ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Με σφαγές αμάχων οι κατοχικές επιχειρήσεις

ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες μαζί με δοσίλογους Αφγανούς στην εν εξελίξει επιχείρηση
ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες μαζί με δοσίλογους Αφγανούς στην εν εξελίξει επιχείρηση
ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέο θανάσιμο «λάθος» των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκε χθες στην αφγανική επαρχία Κουντούζ, που αναμένεται να είναι το νέο μεγάλο πολεμικό μέτωπο μετά τη Χελμάντ, με αποτέλεσμα επτά Αφγανοί που μάχονταν με τις κατοχικές δυνάμεις να χάσουν τη ζωή τους απο φίλια πυρά. Επίσης η σφαγή 15 αμάχων από κατοχικά πυρά την Κυριακή, κατά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, στην επαρχία Χελμάντ, που διενεργούνται από αμερικανο-ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό, ήταν ένα από τα πολλά εγκλήματα των πολεμικών επιχειρήσεων. Αυτό βεβαίως, με απροκάλυπτο τρόπο, αναγνωρίστηκε. Ετσι ΝΑΤΟικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση δεν ήταν λάθος, αφού οι στρατιώτες στόχευσαν το σπίτι, στο οποίο γνώριζαν ότι βρίσκονταν άμαχοι, καταστρέφοντάς το, λόγω πληροφοριών, ότι σε αυτό υπήρχαν και μαχητές των «Ταλιμπάν», με τους άμαχους να θυσιάζονται ως παράπλευρες απώλειες, για την επίτευξη του στόχου των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων»... Οι αφγανικές αρχές δικαιολογούν τη σφαγή στη χρησιμοποίηση αμάχων από τους «Ταλιμπάν» ως ανθρώπινων ασπίδων και ισχυροποιώντας το μήνυμα ότι όποιος καλύπτει, έστω και άθελα του «Ταλιμπάν», είναι και ο ίδιος στόχος.

Την ίδια στιγμή, ο κατοχικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 40 «μαχητές» και έχει καταφέρει να έχει τον έλεγχο οδικών αρτηριών και άλλων καίριων σημείων στην εμπόλεμη ζώνη, υπολογίζοντας τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε τουλάχιστον 30 μέρες, ενώ κατά το χθεσινό πολεμικό συμβούλιο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, επαναβεβαιώθηκε η διάθεση για κλιμάκωση και «αποφασιστικότητα», στις σφαγές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ - Πακιστάν, νέα αμερικανική επίθεση στοίχισε χθες τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, που φέρονται ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», ενώ η σύλληψη του υπαρχηγού των «Ταλιμπάν» κρίνεται ως θετική απόδειξη της βελτιωμένης «συνεργασίας» των δύο χωρών στο δεύτερο μέτωπο του πολέμου.

Παράλληλα, χθες στην περιοχή των φυλών, στο Ακα Κελ, της περιοχής Κίμπερ, πραγματοποιήθηκε νέα επίθεση σε τζαμί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 29 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 να τραυματιστούν, χωρίς να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Εχθρός και ο καιρός, με χιονοστιβάδα στο βορειοδυτικό Πακιστάν να αφήνει τουλάχιστον 50 ανθρώπους νεκρούς, ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανακαλύψουν τυχόν επιζώντες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολα τα σενάρια είναι πιθανά για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία καθώς η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανοιχτά πλέον κρατά αποστάσεις από τον υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του εταίρου κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκουίντο Βερστεβέλε, ειδικά μετά τις δηλώσεις περί «σοσιαλιστικού τύπου» πολιτική σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Βερστεβέλε, μάλιστα, σενέκρινε τα μακροχρόνια επιδόματα στους ανέργους με την κατάσταση «στην εποχή της παρακμής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» και επέμεινε ότι το σύστημα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Βερστεβέλε συνέπεσαν με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Hartz IV (Χαρτς 4) για τις περικοπές των επιδομάτων, σύμφωνα με την οποία το σύστημα δεν είναι διαφανές όσον αφορά στον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος των ανέργων ειδικά σχετικά με τα παιδιά και διέταξε την αναθεώρηση του νόμου έως το τέλος του έτους.

Στις δηλώσεις Βερστεβέλε η Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα απάντησε πως «αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αυτό δεν είναι το δικό μου στιλ». «Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για ομάδες, αλλά για τους πάντες», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ κατά το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου στα ήδη πολλά εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κατά το «Σπίγκελ» η Μέρκελ φλερτάρει πλέον με το Κόμμα των Πρασίνων καθώς η συνεχής μείωση της δημοτικότητας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών λόγω των «σκληρών» θέσεών τους όσον αφορά στην οικονομία θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση και τους Χριστιανοδημοκράτες, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το Μάη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου θα πρέπει να διατηρήσουν την εξουσία για να διασφαλιστεί και η πλειοψηφία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ανω Βουλή.

Ιστορία και σημερινή γερμανική πραγματικότητα

Η 13η και η νύχτα προς τη 14η του Φλεβάρη επανέφεραν στη γερμανική συζήτηση τον «Αρμαγεδδώνα» του ίδιου 24ωρου ενάντια στη Δρέσδη - τη «Φλωρεντία του Ελβα» - πριν 65 χρόνια. Τότε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη.

Βιβλία ολόκληρα και μελέτες από Γερμανούς και άλλους ιστοριογράφους έχουν γραφτεί γι' αυτά τα πολεμικά γεγονότα. Και ακόμα δεν είναι οριστικά βέβαιος ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών και των σπιτιών και αρχιτεκτονημάτων ρυθμού μπαρόκ, αν ήταν 100.000 οι νεκροί, όπως είχε γραφτεί στην αρχή, ή 50.000, 35.000 ή 25.000. Και αν όλοι τους ήταν από τη Δρέσδη ή και πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην πόλη.

Εχει γραφτεί ακόμα ότι η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά των γερμανικών πόλεων - και αυτών της Δρέσδης - ήταν επιθυμία του Στάλιν στη διάσκεψη της Γιάλτας (4 έως 11 του Φλεβάρη), αλλά αυτό αποδείχτηκε αντισοβιετική προπαγάνδα και συκοφαντία. Είναι γεγονός ότι τα σοβιετικά στρατεύματα το Φλεβάρη του 1945 βρίσκονταν γύρω στα 70 χιλιόμετρα μπροστά από το Βερολίνο και όπως έχει αναφέρει ο διοικητής τους, στρατάρχης Ιβάν Κόνιεφ, στο βιβλίο του τότε δημάρχου της πόλης, Βάλτερ Βαϊντάουερ, δεν υπήρχε στρατηγικός λόγος αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Δρέσδης.

Ωστόσο, η σαξονική πρωτεύουσα ξαναχτίστηκε από το καθεστώς της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) και παρόλο που πολλοί από τους θησαυρούς της καταστράφηκαν, η πόλη επανέκτησε σε μεγάλο βαθμό την αξία της ως εμπορικού, βιομηχανικού και πολιτιστικού κέντρου.

Κάτι ακόμα αξίζει να σημειωθεί σε συνδυασμό με αυτές τις ημερομηνίες του Φλεβάρη. Τους βομβαρδισμούς της πόλης τους εκμεταλλεύονταν οι νέοι οπαδοί του ναζισμού και οργάνωναν συγκεντρώσεις και παρέλαση με περιεχόμενο όχι βέβαια κατά των πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν - αλλά κατά των τότε πρώην συμμάχων. Το ίδιο αποσκοπούσαν και φέτος με ομοϊδεάτες τους και από άλλες πόλεις της Ευρώπης. Βέβαια, οι Γερμανοί αντιφασίστες κατέβαλαν αξιέπαινες προσπάθειες για να μην πάρει τώρα έκταση αυτό το νεοναζιστικό έκτρωμα, αλλά είναι αξιοκατάκριτο ότι η σημερινή καπιταλιστική Δημοκρατία επιτρέπει την ύπαρξη και τη σύναξη των αμετανόητων οπαδών του Χίτλερ.

Ας έρθουμε τώρα στη σημερινή γερμανική πολιτική και τους αξιωματούχους της. Ο Γκουίντο Βερστεβέλε, πρόεδρος του κυβερνητικού Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, με πρόσφατη δήλωσή του για τα εκατομμύρια των ανέργων συμπατριωτών του, προκάλεσε πολυήμερες συζητήσεις στο γερμανικό Τύπο. Με όσα είπε άφησε να εννοηθεί και ποια - εσφαλμένη - αντίληψη έχει για το σοσιαλισμό. Είπε σχεδόν κατά λέξη τα εξής: «Φαίνεται ότι στη Γερμανία υπάρχουν ακόμα μόνο λήπτες δημόσιων χρημάτων αλλά κανένας που τα δημιουργεί. Αυτός που εργάζεται πρέπει να έχει περισσότερα από εκείνον που δεν εργάζεται. Και όταν αυτός που τα λέει αυτά γίνεται αντικείμενο επίθεσης, αυτό είναι "πνευματικός σοσιαλισμός" ...Η νεολαία ακριβώς πρέπει να μάθει ότι η απόδοση δεν είναι σωματικός τραυματισμός... Οποιος υπόσχεται στο λαό ευημερία χωρίς καταβολή προσπαθειών, αυτός προσκαλεί σε κατάπτωση, όπως στην παλιά Ρώμη»...

Γιατί τα λέει αυτά ο Βεστερβέλε; Είναι απλώς δημαγωγία και κυνήγι ψήφων για το κόμμα του μπροστά στις εκλογές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας το Μάη;

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ROT Fuchs, Κλάους Στάινγκερ, έχει τη γνώμη ότι τελευταία έγινε «ανασυγκρότηση των πολιτικών δυνάμεων του γερμανικού κεφαλαίου» και ότι στο στρατόπεδο των επιχειρηματιών προτιμάται τώρα το FDP από την «αδύνατη για δάγκωμα» CDU. Πάντως, γράφει το περιοδικό, οι κυβερνητικές «μαυροκίτρινες σφήκες» (δηλαδή τα δύο κυβερνητικά κόμματα) «θα δαγκώσουν χωρίς λύπη καθένα που δεν ανήκει στο ανώτερο στρώμα». Αλλά όπως είναι γνωστό, υπάρχουν και μέσα που μπορούν να τους αντιμετωπίσουν. Το αποτελεσματικότερο γι' αυτό το σκοπό μέσο είναι η αποφασιστική λαϊκή αντίσταση.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Διαρροή «επιβαρύνει» την Τεχεράνη

BIENNH.--

Την έντονη ανησυχία της ότι το Ιράν μπορεί «όντως να βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής κεφαλών εμπλουτισμένων με ουράνιο», εκφράζει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) σε «εμπιστευτικό» έγγραφο, το οποίο διέρρευσε, χθες το απόγευμα, σε μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων. Τη σημασία του έχει το γεγονός ότι, αν και χαρακτηρίζεται «εμπιστευτικό», το έγγραφο φαίνεται να έφτασε στα διάφορα πρακτορεία, με διαφορά λίγης ώρας.

Στο έγγραφο, η ΔΕΑΕ υποστηρίζει ότι, μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη δεν έχει χορηγήσει στους επιθεωρητές, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά τους, τα στοιχεία εκείνα που θα αποδείκνυαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του και τη μη ύπαρξη κανενός σχεδίου κατασκευής πυρηνικής κεφαλής για πυραύλους. Η διαρροή αυτή αναμένεται να αξιοποιηθεί στην επιχειρηματολογία των δυνάμεων εκείνων, ΗΠΑ - Γαλλία κυρίως, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας που πιέζουν για νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ