Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Στόχος η διασφάλιση των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το νόμο που ισχύει σήμερα, επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλες μειώσεις τιμών, ομολογεί προκλητικά η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εισαγωγείς φαρμάκων και τους φαρμακοβιομήχανους εντάσσονται οι χτεσινές εξαγγελίες της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων.

Η Λ. Κατσέλη ομολόγησε ότι το σύστημα προσδιορισμού των τιμών στα φάρμακα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή, ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ ουδέποτε λειτούργησε. Ωστόσο, η κυβέρνηση, είπε χωρίς περιστροφές, δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει το νόμο, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε «σε δραστική περικοπή των τιμών, που δε θα ήταν άμεσα εφαρμόσιμο», κάτι που βεβαίως δεν το επιθυμούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου. Σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος που ισχύει, οι τιμές στα μεν πρωτότυπα φάρμακα θα έπρεπε να μειωθούν κατά 32%, στα δε αντίγραφα κατά 55%!

Αντί, δηλαδή, να επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου που για χάρη των φαρμακοβιομηχάνων και εισαγωγέων έμεινε ανενεργός, η κυβέρνηση προτίμησε να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Ετσι, για τον ορισμό της τιμής στα φάρμακα, στο εξής θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των χαμηλότερων τιμών στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ! Οσο για τα αντίγραφα, η τιμή τους θα υπολογίζεται κατά 10% χαμηλότερα από εκείνη που παίρνει το πρωτότυπο μετά τη λήξη της πατέντας. Κατά την υπουργό αυτό ισοδυναμεί με «μεσοσταθμική» μείωση των τιμών στα φάρμακα κατά 20%, κάτι που σημαίνει ότι σε πολλά φάρμακα οι τιμές θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, πίσω από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «ελάφρυνσης» των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων με μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται άλλη μια κυβερνητική απόπειρα δήθεν παρέμβασης στον τρόπο τιμολόγησης, μπροστά στη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επισήμως το 2009 υπολογίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στα 6,6 δισ. ευρώ, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής δημαγωγίας είναι και το γεγονός ότι ενώ η Λ. Κατσέλη υποτίθεται πως παρουσίασε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των τιμών, αντί να προχωρήσει στην άμεση έκδοση νέου δελτίου τιμών, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τις όποιες ρυθμίσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη μέχρι το τέλος του Φλεβάρη και η δεύτερη μέχρι τον Ιούνη.

Το βέβαιο είναι ότι στο βαθμό που η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική της πλήρους παράδοσης της παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου στις πολυεθνικές και στην κερδοσκοπική δράση εισαγωγέων και φαρμακοβιομηχάνων, κάθε μέτρο ανατιμολόγησης, ανάλογο με όσα κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί, ακόμα κι αν επιφέρει κάποιες μειώσεις σε ορισμένες τιμές, αυτές πάντα θα διαμορφώνονται με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη και όχι την εξασφάλιση καλού και φθηνού φαρμάκου σε όποιον το έχει ανάγκη.

Λακωνική ήταν η υπουργός μιλώντας για «ειδική πρόβλεψη» που θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά, τα λεγόμενα ορφανά, δηλαδή τα φάρμακα που εισάγει απευθείας το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, και τα κοινόχρηστα φάρμακα. Τέλος, για δύο μήνες μετά την ανατιμολόγηση τα φάρμακα θα πωλούνται με δύο τιμές μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ