Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Πάνω από 293 εκατ. ευρώ το Γενάρη

Συνθήκες ασφυξίας γύρω από τους μικροεπαγγελματίες και τις μικρότερες επιχειρήσεις διαμορφώνει το «φαινόμενο» των ακάλυπτων επιταγών που σε πείσμα και των πρακτικών ελέγχου που εφαρμόζουν οι τράπεζες και της πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν σε αστρονομικά ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ», μέσα στο Γενάρη του 2010 ξεπέρασαν τα 176 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία (Γενάρης 2008) εμφανίζεται μείωση 22,3%, εξέλιξη που έχει να κάνει με την πολύ υψηλή βάση σύγκρισης κατά τον περσινό Γενάρη, αλλά και με τη συρρίκνωση ή και πάγωμα των συναλλαγών. Αντίθετα σε τροχιά παραπέρα διόγκωσης συνέχισαν οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε μια εξέλιξη που αντανακλά τις αυξημένες δυσκολίες αποπληρωμής των δόσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα καταγραφόμενα φέσια (επιταγές και συναλλαγματικές) φτάνουν σε 293,4 εκατ. ευρώ ή σε ποσό που αντιστοιχεί σε 8,1 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Τα σπασμένα φορτώνονται πρώτα και κύρια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ πάνω στους οποίους η «επιχειρηματικότητα» του κεφαλαίου μετακυλίει όλα τα φαινόμενα της καπιταλιστικής κρίσης. Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τζιράρουν με το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών τις οποίες και «σπάνε» με ακόμη δυσμενέστερους όρους σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, στους οποίους και φορτώνουν ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια για την προεξόφλησή τους. Να σημειωθεί επίσης πως τους τελευταίους μήνες αυξάνουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο». Είναι απόλυτα φανερό ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις δήθεν για την προστασία των δανειοληπτών όχι μόνο είναι δώρο-άδωρο, αλλά αντίθετα έρχονται να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών μέσα στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το Γενάρη 2009:

  • Ακάλυπτες επιταγές : Εφτασαν σε 176 εκατ. ευρώ (από 226,5 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας μείωση 22,3% έναντι ποσοστού αύξησης 143,6% που κατέγραψαν το Γενάρη του 2008. Ο αριθμός των τεμαχίων που σφραγίστηκε από τις τράπεζες έφτασε τις 17.689.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους διαμορφώνεται σε 27,4 εκατ. ευρώ (από 25,4 εκατ. ευρώ) με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει σε 7,9% έναντι αύξησης 20% στο Γενάρη του 2009.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ