ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Στόχος η διασφάλιση των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το νόμο που ισχύει σήμερα, επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλες μειώσεις τιμών, ομολογεί προκλητικά η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εισαγωγείς φαρμάκων και τους φαρμακοβιομήχανους εντάσσονται οι χτεσινές εξαγγελίες της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων.

Η Λ. Κατσέλη ομολόγησε ότι το σύστημα προσδιορισμού των τιμών στα φάρμακα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή, ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ ουδέποτε λειτούργησε. Ωστόσο, η κυβέρνηση, είπε χωρίς περιστροφές, δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει το νόμο, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε «σε δραστική περικοπή των τιμών, που δε θα ήταν άμεσα εφαρμόσιμο», κάτι που βεβαίως δεν το επιθυμούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου. Σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος που ισχύει, οι τιμές στα μεν πρωτότυπα φάρμακα θα έπρεπε να μειωθούν κατά 32%, στα δε αντίγραφα κατά 55%!

Αντί, δηλαδή, να επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου που για χάρη των φαρμακοβιομηχάνων και εισαγωγέων έμεινε ανενεργός, η κυβέρνηση προτίμησε να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Ετσι, για τον ορισμό της τιμής στα φάρμακα, στο εξής θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των χαμηλότερων τιμών στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ! Οσο για τα αντίγραφα, η τιμή τους θα υπολογίζεται κατά 10% χαμηλότερα από εκείνη που παίρνει το πρωτότυπο μετά τη λήξη της πατέντας. Κατά την υπουργό αυτό ισοδυναμεί με «μεσοσταθμική» μείωση των τιμών στα φάρμακα κατά 20%, κάτι που σημαίνει ότι σε πολλά φάρμακα οι τιμές θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, πίσω από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «ελάφρυνσης» των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων με μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται άλλη μια κυβερνητική απόπειρα δήθεν παρέμβασης στον τρόπο τιμολόγησης, μπροστά στη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επισήμως το 2009 υπολογίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στα 6,6 δισ. ευρώ, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής δημαγωγίας είναι και το γεγονός ότι ενώ η Λ. Κατσέλη υποτίθεται πως παρουσίασε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των τιμών, αντί να προχωρήσει στην άμεση έκδοση νέου δελτίου τιμών, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τις όποιες ρυθμίσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη μέχρι το τέλος του Φλεβάρη και η δεύτερη μέχρι τον Ιούνη.

Το βέβαιο είναι ότι στο βαθμό που η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική της πλήρους παράδοσης της παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου στις πολυεθνικές και στην κερδοσκοπική δράση εισαγωγέων και φαρμακοβιομηχάνων, κάθε μέτρο ανατιμολόγησης, ανάλογο με όσα κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί, ακόμα κι αν επιφέρει κάποιες μειώσεις σε ορισμένες τιμές, αυτές πάντα θα διαμορφώνονται με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη και όχι την εξασφάλιση καλού και φθηνού φαρμάκου σε όποιον το έχει ανάγκη.

Λακωνική ήταν η υπουργός μιλώντας για «ειδική πρόβλεψη» που θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά, τα λεγόμενα ορφανά, δηλαδή τα φάρμακα που εισάγει απευθείας το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, και τα κοινόχρηστα φάρμακα. Τέλος, για δύο μήνες μετά την ανατιμολόγηση τα φάρμακα θα πωλούνται με δύο τιμές μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Πάνω από 293 εκατ. ευρώ το Γενάρη

Συνθήκες ασφυξίας γύρω από τους μικροεπαγγελματίες και τις μικρότερες επιχειρήσεις διαμορφώνει το «φαινόμενο» των ακάλυπτων επιταγών που σε πείσμα και των πρακτικών ελέγχου που εφαρμόζουν οι τράπεζες και της πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν σε αστρονομικά ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ», μέσα στο Γενάρη του 2010 ξεπέρασαν τα 176 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία (Γενάρης 2008) εμφανίζεται μείωση 22,3%, εξέλιξη που έχει να κάνει με την πολύ υψηλή βάση σύγκρισης κατά τον περσινό Γενάρη, αλλά και με τη συρρίκνωση ή και πάγωμα των συναλλαγών. Αντίθετα σε τροχιά παραπέρα διόγκωσης συνέχισαν οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε μια εξέλιξη που αντανακλά τις αυξημένες δυσκολίες αποπληρωμής των δόσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα καταγραφόμενα φέσια (επιταγές και συναλλαγματικές) φτάνουν σε 293,4 εκατ. ευρώ ή σε ποσό που αντιστοιχεί σε 8,1 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Τα σπασμένα φορτώνονται πρώτα και κύρια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ πάνω στους οποίους η «επιχειρηματικότητα» του κεφαλαίου μετακυλίει όλα τα φαινόμενα της καπιταλιστικής κρίσης. Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τζιράρουν με το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών τις οποίες και «σπάνε» με ακόμη δυσμενέστερους όρους σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, στους οποίους και φορτώνουν ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια για την προεξόφλησή τους. Να σημειωθεί επίσης πως τους τελευταίους μήνες αυξάνουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο». Είναι απόλυτα φανερό ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις δήθεν για την προστασία των δανειοληπτών όχι μόνο είναι δώρο-άδωρο, αλλά αντίθετα έρχονται να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών μέσα στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το Γενάρη 2009:

  • Ακάλυπτες επιταγές : Εφτασαν σε 176 εκατ. ευρώ (από 226,5 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας μείωση 22,3% έναντι ποσοστού αύξησης 143,6% που κατέγραψαν το Γενάρη του 2008. Ο αριθμός των τεμαχίων που σφραγίστηκε από τις τράπεζες έφτασε τις 17.689.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους διαμορφώνεται σε 27,4 εκατ. ευρώ (από 25,4 εκατ. ευρώ) με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει σε 7,9% έναντι αύξησης 20% στο Γενάρη του 2009.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
το... «Κτήνος» ο Καλλικράτης

Στο τεύχος 105 του περιοδικού «Nemecis» που κυκλοφορεί στα περίπτερα, η Λιάνα Κανέλλη σημειώνει μεταξύ άλλων: «Να τον χαίρεστε τον Καλλικράτη σας, που μας έδωσε την ευκαιρία να γελάσει λίγο το χείλι μας, μέρες που είναι, με το εξώφυλλο. Ας ελπίσουμε ότι θα παρακάμψουμε την τυχόν έντονη κριτική της αγαπητής ξαδέλφης του πρωταγωνιστή. Είναι παλιό ανέκδοτο στα σχολεία ν' απαντάει ο πιτσιρικάς και αμαθής και ελαφρώς τεμπελάκος με βάση ό,τι έπιασε τ' αυτί του: "Ποιος έκτισε την Ακρόπολη, παιδί μου;". Κι η απάντηση βασισμένη στη συνήχηση, έκανε τον Ικτίνο... "το κτήνος ο Καλλικράτης"»!

Στο τεύχος 105 μπορείτε ακόμη να διαβάσετε:

-- «Σχέδιο Καλλικράτης», του Γ. Ν. Μπαχά.

-- «Ο Περικλής και ο Καλλικράτης», του Λευτέρη Σαββίδη.

-- «Μετεξεταστέες εξεταστικές», της Χριστίνας Κοραή.

-- «Η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Ιερώνυμος και η επόμενη μέρα», του Σ. Μ. Τζούμα.

-- «Το "σήμα κινδύνου" του Πατριάρχη», του Σ. Μ. Τζούμα.

-- «"Grekoulitsi"... Οι Ελληνες των Σκοπίων», του Στ. Καράμπελα.

Διαβάστε για το Κίνημα του «μπερλουσκονισμού» του Λευτέρη Σαββίδη, για την «αριθμητική» του φαρμάκου της Γεωργίας Λινάρδου και για τους Hippsters, που δε θέλουν να μοιάζουν με κανέναν, της Δήμητρας Νικολαΐδου.

Αυτά και άλλα πολλά στο «Nemecis» που κυκλοφορεί...

Καλή Ανάγνωση!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πολυεθνικές καθορίζουν τις ληστρικές τιμές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις τιμές των φαρμάκων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του σημειώνει:

«Η εξαγγελία της υπουργού Οικονομίας ότι θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των τιμών τους, στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, που θα έχει την ίδια τύχη με αυτά που ανακοίνωνε κατά καιρούς η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι ληστρικές τιμές των φαρμάκων όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά θα συνεχίζουν να αυξάνονται όσο το φάρμακο βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ