ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εντείνει την κινδυνολογία και τις προκλήσεις

Με κροκοδείλια δάκρυα για την εισφοροδιαφυγή η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους

Να πείσει τους εργάτες ότι πετσοκόβει τα δικαιώματά τους για να γεμίσει τα ταμεία προσπαθεί η κυβέρνηση
Να πείσει τους εργάτες ότι πετσοκόβει τα δικαιώματά τους για να γεμίσει τα ταμεία προσπαθεί η κυβέρνηση
«Εφαρμόζουμε ευλαβικά το Σύμφωνο Σταθερότητας». Σε αυτές τις λέξεις συμπύκνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος την πολιτική του υπουργείου του και δεν απέκλεισε και τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, αν μέχρι τις 15 Μάρτη δεν «αποδώσει» ο οικονομικός στραγγαλισμός που επιβλήθηκε για το 2010 στα Ταμεία. Στραγγαλισμός που σημαίνει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τουλάχιστον κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και περιορισμό των δαπανών, ο οποίος αν και διαφημίζεται ως «περιορισμός της σπατάλης» στην πράξη θα οδηγήσει σε πετσόκομμα παροχών.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, απ' αυτά που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που επιβεβαιώνει και πάγωμα συντάξεων και οικονομική ασφυξία στα Ταμεία που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα ρευστότητας και «σπρώχνονται» στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κι ενώ η κυβέρνηση δεν καταβάλλει τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν κουνάει το δάχτυλό της για να καταβληθούν οι βεβαιωμένες εισφορές που παρακρατούνται από τις επιχειρήσεις, περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ίδια στιγμή κινδυνολογεί ασύστολα για το Ασφαλιστικό που «καταρρέει». Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει» καθώς στους ελέγχους των κλιμακίων του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη ένας στους πέντε εργαζόμενους ήταν ανασφάλιστοι. Σε σύνολο 6.196, στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι, οι 1.211 ήταν ανασφάλιστοι, ποσοστό 19,54%, απ' αυτούς οι 145 δούλευαν σε εταιρείες που ήταν ανυπόγραφες!

Ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις

Κι ενώ το κεφάλαιο έχει επιβάλει καθεστώς ασυδοσίας, το υπουργείο Εργασίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του για επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτώντας επιχειρήσεις για την πρόσληψη 60.000 εργαζομένων μέσα στο 2010. Η επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται από 2 έως 4 χρόνια σε νέους εργαζόμενους, αλλά και μακροχρόνια ανέργους άνω των 50 ετών. Ταυτόχρονα αρχίζει το πρόγραμμα «2+3», δηλαδή ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει την αμοιβή δύο ημερών την εβδομάδα ή μία εβδομάδα τον μήνα στους εργαζόμενους επιχειρήσεων οι οποίες σκοπεύουν να κάνουν απολύσεις. Τις ημέρες αυτές οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σχέδιο αυτό θα εφαρμόσουν προγράμματα κατάρτισης.

Τρίτη ομάδα επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι οι ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για να απασχολήσουν μακροχρόνιους ανέργους που απέχουν 2 έως 4 χρόνια από την συνταξιοδότηση. Οι ΟΤΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο το βασικό μισθό, ενώ τις ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνει ο ΟΑΕΔ. Ομως στις ΜΚΟ, το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον ΟΑΕΔ, δηλαδή τους μισθωτούς.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Στη δίνη των περικοπών

Σε ρόλους εναλλασσόμενων βαστάζων της αντιαναπηρικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μεταβληθεί οι συμβιβασμένοι εκπρόσωποι - «πράσινοι» και «μπλε» - στο αναπηρικό κίνημα και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Η ιστορία αφορά τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας σε νεφροπαθείς, παραπληγικούς, χανσενικούς, ανήλικους, ανασφάλιστους κ.λπ. και τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ως εξής:

  • Στις 12.2.2010 ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος - στηρίζεται απ' τη ΝΔ - έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με την οποία υποστηρίζει ότι οι περικοπές κατά 10% των πιστώσεων δεν του επιτρέπει τη χορήγηση των επιδομάτων.
  • Η κρατικοδίαιτη ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ) - στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ - ανακοίνωσε χτες ότι μετά από ...παρεμβάσεις της προς τους Παπακωνσταντίνου και Ξενογιαννακοπούλου υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μείωση των επιδομάτων.
  • Χτες, όμως, και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής - στηρίζεται απ' τη ΝΔ - ανακοίνωσε ότι μετά τις περικοπές κατά 10% των κονδυλίων «καθίσταται αδύνατη η αποπληρωμή προς όλους τους δικαιούχους του προνοιακού επιδόματος για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, δεδομένου ότι ελλείπει πίστωση 1,5 εκ. ευρώ...».

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές στην ΕΣΑμΕΑ όσο και οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - είτε είναι «πράσινες» είτε «μπλε» - χρησιμοποιούν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) για μικροκομματικές επιλογές, ώστε να αποτελέσουν τη μελλοντική εκλογική τους δεξαμενή.

Η απάντηση βρίσκεται στις τάξεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, που προτάσσει την αξιοπρεπή ικανοποίηση των εκρηκτικών αναγκών των αναπήρων - και των οικογενειών τους - σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Καταργεί τους γιατρούς σε Σαλαμίνα - Χίο

Την ανάκληση της απόφασης και την κάλυψη όλων των κενών θέσεων ζητά η ΠΕΣ - ΝΑΤ

Η διαλυτική πορεία στην οποία έχει καταδικάσει τον Οίκο Ναύτου η αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική πολιτική, για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Υγεία, έφτασε στο σημείο, τον έναν και μόνο θεράποντα γιατρό που είχε το παράρτημα του Οίκου Ναύτη στη Σαλαμίνα και τον έναν στο παράρτημα της Χίου, να τους μετατρέψει σε απλούς ελεγκτές, που απλώς θα εκδίδουν παραπεμπτικές εντολές στους ασφαλισμένους για τους συμβεβλημένους γιατρούς!

Οπως καταγγέλλει με χτεσινή της επιστολή προς τους αρμόδιους η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ), τη σχετική κατάπτυστη απόφαση πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ και έχει αριθμό 4984/20-1-2010. Η απόφαση καταργεί τις θέσεις των θεραπόντων γιατρών στα δύο παραρτήματα και τους μετατρέπει σε ελεγκτές, με επικίνδυνες συνέπειες, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, για την υγεία των ασφαλισμένων. Στα νησιά αυτά κατοικεί μεγάλος αριθμός ναυτεργατών και συνταξιούχων, ο οποίος πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, γεγονός που επιβάλλει, όχι την κατάργηση, αλλά την αύξηση των θέσεων των γιατρών. Επιπλέον, ειδικά στη Σαλαμίνα, με δεδομένο ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί δέχονται μόνο το απόγευμα και το νησί έχει αστική συγκοινωνία μέχρι το μεσημέρι, οι ασφαλισμένοι θα αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η ΠΕΣ - ΝΑΤ απαιτεί την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης και την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων (από τις 128 που προβλέπονται έχουν απομείνει 30) του Οίκου Ναύτη. Καλεί όλους τους ναυτεργάτες μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΚΑΤ: Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΚΑΤ ΑΕ, στο υπό κατασκευή «Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο» στο Κορωπί της Αττικής, οι οποίοι χτες προχώρησαν, για μια ακόμη φορά, σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Υπενθυμίζεται πως οι εργάτες της ΕΡΚΑΤ, βρίσκονται εδώ και μήνες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με απεργίες, στάσεις εργασίας και επισχέσεις εργασίας, απαντώντας στην εργοδοτική ασυδοσία, η οποία είχε φτάσει στο σημείο να τους χρωστά ακόμη και τέσσερις μήνες δεδουλευμένα.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ: Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα (καθώς και την 24η Φλεβάρη) οι τελωνειακοί υπάλληλοι όπως αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση με θέμα «ασφαλιστικό - μισθολογικά, τα "νέα μέτρα" σχετίζονται με την κρίση», διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στη σχολή θετικών επιστημών του ΑΠΘ.

Εκδήλωση για το ασφαλιστικό και τις συνέπειές του στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, διοργανώνουν η Δημοτική Κίνηση «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς, τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της οδού Χιλής. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ΓΓ του ΕΚΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ