμένου να βάλουν φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία και να απαιτήσουν την ανάκληση των απολύσεων. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο, «όσον αφορά την εταιρεία μας που θέλει να μιλάει για κρίση στα οικονομικά της, σας βεβαιώνουμε ότι τα κέρδη της είναι ασύλληπτα. Τους συμφέρει αυτή η κατάσταση και την εκμεταλλεύονται με όλους τους τρόπους και στοχεύουν σε μηδενικές αυξήσεις για το 2010 και να κρατήσουν χαμηλά τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να μπορούν να επενδύουν».

Αλλωστε, όπως η ίδια η εταιρεία έχει επίσημα ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του 2010 θα ανοίξει ακόμα δυο καταστήματα, στην Ξάνθη και στην Κρήτη. Τέλος, η διοίκηση του σωματείου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ενεργά και μαζικά και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 7 του Φλεβάρη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ολοκληρώθηκε χτες το συνέδριο

Το ρόλο που έχουν αναλάβει αξιοποιώντας την Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού για να σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους, ότι μπορεί το καπιταλιστικό σύστημα να γίνει ανθρώπινο, ότι μπορούν να ελπίζουν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από τα παζάρια των διαλόγων σε «μικροβελτιώσεις» - που σε καμία περίπτωση όμως δε θα βελτιώνουν πραγματικά τη ζωή τους - επιβεβαίωσαν περίτρανα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ (που έχουν και την πλειοψηφία της διοίκησης) στο 45ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Στον αντίποδα, τα στελέχη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) επιβεβαίωσαν και στο συνέδριο ότι οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο αλλά και συνολικά μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ θα εντείνουν την πάλη τους για την ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Σ' αυτήν την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις ήδη οργώνουν τους τόπους δουλειάς ώστε αυτή η συμβιβασμένη πλειοψηφία να πάρει μαζική απεργιακή απάντηση από τον κλάδο στις 10 του Φλεβάρη.

Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία ψήφισαν 233 αντιπρόσωποι και πήραν: ΔΑΣ 73 ψήφους και 6 έδρες (από 66 ψήφους και 6 έδρες). ΠΑΣΚΕ: 135 ψήφους και 11 έδρες (από 115 και 10 έδρες). ΔΑΚΕ: 25 ψήφους και 2 έδρες (από 40 και 3 έδρες). Για τη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ 5 και η ΔΑΚΕ 1.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σε δίωρη στάση εργασίας (και συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου) προχωρούν σήμερα, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ., οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από απόφαση του σωματείου τους. Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ» καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τις συνέπειες της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη.

ΟΤΟΕ: Στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, ΟΤΟΕ και τραπεζιτών, η ΟΤΟΕ επανέλαβε ότι πρέπει να οριστεί θεσμική εκπροσώπηση των τραπεζιτών για τις διαπραγματεύσεις της Συλλογικής Σύμβασης. Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο εξαπολύουν μια αντεργατική επίθεση εφ' όλης της ύλης, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας επέλεξε να επιβραβεύσει την κυβέρνηση για σχετικές πρωτοβουλίες που δήθεν παίρνει.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την τραγική κατάσταση στον ΟΠΑΔ καταγγέλλει με υπόμνημά της στους αρμόδιους υπουργούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων. Ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το νέο σαρωτικό χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, καλώντας σε πάλη για τη ματαίωση των αντεργατικών σχεδίων.

ΥΠΕ: Τους νέους διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ανακοίνωσε χτες η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Στην απεργιακή πάλη κι η ΔΗΠΑΚ

Σε πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών στην απεργία, στις 10 Φλεβάρη, προχωρά και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) που έχει ήδη θέσει το θέμα στα ΔΣ των συλλόγων ΔΕΠ. Μέχρι στιγμής απόφαση για συμμετοχή έχουν λάβει τα ΔΣ των συλλόγων ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, η ΔΗΠΑΚ, εδώ και καιρό, έχει θέσει στο προεδρείο της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) της ΠΟΣΔΕΠ αίτημα για προκήρυξη απεργίας, πρόταση που θα επαναλάβει και στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ.

Μεταξύ άλλων η ΔΗΠΑΚ προβάλλει ως αιτήματα αιχμής:

  • Κάλυψη των μισθολογικών απωλειών της τελευταίας 10ετίας. Ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
  • Νέο ακαδημαϊκό μισθολόγιο για το ΔΕΠ στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των μισθών αναλογικότερα προς τις κατώτερες βαθμίδες και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Αύξηση του διδακτικού και άλλου προσωπικού στα πανεπιστήμια.
  • Χρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας τουλάχιστον στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και τριπλασιασμό των δαπανών της έρευνας.
  • Να μην ενσωματωθεί η οδηγία 36/05.
  • Κατάργηση του Νόμου για τα Κολέγια - ΚΕΣ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ