ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Ανεξέλεγκτη και ρυπογόνα η λειτουργία της

Μέτρα ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α. Νάνος

Μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής από την ανεξέλεγκτη και ρυπογόνα λειτουργία της επιχείρησης ΚΟΝΤΙ στο Βόλο, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και απευθύνεται στην υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Τον Οκτώβρη του 2007 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ύστερα από καταγγελίες, παρήγγειλε στο «Δημόκριτο» έλεγχο σε δείγματα εδάφους από το βαφείο της ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ.

Στην απάντηση που κοινοποιήθηκε στη ΝΑΜ, διαπιστώνεται πως στο έδαφος υπήρχε PCB'S, γνωστό τοξικό υλικό, σε επίπεδο αρκετά υψηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του βαφείου κινούνται καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι.

Εκτοτε, καμία ενέργεια δεν έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ - Διεύθυνση ΕΑΡΘ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίες αδειοδοτούν περιβαλλοντικά τις παραπάνω εγκαταστάσεις.

Το Δεκέμβρη του 2009, ύστερα από νέες καταγγελίες για παράβαση περιβαλλοντικών όρων, έγινε αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΝΑΜ, όπου επιβεβαιώθηκαν σωρεία παραβάσεων σχετικά με την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων λειτουργίας της ΚΟΝΤΙ.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν την εγκληματική και καταστροφική τακτική της επιχείρησης, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το περιβάλλον, δεδομένων των νέων μετρήσεων του «Δημόκριτου» (αρ. πρωτ. 212/26-1-10), την αδιαφορία της πολιτείας και την ανάγκη συστηματικών ελέγχων κάθε χρόνο από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Περιφέρειας και της ΝΑΜ και όχι μόνο όταν υπάρχουν καταγγελίες πολιτών που ανησυχούν.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αφήνουν ασύδοτους τους βιομήχανους να καταστρέφουν το περιβάλλον, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων που ζουν κοντά σε ρυπογόνες επιχειρήσεις και ΒΙΠΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Γιατί από τον Οκτώβρη του 2007, που διαπιστώθηκε η επικίνδυνη ρύπανση, μέχρι το Δεκέμβρη του 2009 που έγιναν οι νέες καταγγελίες, δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για τη ρυπογόνα λειτουργία της επιχείρησης ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ στο Βόλο, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής;
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να εφαρμόσει για την παραπάνω επιχείρηση, όπως και για την ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών; Και τι για την αποκατάσταση και εξυγίανση της περιοχής που έχει μολυνθεί;
Αιματηρή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Βύρωνα

Ενας 25χρονος είναι το ανυποψίαστο θύμα κυνηγητού αστυνομικών με κακοποιούς που εξελισσόταν από το βράδυ της Κυριακής ως χτες σε δρόμους της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το βράδυ της Κυριακής, οι κακοποιοί φέρονται να ακινητοποίησαν πλήρωμα περιπολικού που προσπάθησε να τους ελέγξει στην οδό Αιγιαλείας στο Μαρούσι, κοντά στη ΦΑΒΕ Αθηνών. Οι δράστες ακινητοποίησαν τον αστυνομικό και τον ειδικό φρουρό και κατόρθωσαν να τους πάρουν τον οπλισμό, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και τα κλειδιά του περιπολικού.

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν το κέντρο της Αμεσης Δράσης για το περιστατικό και 30 λεπτά αργότερα, στη συμβολή των Λ. Κηφισίας και Ελικώνος στο Ψυχικό, από μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένας άνδρας που ταίριαζε με τα χαρακτηριστικά ενός από τους δράστες. Ομως ο οδηγός, στη θέα των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και οι επιβαίνοντες διέφυγαν πυροβολώντας στον αέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την περιοχή που συνέβη το πρώτο περιστατικό βρέθηκαν τα κλειδιά του περιπολικού, αλλά και τα δύο αλεξίσφαιρα.

Η συνέχεια δόθηκε χτες στο Βύρωνα, όπου αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν ύποπτους για ληστείες σε τράπεζες (αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν οι ίδιοι που φέρονται και ως δράστες της πρώτης συμπλοκής). Η αστυνομική επιχείρηση έγινε μέρα - μεσημέρι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με κόστος τη ζωή ενός ανυποψίαστου πολίτη, ενώ οι ύποπτοι φέρονταν να εμπλέκονται και σε περιστατικό με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξής τους στo Βραχάτι Κορινθίας.

Ειδικότερα, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησαν να συλλάβουν τα δύο άτομα, τα οποία έμεναν σε πολυκατοικία στη διασταύρωση των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο Βύρωνα. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν οι δυο δράστες από την Αλβανία και τότε άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών. Τραυματίστηκε ο συνοδηγός, που συνελήφθη, αλλά ο συνεργός του κατάφερε να διαφύγει και να μπει σε κοντινό φούρνο. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών από την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ένας 25χρονος Βορειοηπειρώτης που δούλευε ως υδραυλικός σε οικοδομή. Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί που αργότερα μεταφέρθηκαν στο «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο». Το θύμα χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα την ώρα που με το γιο του εργοδότη του έμπαιναν σε αποθήκη, δίπλα από το φούρνο, για να αφήσουν τα εργαλεία της δουλειάς τους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της μάχης που κράτησε αρκετά λεπτά της ώρας, ο δράστης πέταξε έξι χειροβομβίδες από τις οποίες εξερράγησαν οι τέσσερις. Τελικά, μισή ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, ενώ άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να εξουδετερώσουν τις χειροβομβίδες που δεν είχαν εκραγεί.

Στο σπίτι των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα «Καλάσνικοφ», 30 χειροβομβίδες, μια βαριοπούλα, μια κοντόκαννη καραμπίνα και ποσότητα ΤΝΤ, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι κοντά στο σημείο της χτεσινής συμπλοκής βρέθηκε και το «Πεζό» που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη συμπλοκή.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Εξέγερση σε κρατητήρια

Εξέγερση αλλοδαπών οι οποίοι κρατούνταν για απέλαση σημειώθηκε προχτές στο Αστυνομικό Τμήμα της Τρίπολης, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας 35χρονου Παλαιστινίου που κρατείται και πρόκειται να απελαθεί.

Ο Παλαιστίνιος προσπάθησε να αυτοκτονήσει με κομμάτι κουβέρτας στις 6.50 το πρωί , αλλά έγινε αντιληπτός από το σκοπό των κρατητηρίων και απομακρύνθηκε. Στη συνέχεια, συγκρατούμενοί του έβαλαν φωτιά σε κουβέρτες με συνέπεια να προκληθεί μικρής έκτασης πυρκαγιά, με καπνούς που επεκτάθηκαν σε όλο το χώρο των κρατητηρίων. Αστυνομικοί μπήκαν στα κρατητήρια και απομάκρυναν όλους τους κρατούμενους σε διπλανή αίθουσα, ενώ η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης.

Εξαιτίας του καπνού διακομίστηκαν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο επτά κρατούμενοι με αναπνευστικά προβλήματα για προληπτικό έλεγχο, χωρίς όμως να κρατηθεί κάποιος από αυτούς για νοσηλεία. Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε και παρέμεινε για νοσηλεία και ο 35χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος βρισκόταν στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος εδώ και δύο βδομάδες.

Προσφορές στο ΚΚΕ

-- Ο Θανάσης, ένας από τους πολλούς φίλους του Κόμματος, προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση 500 ευρώ, μέσω της ΚΟ Οινοφύτων του ΚΚΕ.

-- Οι Απόγονοι και Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που επαναπατρίστηκαν από την πόλη Οράντεα της Ρουμανίας, με την ευκαιρία της συνεστίασής τους, συγκέντρωσαν και προσφέρουν για το Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα, το ποσό των 335 ευρώ.

-- Ο αντιστασιακός Χυδίρογλου Αριστομένης προσφέρει 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ «Γ. Ρίτσου» Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης.

-- Στη μνήμη όλων των αγωνιστών που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, των: ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ και ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΑΣΙΝΟΥ από το Παγκράτι, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω Αχτίδας Υγείας της ΚΟΑ, για να γίνουν πράξη τα οράματα του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Σωτηρόπουλος Πλάτων

-- Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: ΜΟΥΡΟΥΖΗ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Πανούλη), ΚΑΠΑΣΑΚΑΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥ και ΚΑΠΑΣΑΚΑΛΗ ΑΛΕΚΟΥ, που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τους κατακτητές της πατρίδας μας πιστοί στα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω μέσω ΚΟ Πτολεμαΐδας 100 ευρώ στο ΚΚΕ που εξακολουθεί να αγωνίζεται αταλάντευτα, για να πραγματώσει τα ιδανικά του εργαζόμενου ελληνικού λαού.

Μια ξαδέρφη τους

«Τσιμέντο να γίνει»

Ακόμα ένας ελεύθερος χώρος του Δήμου της Αθήνας παραδίδεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική επιλογή τσιμεντοποίησης κάθε ανάσας πρασίνου στην πόλη. Με απόφαση της διοίκησης του δήμου, επιτρέπεται η ανέγερση πολυτελούς εστιατορίου, εντός του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου του άλσους του «Ευαγγελισμού», εμβαδού 340 τετραγωνικών μέτρων και ύψους τεσσάρων μέτρων!

Στο χώρο αυτό υπήρχε ένα μικρό αναψυκτήριο, 50 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο με επανειλημμένες πράξεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και υπουργικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που νομιμοποιούσαν διάφορες αυθαιρεσίες, εξελίχθηκε σταδιακά σε εστιατόριο. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια σκανδαλώδης μετατροπή ενός απλού αναψυκτηρίου, το οποίο υπήρχε από το 1938 (κατά το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ), σε πολυτελές εστιατόριο. Σε όλες αυτές τις αποφάσεις η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στάθηκε αντίθετη και το πλευρό των κατοίκων που διεκδικούν το χώρο πράσινο.

Αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου έχουν στήσει το βαρύ σκελετό, εντός του άλσους, βασιζόμενοι σε άδεια δήθεν «ανακατασκευής ισόγειου καταστήματος» που εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου, στις 22 Γενάρη. Στην ουσία πρόκειται για νέα παράνομη ανέγερση, αφού το κτίσμα του εστιατορίου που υπήρχε έχει κατεδαφιστεί. Η ανέγερση εκτελείται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα. Ηδη ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Λυκαβηττός» κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα.

Εκρηξη βόμβας

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες, λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ, στα γραφεία της χρηματιστηριακής εταιρείας «Μόργκαν Στάνλεϊ», στην οδό Χάρητος 3, στο Κολωνάκι. Αγνωστος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είχε προειδοποιήσει λέγοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μισή ώρα. Η περιοχή αποκλείστηκε από την Αστυνομία. Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της εταιρείας, στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από την έκρηξη. Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ